جلسه 141 ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور به ریاست دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، امروز دوم دی ماه 1399 در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ دکتر منصور کبگانیان قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در حاشیه این جلسه، در جمع خبرنگاران طی سخنانی گفت: در این جلسه بر اساس اسناد مصوب علاوه بر ۱۳ عضو برجسته ستاد راهبری یعنی ۴ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و که شامل وزیر علوم تحقیقات و فناوری، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی و روسای کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی میشود، همچنین وزیر امور خارجه، وزیر دفاع و نیز جانشین ستاد کل نیروهای مسلح در این جلسه حضور داشتند.
وی افزود: این جلسه ستاد، مربوط به حوزه دفاعی کشور بود و سابقه این موضوع از زمان تصویب نقشه جامع علمی کشور میباشد.
دکتر کبگانیان: علم و فناوری از ابزار بسیار مهم قدرت هر کشوری محسوب میشود و چه بسا از سلاح، مهمات و امکانات سخت افزاری مهمتر است.
دکتر کبگانیان ادامه داد: در راهبرد کلان ۷ نقشه جامع علمی کشور دو اقدام ملی بسیار مهم ذکر شده است و راهبرد اصلی سیاستگذاری و برنامهریزی در حوزه فناوریهای دفاعی و امنیتی با رعایت سیاستهای مصوب است.
دکتر کبگانیان عنوان کرد: در ذیل این راهبرد ملی دو اقدام ملی داریم که یکی از این اقداماتی که امروز به آن پرداخته شد، تدوین اسناد و الگوهای پیشرفت علم و فناوری در حوزه دفاعی و امنیتی بود.
وی اضافه کرد: در این قرن و در این دورانی که ما به سر میبریم علم و فناوری از ابزار بسیار مهم قدرت هر کشوری محسوب میشود و چه بسا از سلاح، مهمات و امکانات سخت افزاری مهمتر است.
دبیر ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: دانشمندان کشور ما واقعاً جهادگونه تلاش میکنند و دستاوردهای بسیار خوبی را برای کشور ایجاد کردند.
دکتر کبگانیان ادامه داد: عزیزان دفاعی این سند را نقشه جامع علمی دفاعی جمهوری اسلامی ایران نامگذاری کردند و قسمتهایی از آن توسط مسئولان دفاعی توضیح داده شد.
وی با بیان اینکه شاید فلسفه اصلی این سند ارتباط دادن حوزه علم و فناوری غیر دفاعی با حوزه دفاعی کشور باشد، ادامه داد: در این صورت دانشمندان و دانشگاههای ما به این حوزه دفاعی متصل میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر افزود: معمولاً در همه کشورها، پیشرفتهترین علوم و فناوریها از این حوزه آغاز میشود و باید سرریز دستاوردهای دفاعی به سایر بخشهای کشور سرازیر شود.
وی با اشاره به اجزا و محورهای این سند گفت: محورهای اصلی این سند عبارتند؛ از ارکان جهت ساز، چشم انداز، اصول و سیاستها و ماموریتها و ارکان قابلیت ساز شامل مدیریت دانش، سازماندهی اطلاعات و مباحث حقوقی است.
دکتر کبگانیان افزود: باید آنگونه باشد که این رسوب دانش اتفاق بیفتد و مدیریت شود اینطور نباشد که به صورت نوسانی و به تناسب نیازها شاهد اوج و فرود این فعالیتها باشیم و باید مدیریت دانش در این حوزه ساماندهی شود.
وی ادامه داد: محور بعدی از اجزای سند علوم و فناوریهای اولویتدار بود، چون نیازهای علمی و فناوری کشور بسیار زیاد هستند و منابع و زمان لازم برای پرداختن به همه این امکانات وجود ندارد لذا ما درخواست کرده بودیم که اولویتهای علم و فناوری در این حوزه مشخص شود.
قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: قسمت آخر، نگاشت نهادی و ساختاری برای راهبری و نظارت بر کارها بود که این ساختار بیشتر وقت این جلسه را گرفت و انشاالله ساختاری شود که مجموعه علم و مجموعه دفاع کشور بتوانند، بین این دو حوزه هم افزایی ایجاد کنند و اجرای این سند را نظارت و پیگیری کنند.
وی اضافه کرد: این سند طی سالیان دراز طراحی شده است و بر اساس گزارشی که مسئولان حوزه دفاعی ارائه دادند، نزدیک به هفتاد هزار نفر ساعت کار شده است و نزدیک به دو هزار نفر عضو هیئت علمی و کارشناس و متخصص برای تهیه این سند زحمت کشیدند.
دکتر کبگانیان با بیان اینکه مرحله نهایی سازی اسناد یک مرحله بسیار جدی و مهمی است، گفت: بررسی جزئیات سند به کار گروهی واگذار شد ولی کلیات این سند نهایی سازی شد، زیرا خوشبختانه با چند جلسه قبلی کمیسیون در این موضوع عمده اختلافنظرها روشن و قابل حل بود.
وی ادامه داد: در این کارگروهی که تشکیل شد، بعضی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز اعلام آمادگی کردند که به صورت داوطلبانه در این جلسات شرکت کنند و این کارگروه بین ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور و ستاد کل نیروهای مسلح مشترک خواهد تا انشاالله در آن مجموعه پیشنهادهایی را که در این جلسه ارائه شد اعمال کنند.
دکتر کبگانیان بیان کرد: بندهایی از این سند در نقشه جامع علمی کشور است که پیش از این در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است و لذا نیازی به تصویب مجدد در شورای عالی انقلاب فرهنگی ندارد.
وی تاکید کرد: ولی اگر پیشنهادات و اصلاحات به نحوی صورت گیرد که به یک سند کاملاً ملی فرابخشی تبدیل شود که ساختار خاص دارد مثل شورای تخصصی، در این صورت باید به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی هم برسد.
وی در خصوص صیانت از دانشمندان کشور نیز گفت: صیانت از دانشمندان و نخبگان کشور یکی از دغدغههای اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی است و دشمنان ما اگر به علت ضعف خود ترور فیزیکی انجام میدهند هدفشان برداشتن یک نفر نیست بلکه آنها میخواهند جوانان و نخبگان ما را از کارهای موثر برای کشور بازدارند و رعب و وحشت ایجاد کنند.
قائم مقام ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطر نشان کرد: ما در تمام اسنادمان بویژه سند همکاریهای علمی و بین المللی یک بند مشخص با این موضوع داریم و این صیانت شامل صیانت معنوی، نرم افزاری، سخت افزاری و همه موارد میشود.
وی افزود: ما از مسئولان سئوال کردهایم که در ارتباط با نخبگان و دانشمندان بویژه با توجه به وقایع تاسف انگیزی که این اواخر روی داده است چه اقداماتی انجام دادهاند؟ البته میدانیم که تلاشهای خوبی در این زمینه انجام شده و قرار شده است در این خصوص گزارش خود را ارائه دهند.