کد خبر: 22399| تاریخ انتشار: دوشـنـبه ، ۲۵ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ | ساعت ۱۰:۲:۰ | تعداد بازدید: ۳۷۷

آیت‌الله اعرافی گفت: همه متدینان به ادیان ابراهیمی و توحیدی وظایف مشترکی در قبال بشر معاصر برای سوق دادن او به سمت عالم قدسی و الهی دارند و مهمترین آنها این است که ما انسان معاصر را از فروافتادن در یکجانبه‌نگری عالم ماده نجات دهیم.
آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه، شامگاه ۲۴ اردیبهشت در دیدار عالیجناب پاتریارک (رهبر جهانی) کلیسای شرق آشور، ضمن خوشامد به وی و هیئت همراه، گفت: این جلسه نماد مهمی از ارتباط عمیق ادیان است، چرا که قم کانون اندیشه اسلامی و دینی در سراسر جهان محسوب می‌شود. قم یکی از مهمترین کانون‌های اندیشه الهی نه تنها در ایران بلکه در جهان اسلام و حتی سراسر جهان است. 
وی افزود: انقلاب اسلامی در قم پایه‌ریزی شد؛ انقلابی که بازگشت به اندیشه الهی بود. پیش از آنکه صرفا اسلام مدنظر باشد، ۶۰ سال قبل در قم فریادی از سوی امام خمینی(ره) بلند شد، در حالی که جهت‌گیری شرق و غرب به سمت اندیشه‌های مادی و مادی‌گرایی بود.

انقلاب اسلامی به دنبال برخورد با ادیان نیست
اعرافی بیان کرد: آن نگاه باعث تغییرات معادلات فکری و فرهنگی از سوی معادلات مادی به سمت معادلات قدسی شد و نشانه آن این است که این نهضت از درون‌مایه مشترک دینی و قدسی برخوردار است، زیرا هیچ‌گاه انقلاب اسلامی درصدد برخورد با پیروان ادیان مختلف نبوده است. این نکته نشان می‌دهد که قم ضمن آنکه معارف اهل بیت(ع) و اسلام را به ایران و جهان عرضه می‌کند، ولی همچنان به گفت‌وگوی سازنده با پیروان ادیان دیگر معتقد است. این دیدگاه از قم به نظام اسلامی هم تجلی یافته و نماد آن حضور نماینده آشوریان در مجلس شورای اسلامی است و نشانه درآمیختگی خون‌های پاک مسلمانان و مسیحیان در دفاع از ارزش‌های الهی و تمامیت عرضی ایران است.
وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب برای فرزندان مسیحیت و خانواده شهدای مسیحی احترام بسیاری قائل هستند، گفت: در میان ادیان، مسیحیت به خصوص آشوریان برای ما احترام ویژه‌ای دارند و امیدواریم این احترام روزبه‌روز بیشتر شود. هم‌اکنون بیش از ۱۰۰ هزار نفر از بیش از صد کشور جهان از برادر و خواهر در قم مشغول تحصیل علوم اسلامی هستند و بیش از ۱۰ هزار استاد، محقق و پژوهشگر در قم فعال هستند و بزرگترین و مهمترین مراجع عالم اسلام و تشیع در قم حضور دارند. بیش از ۲۰۰ رشته در قلمرو علوم انسانی و اسلامی در حال تدریس است و بیش از ۲۰۰ مجله و نشریه در حوزه‌های مختلف علوم انسانی و اسلامی در قم منتشر می‌شود و در زمینه نشر قم دومین شهر بعد از تهران است و صدها مؤسسه آموزشی و پژوهشی در قم فعالیت می‌کنند و با صدها مؤسسه علمی در ایران و جهان ارتباط دارند. در ایران دو نظام علمی دانشگاهی و حوزوی داریم و در حوزه به مقولات مشترک علوم انسانی و اسلامی توجه بسیاری می‌شود و اکنون بیش از ۴۰۰ رشته و گرایش علمی در حوزه وجود دارد و بخش مهم آن رشته‌های مرتبط با ادیان و مطالعات تطبیقی بین ادیان است.     
اهتمام به علوم فلسفی و عقلی
وی افزود: به علوم عقلی و فلسفی در حوزه قم توجه خاصی می‌شود و در دنیای معاصر در مواجهه با افکار و اندیشه‌های غیرالهی قبل از اینکه بخواهیم به متون دینی تکیه کنیم، باید به منطق و عقل تکیه کنیم و علوم عقلی و فلسفی پل ارتباط میان بشریت به صورت عام و مشترک است و به همین دلیل در مجموعه رشته‌های حوزه، فلسفه غرب و مکاتب فلسفی غرب به صورت جدی مطالعه می‌شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: علوم فلسفی پل ارتباطی میان بشریت و پیروان ادیان و مذاهب مختلف است. همچنین حوزه به مقوله علوم انسانی اهتمام ورزیده است و تلاش کرد از آن بهره ببرد و رویکردهای اسلامی را تقویت کند. گنجینه تحقیقات و پایان‌نامه‌ها و کتب ناظر به اسلام و مسیحیت گنجینه فاخر و غنی است. بنده در ملاقات چند ماه قبل با پاپ، بخشی از این مطالعات و آمار و ارقام را برای او بیان کردم و برایش جالب بود. مدیریت حوزه در سال‌های اخیر به صورت ویژه بر تعامل میان ادیان و مذاهب تأکید کرده است و بر شاخه‌های مختلف مسیحیت تمرکز کرده‌ایم تا گفت‌وگوها عمیق‌تر و بیشتر شود و توجه جامعه علمی و دینی به این مقوله بیشتر شود.
مدیر حوزه‌های علمیه اظهار کرد: گفت‌وگوهای ادیان که در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی صورت می‌گیرد کار خوبی است و تلاش می‌کنیم که نظام حوزوی ما به این مقوله بیشتر توجه کند و برای این راهبرد اقداماتی انجام خواهد شد. این جلسه می‌تواند نقطه عطفی برای تعامل و هم‌افزایی بیشتر حوزه و مسیحیت آشوری باشد. در گفت‌وگو با پاپ مطرح کردم که حداقل ما ۱۲ محور از مسائل مهم بشر معاصر داریم و همه ادیان و مذاهب می‌توانند در این عرصه هم‌افزایی و گفت‌وگو داشته باشند.
انسان معاصر گرفتار مادیات است
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: همه متدینان به ادیان ابراهیمی و توحیدی وظایف مشترکی در قبال بشریت معاصر برای سوق دادن ایشان به سمت عالم قدسی و الهی دارند و مهمترین آنها این است که انسان معاصر را از فروافتادن در یکجانبه‌نگری به عالم ماده نجات دهیم و ضمن اینکه با عالم ماده منصفانه برخورد کنیم، درصدد تقویت بُعد روحی و قدسی بشر باشیم. در چالش‌های متعدد بشر امروز، ادیان باید نقش سازنده و راهگشا ایفا کنند و نظام سیطره و ظلمی که در معادلات جهانی وجود دارد برای هیچ انسانی قابل قبول نیست و همه باید اقدام هماهنگ داشته باشیم.
اعرافی با بیان اینکه همه پیروان ادیان باید برای نجات خانواده به عنوان سلول بنیادی جامعه تلاش کنند، افزود: ما ضمن صیانت از هویت‌ خودمان باید در موارد مشترک، فهم و اقدام مشترک داشته باشیم و این جلسه گامی برای ارتباط بیشتر بین حوزه و کلیسای آشوریان باشد، زیرا مسیحیان آشوری در انتقال معارف اهل بیت(ع) به زبان عربی نقش مهمی داشته‌اند.

منبع:ایکنا

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7