کد خبر: 6857| تاریخ انتشار: دوشـنـبه ، ۲۹ مهر سال ۱۳۹۸ | ساعت ۱۳:۵:۰ | تعداد بازدید: ۶۲۱۳

رئیس دانشگاه علامه طباطبایی گفت: دانشگاه‌ها با دولت ارتباط تنگاتنگی دارند و به عنوان بازوی علمی و فکری دولت نقش‌آفرینی می‌کنند.
«حسین سلیمی» روز دوشنبه در کنفرانس بین المللی یک جانبه‌گرایی و حقوق بین الملل که در دانشگاه علامه طباطبایی با حضور وزیران امور خارجه و اطلاعات برگزار شد، افزود: امروز دانشگاه ها در حل مشکلات و بحران های مالی کشور و مسائل اقتصادی، مطالعه حوزه سیل و روابط خارجی نقش بارزی ایفا کرده و دولت به طور جدی از دانشگاه ها استفاده می کند.
وی تاکید کرد: این مسئله از گفت و گو در حوزه سیاست گذاری در برجام  و همچنین کنش و واکنش فکری، نقد، انتقاد و اندیشه ورزی که در این زمینه اتفاق افتاد، آغاز شده است.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی به مساله یک جانبه گرایی اشاره کرد و اظهارداشت: یک جانبه گرایی به صورت بنیادی و ماهیتی با حقوق بین الملل در تعارض است؛ حقوق بین الملل بر عکس حقوق داخلی که قوانین آن توسط اقتدار مرکز تدوین و اجرا می شود، محصول توافق، کنش، واکنش و تعاملات مثبت بین بازیگران گوناگون روابط بین الملل است.
سلیمی همچنین گفت: اگر قدرت و کشوری بخواهد نظر خود را یک جانبه تحمیل کند به نوعی حقوق بین الملل از میان رفته است.
وی با بیان این که مهم ترین منبع حقوق بین الملل، قرارداد است که بر اساس توافق ایجاد می شود، افزود: یک جانبه گرایی، تکیه افراطی بر قدرت، فشار آوردن و استفاده از ابزار قهرآمیز با ماهیت توافق که حقوق و عرف بین الملل مخلوق آن محسوب می شود، متعارض است.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی یادآور شد: قدرت های بزرگ وقتی موضعی را اعلام می کردند به معنای تغییر عرف بین المللی بود ولی امروز اینطور نیست و هر چه سردمداران بزرگ ترین قدرت دنیا بر طبل یک جانبه گرایی می کوبند عرف بین الملل افکار عمومی بین الملل در مقابل آنها موضع می گیرد.
سلیمی ادامه داد: بنابراین یک جانبه گرایی با بنیاد و ماهیت حقوق بین الملل حتی ماهیت دیپلماسی در تعارض است.
وی گفت: اگر دیپلماسی را محصول گفت و گوی برابر تلقی کنیم، شاهد شکل گیری اخلاق گفتمان هستیم، اخلاقی که در اثر گفت و گو ایجاد می شود و طرفین گفت و گو ماهیت و جایگاه برابر دارند و از درون آنها هنجارهای مشترک حل می شود.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه دیپلماسی در بستر این اخلاق بین الملل و گفتمان شکل می گیرد و یک جانبه گرایی با اخلاق گفت و گو ناهمخوان است، خاطرنشان کرد: یک جانبه گرایی در کوتاه مدت نه تنها امکان پذیر به نظر می رسد بلکه اثرات مخرب آن زیاد است؛ در عصری زندگی می کنیم که روند صلح امیز آن پایدار است و البته روندهای قهرآمیز هم نفوذ می کنند، تاثیر می گذارند و تاثیرگذار هستد.
سلیمی افزود: به نظر می رسد یک جانبه گرایی در کوتاه مدت تاثیرگذار و مخرب است اما در بلند مدت امکان تداوم ندارد چون به بیان یکی از نظریه پردازان روابط بین الملل، علت غایی در روابط بین الملل شکل گیری یک جامعه جهانی در حال تعامل است.
کنفرانس بین المللی یک جانبه گرایی و حقوق بین الملل به همت مؤسسه مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار معاصر تهران و دانشگاه علامه طباطبایی با حضور کارشناسان، استادان ایرانی و خارجی در حوزه های حقوق بین الملل و روابط بین الملل برگزار می شود.
برگزاری چهار میزگرد تخصصی با عنوان های توسعه حقوق بین الملل و چندجانبه گرایی؛ یک جانبه گرایی و حقوق بین الملل اقتصادی؛ چند جانبه گرایی و آینده نظم بین الملل و نیز یک جانبه گرایی و سرنوشت صلح و امنیت بین الملل از برنامه های این کنفرانس یک روزه است.
منبع: ایرنا

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7