دومين نشست ميز تخصصي بهروزرساني نقشه جامع علمي كشور در خراسان رضوي برگزار شد.
دومين نشست ميز تخصصي بهروزرساني نقشه جامع علمي كشور در استان خراسان رضوي، روز سهشنبه ۲6 فروردينماه ۱۴۰۴، در اتاق جلسات اداره آموزش دانشگاه فردوسي مشهد برگزار شد.
در ابتدا دكتر زماني به بحث تخصصي پيرامون الگويي براي سياستگذاري در حوزه علم و فناوري پرداختند. الگوي پيشنهادي دكتر زماني براي سياستگذاري در حوزه علم و فناوري بر دو ركن اصلي استوار است: چارچوب نظري (ارتباط شاخصهاي علم و فناوري با كيفيت زندگي) و سامانه هوشمند سنجش پويا جهت بهبود حكمراني اين حوزه. شاخصهاي كيفيت زندگي شامل عوامل معنوي، اقتصادي، اجتماعي، و محيطزيستي است و با تأكيد بر نگرش قرآني «حيات طيبه» به عنوان زندگي متعالي تعريف ميشود. تجربههاي جهاني و داخلي (مانند شاخصهاي مشهد و ايران) نشان دهنده ضعفها و نياز به استانداردسازي است. سامانه پيشنهادي، با قابليتهاي هوش مصنوعي و شبيهسازي نقشه علمي كشور، عملكرد حوزههاي مختلف را ارزيابي و اثرات آنها بر كيفيت زندگي را تحليل ميكند. اين الگو با هدف همگرايي بخشها، ارتقاي حكمراني دادهها، و ترويج سبك زندگي اسلامي طراحي شده است. پس از ارائه دكتر زماني اعضاي به بحث و بررسي الگوي پيشنهادي پرداختند كه و نكات زير عنوان شد:
الگو از زاويه بيرون به سند توجه كرده مزيت خوبي است.
به عنوان دستيار علم و فناوري ميتواند در اجراي نقشه باشد.
يك مدلي براي پويا سازي در اجراي نقشه است.
با اجراي ايم پلت فرم منابع اطلاعاتي مناسبي در اختيار قرار ميگيرد.
انتظار اين بود نقشه نقد شود و مورد آسيبشناسي قرار گيرد.
روش شناسي ارائه دهد.
عوامل ديگري نيز در ارتقاي كيفيت زندگي هستند كه نقش پررنگتري از نهاد علم و فناوري دارند.
در ادامه جلسه دكتر ملكزاده به ارائه مطالبي پيرامون اصلاحات تخصصي سند نويسي پرداختند كه شامل مواردي از قبيل نقشه علم، نقشه راه علم، برنامه علم و برنامه توسعه علم بود. تفاوت نقشه علم (توصيف وضعيت موجود) با نقشه راه علم (هدايت آينده) و برنامه علم (اجراي پروژهها)، مراحل ساخت نقشه علم (جمعآوري داده، تحليل، بصريسازي) و نقشه راه علم (تعيين اهداف، منابع، سناريوها) و كاربردها و چالشهايي مانند گستردگي علوم، پويايي دانش، و مديريت دادههاي بزرگ مطرح شد.
مصوبات جلسه:
دكتر مهارتي و دكتر ملكزاده با توجه به موضوعات مطرح شده در جلسه امروز و جلسات روزآمدسازي نقشه جامع علمي كشور كه در سال گذشته برگزار شده است، جمع بندي از نقاط قوت و ضعف نقشه علمي كشور و روزآمدسازي نقشه جامع علمي كشور براي ارائه در جلسه با دكتر باقري آماده نمايند.
پيشنهاد دكتر زماني در قالب يك صفحه جهت اجراي نقشه جامع علمي كشور تهيه شود.