دبیر کنگره بین المللی جهانی حضرت رضا (ع) گفت: منشور حقوق بشر فاقد بنیان توحیدی است و نمیتواند مصالح حقیقی انسان را تأمین کند و نتیجه آن، استمرار ظلم و نسلکشی در جهان است.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلام سعیدرضا عاملی، امروز دوشنبه در افتتاحیه اجلاسیه بین المللی ششمین کنگره جهانی امام رضا (ع) در حرم مطهر رضوی، با اشاره به بحرانهای موجود در نظام جهانی و فروپاشی بنیانهای معنوی تمدن مدرن، اظهار کرد: جهان امروز درگیر فقدان معارف الهی و گرفتار در نظامی است که به نام خدا، اما بدون پیروی از مسیر الهی، راههای اشتباه را در پیش گرفته و نتیجه آن، چالشهای عظیم انسانی، اخلاقی و سیاسی است که جامعه جهانی را در بر گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه عقلانیت منهای خدا، نه تنها قادر به ارائه راهکار نجاتبخش برای بشر نیست بلکه منشأ بحرانهای عمیق در ابعاد مختلف زندگی انسانی شده است، خاطرنشان کرد: از آغاز نخستین کنگره جهانی امام رضا(ع) در سال ۱۳۶۲ به رهبری مقام معظم رهبری، همواره این هدف وجود داشته است که اندیشه الهی و تمدنی امام رضا(ع) به جهانیان معرفی و عرضه شود.
دبیر کنگره با اشاره به نفوذ پیامهای الهی در جوامع بشری گفت: اگر پیامی از قدرت محتوایی و تطابق با نیازهای انسانی برخوردار باشد، بیتردید در سطح جهانی پذیرفته خواهد شد.
وی با قدردانی از تمامی دستاندرکاران این کنگره، از جمله مقام معظم رهبری، آقای فیضی، دکتر طالبی، سرکار خانم دکتر خوارزمی و دیگر همکاران، بر اهمیت عنوان این دوره از کنگره که متناسب با نیازهای روز جهانی طراحی شده، تأکید کرد.
عاملی در ادامه به سه راهبرد مهم اشاره کرد که رهبر معظم انقلاب در سال گذشته برای فعالیتهای فرهنگی، معرفتی و جهانی آستان قدس رضوی ترسیم کردند، نخست، توجه به ابعاد قدسی و ملکوتی ائمه علیهمالسلام؛ دوم، بهرهگیری از آموزههای مکتب اهلبیت برای حل مسائل امروز جهان؛ و سوم، توجه به ابعاد سیاسی و حکمرانی اهلبیت که در تقابل با نگاه سکولار و تفکیک دین از سیاست قرار دارد.
تحریف جایگاه جهانی کرامت انسانی
وی افزود: امروز بشر در جهان با معضلاتی چون تحریف جایگاه و کرامت انسانی، انحراف در مفهوم حقوق بشر، و ابزارسازی آن برای تخریب ملتها مواجه است؛ جایی که حقوق بشر به ابزاری برای تحریم، تحقیر، و محاصره ملتها بدل شده است. عاملی با استناد به گزارشهای بینالمللی، اعلام کرد که تنها در جنگ غزه، بیش از ۵۳ هزار نفر کشته شدهاند که دو سوم آنان را کودکان، زنان و سالخوردگان تشکیل میدهند؛ جنایاتی که در عصر مدرن و به نام دفاع از حقوق بشر صورت میگیرد.
وی با انتقاد از منشور جهانی حقوق بشر که پایههای توحیدی ندارد، بیان کرد: بدون اتکا به خداوند، هیچ نظام حقوقی نمیتواند مصالح واقعی انسان را تأمین کند. وی تأکید کرد که نظام جهانی در مواجهه با بحرانهایی چون جنگ، فقر، گرسنگی، تبعیض، و فقدان آموزش و بهداشت، ناکارآمدی خود را ثابت کرده است.
دبیر کنگره جهانی امام رضا(ع) با ارائه آمارهای نگرانکننده، گفت: از سال ۱۹۷۵ تا ۲۰۲۵ حدود ۲۵ میلیون انسان در اثر جنگها کشته شدهاند و حدود همین تعداد نیز بر اثر گرسنگی و بیماریهای ناشی از فقر جان باختهاند.
وی تأکید کرد: حق زندگی، که بنیادیترین حق بشر است، به طور گستردهای نقض شده و حقوق اساسی در حوزههای آموزش، غذا، آب، بهداشت و مسکن در سطح جهانی زیر پا گذاشته شده است.
شکاف بیعدالتی در ساختار نظام جهانی
او ادامه داد: هفتصد میلیون انسان در جهان در فقر غذایی شدید به سر میبرند، و بیش از دو میلیارد نفر غذای سالم و کافی ندارند. همچنین، حدود ۲۴۴ میلیون کودک و نوجوان از تحصیل محروماند و نزدیک به ۱.۶ میلیارد نفر فاقد مسکن مناسب هستند. این در حالی است که تنها یک درصد ثروتمندان جهان، مالک ۵۰ درصد منابع مالی جهانی هستند؛ شکافی که نشانه آشکار بیعدالتی ساختاری در نظم جهانی کنونی است.
عاملی به اهمیت نهاد خانواده نیز پرداخت و اعلام کرد: خانواده به عنوان بنیادیترین نهاد زندگی اجتماعی در معرض تهدیدهای جدی قرار دارد.
وی با اشاره به آمار تکاندهنده درباره افزایش خانوادههای تکسرپرست، گفت: امروزه حدود ۴۵۰ میلیون خانواده تکسرپرست در جهان وجود دارند که ۸۷ درصد آنان توسط مادران اداره میشوند.
او همچنین تأکید کرد: باید به حقوق خانواده، رابطه زن و مرد، والدین و فرزندان، و کارکردهای اجتماعی خانواده در نظامات حقوقی توجه شود.
وی تصریح کرد: نهاد خانواده در کنار مدرسه و دانشگاه از مهمترین اولویتهای فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران است که نیازمند توجه جدی برای صیانت از آن است.
حجتالاسلام عاملی با اشاره به آیه شریفه "و ما ارسلناک بالحق" گفت: همه پیامبران الهی برای اقامه حق مبعوث شدهاند و امت اسلامی باید با تکیه بر این حقیقت، مسیرهای جدیدی را برای تحقق حقوق بشر و کرامت انسانی، مبتنی بر معارف الهی و عقلانیت دینی، در جهان امروز ترسیم کند.
وی با تأکید بر لزوم ایجاد نظامی عادلانه و انسانی در اداره جهان، خاطرنشان کرد: باید جهانی را بسازیم که در آن هیچ انسانی تنها، غریب یا نادیده گرفتهشده باقی نماند. امام رضا(ع) در گفتوگویی معنادار با علی ملکی فرمودند: بدترین زندگی، آن است که در ذیل حکومت یا قدرت شما دیگران مورد آزار قرار بگیرند. این سخن امام، گویای آن است که مسئولیتپذیری در قبال حقوق دیگران، محور اصلی در نظام الهی و حکمرانی اسلامی است.
نگاه تمدنی فاخر حضرت رضا(ع)
عاملی با اشاره به ادبیات ارتباطات بینفرهنگی افزود: امروز در جهان، سیاستهایی رایج است که بر مبنای «دیگریسازی» شکل گرفتهاند؛ سیاستهایی که اقلیتها، جوامع خاص یا ملتهایی را با برچسبهایی منفی، نفرتانگیز و سیاهنما از بدنه جامعه انسانی جدا میکنند. در حالیکه نگاه تمدنی و فاخر امام رضا(ع)، مبتنی بر همزیستی، منطق و احترام به کرامت همه انسانهاست.
وی در همین زمینه تصریح کرد: اگر کسی خود را با خوبی گرسنه نگاه دارد، اما برای سیر شدن به بدی متوسل شود، هرگز از گرداب تباهی نجات نخواهد یافت.
دبیر کنگره با اشاره به ظرفیتهای اساسی در حل بحرانهای جهانی، گفت: ما دو ظرفیت عظیم پیشرو داریم؛ نخست ظرفیت دین، که با تکیه بر آموزههای الهی و کرامت انسانی میتواند مبنای جدیدی برای حقوق بشر در سطح جهان فراهم آورد. و دوم، ظرفیت جهانی شدن، که به واسطه فضای مجازی، رسانههای اجتماعی و ابزارهای نوین ارتباطی، ما را وارد عصری جدید کرده است؛ عصری که اگر با محتوای الهی و معرفتی غنی شود، میتواند یک تمدن جهانی نوین خلق کند.
وی با استناد به فرمایش رهبر معظم انقلاب بیان کرد: رهبر انقلاب فرمودهاند که اگر شغلی را میخواستند انتخاب کنند، مدیریت این فضای ارتباطی جهانی بود. این خود گویای اهمیت راهبری محتوای دینی در عصر ارتباطات است. عاملی تأکید کرد: اکنون زمان آن رسیده که محتواهای معرفتی و دینی با ظرفیت جهانی انطباق پیدا کنند و تمدنی برخاسته از آموزههای رضوی، توحیدی و انسانی شکل گیرد.
وی از تمام حاضران دعوت کرد که با جدیت در شش نشست تخصصی بعدازظهر و برنامههای اختتامیه کنگره شرکت کنند و اعلام کرد: در آیین اختتامیه، شاهد سخنرانیهای مهمی خواهیم بود؛ از جمله بیانات تولیت آستان قدس رضوی، آیتالله مروی، و رئیسجمهور محترم که با وجود مشغلههای فراوان، با حضور در این رویداد، به مقام والای حضرت رضا(ع) ادای احترام خواهند کرد.
منبع:خبرگزاری شبستان