کد خبر: 4509| تاریخ انتشار: پنـج شنبه ، ۶ تیر سال ۱۳۹۸ | ساعت ۱۶:۳۵:۰ | تعداد بازدید: ۷۸۳۷

اجلاس بیست و سوم رؤسای دانشگاه‌های سطح یک کشور صبح امروز 6/4/1398 با حضور دکتر سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و حجت الاسلام والمسلمین رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در دانشگاه‌ها، دکتر باقری قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر برومند معاون پژوهشی وزیر علوم، و دکتر غفاری معاوم فرهنگی وزیر علوم به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد: در کنار حرکت علمی به موضوعات فرهنگی نیز توجه داشته ایم
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در ابتدای این جلسه دکتر کافی رئیس دانشگاه فردوسی مشهد ضمن خیر مقدم به رؤسای دانشگاه‌­های سطح یک کشور گفت: در هفتادمین سالگرد تأسیس دانشگاه فردوسی مشهد این دانشگاه میزبان اجلاس است.
وی افزود: دانشگاه فردوسی مشهد تلاش کرده است در تراز نام مشهد و امام رضا (ع) حرکت علمی برای پیشرفت کشور را داشته باشد و در کنار آن به موضوعات فرهنگی نیز توجه داشته است.
دکتر کافی گفت: تلاش داریم این مرکز که بزرگترین مرکز علمی خراسان است همواره روند روبه رشد خود را حفظ کند و برنامه­‌های خود را با دانش و راستی به پیش ببرد.
وی تصریح کرد: امیدواریم در این اجلاس با تصمیم­‌هایی که گرفته می­ شود در شأن و تراز جمهوری اسلامی گام برداریم.
رئیس دانشگاه تهران: اجلاس تاکنون نقش مؤثری برای پیشبرد اهداف آموزش عالی داشته است
در ادامه جلسه دکتر نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران با بیان اینکه برگزاری این اجلاس تاکنون برای دانشگاه‌­های کشور بسیار راهبردی بوده است گفت: امیدواریم که این نشست با توجه به سطح بالای مدعوین آن از نشست های موفق باشد.
وی افزود: اجلاس روسای دانشگاه های سطح یک کشور در سال 1393 به ابتکار دکتر مدرس هاشمی در دانشگاه صنعتی اصفهان آغاز شد و تاکنون برای پیشبرد اهداف آموزش عالی نقش مؤثری را داشته است.
رئیس دانشگاه تهران گفت: این اجلاس از سطح رؤسای دانشگاه‌­ها به سطح معاونین دانشگاه و در ادامه در سطح اساتید دانشگاه­ در موضوعات مشترک استمرار یافته که امروز در سطح اجرایی شدن پروژه‌­ها نیز فعالیت‌­های مشترک دانشگاه­ ها آغاز شده است.
دکتر نیلی گفت: یکی از فرصت­‌های دانشگاه­‌ها استفاده از ظرفیت‌­های جهانی است چرا که علم و دانش مرز جغرافیایی ندارد.
وی افزود: امروز دانشگاه‌های ایران توانسته اند رتبه‌های خوب بین المللی را کسب کنند و اگر سطوح ملی نیز به این ظرفیت های دانشگاه‌های کشور توجه بیشتری داشته بایند قطعا گام‌های موثرتری برای رشد و توسعه کشور برداشته خواهد شد.
دکتر عاملی: تنها دانشگاه است که می­تواند منبع پاسخ به چالش‌­های موجود در جهان باشد
در ادامه جلسه دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر ما بخواهیم یک مرجع و یک منبع برای توسعه و پیشرفت کشور ذکر کنیم که بنیان اصلی پیشرفت است، قطعاً آن مرجع دانشگاه و حکمت اسلامی و الهی است.
وی افزود: این تنها دانشگاه است که می­ تواند منبع پاسخ به چالش‌­های موجود در جهان باشد.
دکتر عاملی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) که فرمودند هیچ بن‌­بستی وجود ندارد خاطرنشان کرد: این سخن رهبری به استناد ظرفیت علمی کشور مطرح شده است، چرا که ما بن‌­بست­ها و چالش­‌ها را می ­توانیم با نور علم بگشاییم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در دیداری که بنده روز گذشته از نمایشگاه دستاوردهای نانو داشتم تأکید شد که بخش مهمی از پیشرفت های کشور در حوزه نانو دستاورد تحریم است.
تحریم یکی از نامشروع­ترین و غیرحقوقی­ ترین اقدامات بین­ المللی است
دکتر عاملی تأکید کرد: یکی از نامشروع‌­ترین و غیرحقوقی ترین اقدامات بین‌­المللی تحریم است که هیچ جایگاه حقوقی ندارد و تحریم دولت‌­ها و ملت­‌ها را با هم دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: ضمن آنکه ما شرایط تحریم را به هیچ وجه قبول نداشته و تأیید نمی­ کنیم، بایستی توجه داشته باشیم که در دوران تحریم هم می­ توان شرایط مناسبی فراهم کرد.
نظام بازدارنده دفاعی ما محصول همکاری های مشترک نهادهای دفاعی و دانشگاهی است
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران ادامه داد: اتفاقی که در روزهای اخیر در انهدام پهپاد جاسوسی آمریکا رخ داد یک غرور ملی را در کشور تقویت کرد، حاصل توانمندی کشور است.
وی ادامه داد: موفقیت­‌های نظام بازدارنده دفاعی امروز کشور محصول این همکار‌ی‌های مشترک نهادهای دفاعی و دانشگاهی است و توان نظامی و دفاعی کشور به پشتوانه سرمایه‌های دانشگاهی به توفیقات کنونی دست پیدا کرده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: دستگاه سیاستگذار بایستی نسبت به ذی­‌نفعان گوش شنوایی داشته باشد و این گوش شنوا بایستی یک رابطه منطقی به نظام ارتباطی میان دستگاه‌­های آموزشی و پژوهشی علم و فناوری به وجود آورد.
با افزایش تعامل شورا و دانشگاه ها قطعا برنامه ریزی بهتری برای کشور خواهیم داشت
وی افزود: فرآیند تدوین سند نقشه جامع علمی و سند مهندسی فرهنگی و تدوین بندها و سیاست‌­های آن در تعامل با دانشگاهیان بوده است که با افزایش تعامل شورا و دانشگاه ها قطعا خواهیم توانست برنامه ریزی‌های بهتری را برای کشور داشته باشیم.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر عاملی در ادامه با بیان اینکه ما در شرایط تغییر به سر می­ بریم که ظهور فن­ آوری­ های جدید منشأ همین تغییرات بزرگ بوده است، گفت: فرامحلی شدن ارتباطات بین فردی و بین کشوری؛ پایه تودرتو شدن فرهنگ­‌ها و جوامع را به وجود آورده که حاصل آن همسایگی کشورها علی رغم مسافت‌­های طولانی شده است.
در دانشگاه آینده بسیاری از رشته­ های فعلی دچار میرایی می­ شود
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اگر اصل تغییر را بپذیریم نیاز به بازنگری در سیاست‌­ها و برنامه‌­های اقدام محسوس می­ شود و دانشگاه آینده دانشگاهی بدون واحدهای فیزیکی آموزشی و پژوهشی تصور می­ شود که در آن بسیاری از رشته­‌های فعلی و مشاغل امروزی نیز دچار میرایی می­ شود.
دکتر عاملی افزود: در بررسی شهر مجازی تهران آمده است که بین 18-14 میلیون سفر بین شهری در شهر تهران صورت می‌گیرد و حدود 40 درصد از این مسافرت­‌ها جهت دریافت خدمات است که با مجازی شدن خدمات بسیاری از آن­ها رفع خواهد شد.
وارد جهان حاکمیت سیستم‌ها شده‌­ایم
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: فضای دوم نوعی فضای دیجیتال و عددی (Numerical) محسوب می­ شود که در مقیاس محیط ریاضی مدیریت می­ شود و به تعبیر بسیاری عصر پیش رو عصر الگوریتم است.
وی افزود: الگوریتم‌­ها به معنایی سیستم ایجاد می­ کنند و به معنایی ما وارد جهان حاکمیت سیستم­ ها شده­‌ایم.
رشته های دانشگاهی باید بتوانند زندگی بهتر را برای مردم رقم بزنند
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه کیفیت علم و کیفیت زندگی درهم تنیده هستند ادامه داد: اینکه علم چقدر بتواند کیفیت زندگی را توسعه بدهد در حال حاضر در درجه بالای اهمیت قرار دارد و رشته‌های دانشگاهی باید بتوانند علاوه بر رفع نیازها و مشکلات جامعه، زندگی بهتر را برای مردم رقم بزنند.
وی افزود: توسعه سلامت اجتماعی و راحتی بیشتر در زندگی حوزه‌­ای است که در فناوری اطلاعات و ارتباطات مورد توجه قرار گرفته است و ارتباط مستقیمی با کیفیت علوم در دانشگاه‌ها دارد.
فضای مجازی نیازهای فرهنگی جدیدی را به وجود آورده است
دکتر عاملی با بیان اینکه امروز فضای مجازی نیازهای فرهنگی جدیدی را به وجود آورده است و باید به این نیازهای جدید توجه کرد، گفت: اکنون در حوزه فرهنگ برخی کج­‌رفتاری و سوء رفتارهایی را شاهد هستیم که همه را به نوعی آزرده می­ کند و بی‌توجهی به آن روز به روز باعث ایجاد هزینه­‌ها و معضلات بسیار می­ شود.
وی افزود: آمریکا طی آماری 420 میلیارد دلار صرف هزینه‌­های مربوط به بیماری‌­های ناشی از الکل و حدود 120 میلیارد دلار صرف تجاوز به کودکان ( child abusement) کرده است که ناشی از بی‌­توجهی به مسائل اساسی فرهنگی است.
فضای مجازی؛ مخاطب را به کنشگر فعال تبدیل کرد
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با بیان اینکه فضای مجازی اولین کاری را که انجام داد تبدیل مخاطب به کنشگر فعال بود گفت: امروز کاربرهای ایجاد شده در فضای مجازی اساسا وجود خود را به کنشگری، وابسته می دانند و در این فضا استقلال فردی اهمیت بیشتری از گذشته پیدا می­ کند.
دکتر عاملی با بیان اینکه سلسله مراتب در این نظام جدید تغییر کرده و احساس کسی بودن از ویژگی‌های این نظام است، گفت:  اتفاق بدی که در این زمان می تواند بیافتد این است که جای جاذبه و دافع تغییر کند و یک اقلیم فرهنگی ناپاک به جای اقلیم پاک تبدیل به مرجع شود.
اگر در فضای اجتماعی جای جاذبه و دافعه عوض شود معضلات بسیاری به همراه خواهد آمد
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: اگر در فضای اجتماعی جای جاذبه و دافعه عوض شود و ما به عنوان نماد دافعه ترسیم شویم، معضلات بسیاری را به همراه خواهد آورد که در نسل جدید ظهور و بروز خواهد داشت.
وی افزود: یکی از مهم‌ترین لوازم استقرار جامعه اسلامی فضای احترام است و بنیان شهروندی جدید بایستی بر مبنای محترم انگاشتن شهروندان ترسیم شود که نتیجه آن تعلق اجتماعی، حس عضویت ملی و تقویت اعتماد ملی خواهد بود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: یکی از خصلت­‌های مهم دیگر فضای مجازی خصلت (Crowd Sourcing) است که با عنوان منبع کردن و استفاده از همگان از آن تعبیر می­شود و به عبارتی منبع ثروت و قدرت فضای مجازی را می­توان متعلق به آن دانست.
ظرفیت شبکه‌­ای فضای مجازی برای تقویت کیفیت فن­ آوری مورد بهره‌­برداری قرار گیرد
دکتر عاملی ادامه: ظرفیت شبکه­ ای فضای مجازی از دیگر ظرفیت­ هایی است که می­ تواند برای تقویت کیفیت علم و فن­ آوری کشور مورد بهره­ برداری قرار گیرد.
مدل حرکت از سمت ذی­ نفعان مدل جدید سیاستگذاری شورای عالی انقلاب فرهنگی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین در خصوص رابطه دبیرخانه این شورا با دانشگاه های کشور گفت: در شرایط تغییر فعلی بایستی مدل­ های جدیدی نیز برای سیاستگذاری ترسیم شود که مدل حرکت از سمت ذی­ نفعان می­ تواند یکی از مدل‌های مورد توجه در این زمینه باشد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران در ادامه گفت: تاکنون دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و شوراهای تخصصی آن طرح­ های متعددی را با مشورت دانشگاه­‌ها و ذی نفعان طراحی و تدوین کرده که با مشورت نهایی اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی تبدیل مصوبه لازم الاجرا شده است.
همه ذی­‌نفعان می توانند اقدام به ارائه لایحه پیشنهادی جهت بررسی در شورا کنند
وی با اشاره به مدل جدید فرآیند تصویب مصوبه و تدوین سیاست از مسیر ذی نفعان افزود: اکنون دستگاه­‌های حقوقی، افراد حقیقی و سایر ذی­‌نفعان هم مطابق با آئین‌­نامه داخلی شورای عالی انقلاب فرهنگی می­ توانند اقدام به ارائه لایحه پیشنهادی جهت بررسی در شورای عالی انقلاب فرهنگی کنند.
اخلاق اجتماعی یکی از اولویت های فضای دانشگاه­ها است
دکتر عاملی افزود: یکی از موضوعات دارای اولویت در فضای دانشگاه‌­ها مسئله اخلاق اجتماعی است که امیدواریم مطابق با جلساتی که در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال برگزاری است، طرح اولیه­ ای را برای دانشگاه­ ها در سال جدید تنظیم کنیم.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این اجلاس دکتر نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران، دکنر فتوحی رئیس دانشگاه صنعتی شریف، دکتر معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر ذاکری رئیس دانشگاه علم و صنعت، دکتر خاکی صدیق رئیس دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، دکتر صدوق رئیس دانشگاه شهید بهشتی، دکتر ابطحی سرپرست دانشگاه صنعتی اصفهان، دکتر سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر طالبی رئیس دانشگاه اصفهان، دکتر نادگران رئیس دانشگاه شیراز، دکتر مجیدی رئیس دانشگاه تبریز و دکتر کافی رئیس دانشگاه فردوسی مشهد نیز حضور داشتند.
تقدیر از دکتر مدرس هاشمی رئیس سابق دانشگاه اصفهان
همچنین در این جلسه از دکتر مدرس هاشمی رئیس سابق دانشگاه اصفهان به عنوان پیشنهاد دهنده و راه اندازی اجلاس روسای دانشگاه های سطح یک کشور تقدیر و تشکر شد.
پیشنهاد تشکیل کمیسیون مشترک برای اجرایی کردن نقشه جامع علمی
در خاتمه این بخش از جلسه دکتر نیلی احمدآبادی پیشنهاد داد که کمیسیون مشترکی بین شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیرخانه این اجلاس برای ارائه پیشنهادها جهت اجرایی کردن نقشه جامع علمی و سایر مسائل پیش رو تشکیل شود.

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7