به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ابتدای این جلسه دکتر سعیدرضا عاملی با تبریک سالگرد تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: این شورا خدمات بسیار ارزشمندی را در حوزه های علم و فرهنگ تقدیم کشور کرده و سزاوار است که با نگاه به گذشته، دستاوردهای اقدامات شورای عالی انقلاب فرهنگی را مورد توجه قرار دهیم.
وی با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی توسط مقام معظم رهبری(مدظله العالی) گفت: آنچنان که از متن بیانیه گام دوم برمی آید، ایشان در نگاه به گذشته، حال و آینده به ظرفیت ها توجه داشته اند و برنامه ریزی کشور را از دستیابی به اهداف سند چشم انداز 20 ساله کشور به تحقق اهداف مطلوب در افق 40 ساله تسری داده اند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به سند مهندسی فرهنگی گفت: 34 جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی متمرکز بر روی این سند بوده است و توسط دو رئیس جمهور به تصویب رسیده است.
حوزه های فرهنگی برنامه های 5ساله کشور مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی تدوین می شود
وی افزود: در دوره جدید نیز با نگاه به جنبه های اجرایی سند مهندسی فرهنگی، نوعی بازنگری بر روی این سند صورت گرفت تا صرفاً به صورت یک ایده باقی نمانده وارد سطوح اجرایی شود که از این رو مقرر شد حوزه های فرهنگی برنامه های 5ساله کشور مبتنی بر سند مهندسی فرهنگی کشور تدوین شود.
دکتر عاملی با اشاره به روند تدوین مصوبات ستاد راهبری و هماهنگی سند مهندسی فرهنگی کشور و تشکیل ستاد راهبری و هماهنگی مهندسی فرهنگی به ریاست معاون اول رئیس جمهور گفت: یکی از این مصوبات بحث تشکیل کمیته تلفیق بود که وظیفه آن پیوند زدن تصمیمات فرهنگی کشور به برنامه 5 ساله و ایجاد برش های یکساله برای حوزه های فرهنگی کشور بوده است.
وی افزود: همه دستگاهای متولی امور فرهنگی بایستی که در این کمیته مشارکت داشته باشند تا تدوین برنامه هفتم کشور نیز به درستی پیگیری شود.
در سند مهندسی فرهنگی کشور 19 سند ملی، 2 منشور و 5 سند سیاستی پیش بینی شده است
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه در سند مهندسی فرهنگی کشور 19 سند ملی، 2 منشور و 5 سند سیاستی پیش بینی شده است، خاطرنشان کرد: همواره این گله وجود داشته است که دستگاههای ذینفع در تدوین اسناد مشارکت جدی نداشته اند و از این رو تلاش شد تا موارد مذکور به خود ذینفعان سپرده شود تا در قالب لایحه به ارائه اسناد مربوط به خودشان بپردازند و در این رابطه یک تقسیم کار مشخصی برای دستگاه های ذی نفع صورت گیرد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت تدوین شاخص های فرهنگی گفت: شاخص های فرهنگی نوعی پیشران برای جهت دهی به کار فرهنگی و فعالیت های فرهنگی محسوب می شود و از این رو دارای اهمیت است.
وی افزود: می توان نگاه کلی خود را در تدوین شاخص های فرهنگی، مبتنی بر راهبردهای 7 گانه بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی گذاشت.
دکتر عاملی با اشاره به اینکه تاکنون در شورای عالی انقلاب فرهنگی اسناد در 28 قالب مختلف تدوین شده اند گفت: درصدد هستیم در مجموع 3 قالب نهایی تدوین شود که برمبنای آنها اسناد تهیه شود.
شورای عالی انقلاب فرهنگی باید گزارش اتفاقات فرهنگی کشوری را احصا و گزارش آن را ارائه دهد
وی با تأکید بر عملکرد دیوان محاسبات کشور که همواره با تفریق بودجه و ارائه گزارش آن به مجلس نقش مؤثری را ایفا کرده است خاطرنشان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز به عنوان قرارگاه فرهنگی باید گزارش اتفاقات فرهنگی کشوری را همانند دیوان محاسبات احصا و گزارش آن را ارائه دهد و از این منظر تشبیه محاسبات و ارزیابی فرهنگی به دیوان محاسبات فرهنگی خالی از لطف نیست و ارتباط مستقیمی با شاخص های فرهنگی دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: بر اساس یک نظرسنجی در ایران، میزان رضایت مردم از سازمانهای فرهنگی در حدود 41 درصد بوده است.
دکتر عاملی با اشاره به این نکته که در شاخص های علم و فناوری نیز هنوز به اجماع کاملی نرسیده ایم گفت: در برخی شاخص ها مثل رتبه علم و فناوری، تعداد ارجاعات مقالات، تعداد آزمایشگاه ها و... ما دارای آمار منطقی هستیم اما مواردی همچون مبحث نشاط در دانشگاه ها به عنوان یک شاخص کیفی به درستی تبیین و مشخص نشده است.
وی اضافه کرد: در بعضی از کشورها شاخص کمی اندازه گیری نشاط فرهنگی، میزان قراردادهای پژوهشی دانشگاه که نشاط علمی را وارد دانشگاه می کند و مجموعه استاد، دانشجو و فضای دانشگاه را به مشارکت می کشد.
اگر در عفاف و حجاب دچار چالش شویم، این چالش می تواند به امور دیگر نیز کشیده شود
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به مبحث طرح عفاف و حجاب در جلسه 820 شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: مسئله عفاف و حجاب یکی از اولویت های جامعه است و اگر در این حوزه دچار چالش شویم، این چالش میتواند به امور دیگری نیز کشیده شود.
دکتر عاملی ضمن تاکید بر توجه به ضوابط و مقررات در حوزه حجاب و عفاف، ابعاد شناختی و اقناعی حجاب را بسیار پر اهمیت تلقی کرد.
وی افزود: اعتماد ملی، فرهنگ مصرف و احساس هویت ملی از جمله موارد دارای اهمیتی است که به آن توجه لازم صورت نگرفته است و در همین رابطه برخی از راهبردهای سند مهندسی فرهنگی که در رابطه با مسائل دارای اهمیت در کشور بوده اند جزو اولویت های ستاد مهندسی فرهنگی کشور قرار گرفته اند.
دکتر عاملی در پایان خاطرنشان کرد: در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، مقوله فرهنگ به عنوان یک ستاد دیده نشده بود که در این راستا تلاش شد ستاد فرهنگ در شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده بتوانیم نوعی تمرکز بخشی در حوزه فرهنگی کشور را به وجود بیاوریم.
مشاور معاون فرهنگی قوه قضائیه: دبیرخانه شورا یک قرارگاه سطح عالی برای مهندسی فرهنگی محسوب می شود
رستمی مشاور معاون فرهنگی قوه قضائیه گفت: دبیرخانه شورا یک قرارگاه سطح عالی برای مهندسی فرهنگی محسوب می شود و نقش آفرینی های دستگاه های مرتبط بایستی به درستی تدوین شود تا از برخی موازی کاریها پرهیز شده در جهت هم افزایی قابلیت ها اقدام شود.
دکتر عامری: در برخی از تصمیمات و طرح های فرهنگی دچار موازی کاری هستیم
دکتر عامری نماینده دفتر حفظ و نشر آثار دفاع مقدس گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی تمرکز بر دو حوزه علم و فرهنگ داشته و به نظر می رسد بیشترین توجه شورا به سمت بخش علم کشور بوده است حال آنکه به زیرساخت اصلی این کشور که همان بخش فرهنگ است توجه چندانی صورت نگرفته است.
وی افزود: در گذشته اقدامات زیادی انجام شده که متأسفانه به سمت اجرایی سازی پیش نرفته است و استفاده از تجربه پیشینی تدوین سند مهندسی فرهنگی باید مورد توجه قرار داشته باشد.
دکتر عامری با اشاره به سند تحلیل وضعیت فرهنگی کشور که بر اساس 18 راهبرد شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده بود گفت: مناسب است که راهبردهای مذکور مجدداً براساس وضعیت امروز روزآمدسازی شود.
وی خاطرنشان کرد: در برخی از تصمیمات و طرح های فرهنگی دچار موازی کاری هایی هستیم که ایفای نقش مؤثر شورا را می طلبد.
سردار عبدالرضا آزادی: دستگاه ها نقشه راه خود را برای تحقق وظایف فرهنگی تدوین کنند
سردار عبدالرضا آزادی معاون فرهنگی سازمان بسیج مستضعفین گفت: لازم است هریک از دستگاه های فرهنگی نقشه راه میان مدت و بلند مدت فرهنگی خود را برای تحقق وظایف فرهنگی خود تدوین کنند و اولویت های موضوع باید مشخص شود.
دکتر مسعودی فرید: گروه سنی کودک و نوجوان برای برنامه هفتم توسعه مورد توجه جدی قرار گیرد
دکتر مسعودی فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: تهیه شاخص های سنجش پذیر و ترسیم اهداف کمی قابل دستیابی از موارد مهمی است که در تدوین سیاست های فرهنگی به آن توجه چندانی نمی شود.
وی افزود: اعتبار بخشی متناسب و همچنین اولویت بخشی به گروه سنی کودک و نوجوان از دیگر مواردی است که شایسته است برای برنامه هفتم توسعه مورد توجه جدی قرار گیرد.
ساماندهی مطالعات فرهنگی و میان رشتهای، ارتقای هویت دینی و ملی و همچنین ایجاد مشوق های بیرونی برای نهادینه سازی فرهنگ مطلوب از دیگر مواردی است که مورد توجه قرار گرفت.
دکتر علیزاده: ساختارهای فرهنگی با ورود نسل جدید دهه هشتادی متناسب سازی شود
دکتر علیزاده معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی گفت: موضوع رصد فرهنگی از موارد بسیار مهمی است که چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
وی افزود: اگر به خاطر موضوع اقتصاد به مسائل فرهنگی توجه نکنیم، ممکن است با لطمات جبران ناپذیری مواجه شویم و باید توجه داشت که با ورود نسل جدید جوانان دهه هشتادی ساختارهای فرهنگی نیز لازم است که متناسب سازی شود.
حجت الاسلام والمسلمین ذاکر: نیازمند پوست اندازی فرهنگی هستیم
حجت الاسلام و المسلمین حجت الله ذاکر معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد گفت: ما نیازمند نوعی پوستاندازی فرهنگی هستیم.
وی با اشاره به مسئله عفاف و حجاب در کشور افزود: نگاه واحد به همه افراد جامعه در بسترهای فرهنگی نگاه درستی نیست و برای هریک باید متناسب با ظرفیتها و ویژگیهای خود اقدام لازم صورت داد.
حجت الاسلام ذاکر ادامه داد: ایجاد ذائقه فرهنگی با تمرکز بر نوآوری از ملزومات اساسی در کشور است و ما باید پیش از هرچیز زمینه نوآوری را در بسترهای فرهنگی کشور نهادینه کنیم.
دکتر جعفر سطوتی: خلأ تبدیل سیاست ها به برنامه از مهمترین معضلات کشور است
دکتر جعفر سطوتی مدیرکل دفتر امور فرهنگی وزارت ورزش و جوانان گفت: خلأ تبدیل سیاست ها به برنامه از مهمترین معضلات فعلی در کشور است که بیش از هرچیز متوجه نظام برنامه و بودجه کشور است.
وی افزود: بحث گفتمان سازی مسائل فرهنگی و تشکیل کمیته های ویژه برای راهبری مسائل فرهنگی از مواردی است که لازم است با محوریت دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرایی شود.
نماینده معاونت فرهنگی اجتماعی سپاه: رصد جامع فرهنگی در سطح کشور وجود ندارد
آقای قنادی از معاونت فرهنگی اجتماعی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی در تدوین اسناد فرهنگی گام مثبتی را انجام داده است اما در عملیاتی سازی اهداف فرهنگی چندان مؤثر عمل نکرده است.
وی افزود: رصد جامع فرهنگی در سطح کشور وجود ندارد و شایسته است شورای عالی انقلاب فرهنگی با نگاه به خلأ اقدام به وضعیتشناسی امروز کند.
دکتر یارنسب: متأسفانه فرهنگ در حاشیه اقتصاد و سیاست تعبیر شده است
دکتر اسکندر یارنسب مدیرکل فرهنگی و تبلیغات بنیاد شهید انقلاب اسلامی گفت: متأسفانه فرهنگ در حاشیه اقتصاد و سیاست تعبیر شده است و از نقش و سهم اصلی خود دور افتاده است.
وی افزود: بسیاری از موازی کاری ها در حوزه فرهنگی موجب شده که تناقضات بسیاری در اجرای یک هدف فرهنگی را شاهد باشیم.
نماینده شورای عالی فضای مجازی: نیازمند سند جامع برای ساماندهی فرهنگی در فضای مجازی هستیم
آقای وکیلیان از شورای عالی فضای مجازی گفت: نیازمند یک سند جامع برای مقررات گذاری و سامان دهی عرصه فرهنگی در فضای مجازی هستیم ضمن آنکه تعدد مداخلات متولیان این عرصه بسیار زیاد است که باعث نوعی تشتت شده است.
باید تمامی بازیگران حوزه فرهنگ را مورد توجه قرار داد
دکتر کوچکیان فرد رئیس گروه امور فرهنگی مرکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور گفت: امروزه با ابرچالش های در حوزه فرهنگ مواجهیم و در این زمینه باید طرح نویی در عرصه فرهنگی کشور راه اندازی شود.
وی افزود: برای اثربخشی سیاستی جامع در حوزه فرهنگ باید تمامی بازیگران اعم از نهادهای دولتی و غیردولتی، احزاب و تشکل ها را همگی مورد توجه قرار داد.
نیازمند چشم انداز روشن و اهداف دقیق برای حوزه فرهنگ هستیم
آقای محمدیان از نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها گفت: نیازمند چشم انداز روشن و اهداف دقیقی برای حوزه فرهنگ هستیم ضمن آنکه مدیریت سامان مند و یکپارچه برای این حوزه مورد نیاز است.
وی افزود: می توان با تدوین سامانه های راهبری برای مدیریت شهری در زمینه مهندسی فرهنگی استفاده کرد.
ضرورت روزآمدسازی، انطباق و تنقیح و واقعی کردن اسناد
دکتر ایمانی از سازمان فرهنگ و ارتباطات گفت: نیازمند نوعی تقسیم کار ملی در حوزه فرهنگی کشور هستیم.
وی افزود: روزآمدسازی اسناد، انطباق و تنقیح اسناد و همچنین واقعی کردن اسناد از مواردی است که توجه به آن لازم است.