دکتر ناصر باقری مقدم، مدیر روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور فرهنگستان علوم، از مشارکت بیش از 1000 نفر از اقشار مختلف و نقشآفرینی فعال نهادهایی مانند وزارت علوم تحقیقات و فنآوری، معاونت علمی و فنآوری، فرهنگستانها، دانشگاهها، هیاتهای اندیشهورز استانی و انجمنهای علمی در بازنگری این سند راهبردی خبر داد. این سند که از سال 1389 هدایتگر پیشرفت علمی ایران بوده، اکنون برای همگامی با فناوریهای نوین و حل مسائل و چالشهای کشور در حال روزآمدسازی است.
نشست تخصصی «روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور» در حوزه زمینههای اثرگذاری استعدادهای برتر و نخبگان در نظام علم و فناوری با حضور قائم مقام بنیاد ملی نخبگان برگزار میشود.
نیمه دی ماه سال 89 سندی پس از 16 جلسه بررسی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید که دورنمای حرکت مجموعههای علم و فناوری کشور را روشن میکرد. سندی که نخستین بار رهبر انقلاب سال 85 در دیدار استادان و مدیران دانشگاهها به ضرورت نگارش آن تأکید کردند و در نهایت با عنوان «نقشه جامع علمی کشور» از سال 90 در دستور کار دستگاههای اجرایی قرار گرفت. گذشت بیش از یک دهه از زمان نگارش و تحولات متعدد دنیای علم که در سالهای اخیر سرعت بیشتری هم به خود گرفته اهمیت بازنگری و بهروزرسانی این نقشه را دوچندان کرده؛ از همین رو سال گذشته این فرایند تحت عنوان روزآمدسازی به فرهنگستان علوم سپرده شد. ناصر باقریمقدم، رئیس گروه مطالعات راهبردی علم و فناوری و آیندهنگاری فرهنگستان علوم از سال گذشته مسئولیت روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور را برعهده گرفته است. او اکنون در اسفندماه 1403 از تکمیل بیش از 80 درصد روند روزآمدسازی خبر داده و در گفتوگو با «فرهیختگان» ابعاد و ویژگیهای نگارش نسخه دوم نقشه جامع علمی را تشریح کرده که احتمالا سال آینده برای تصویب به صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد رفت.
رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با بیان اینکه سالیانه فقط ۲۸ درصد رشتههای علوم انسانی در آزمون استخدامی سازمانها فراخوان میشوند، گفت: ۷۲ درصد رشتههای حوزه علوم انسانی، علوم اجتماعی و هنر امتداد شغلی ندارند. در واقع برای مشاغلی که در نظام دولتی تعریف نشده است، هزینه میکنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: حدود یک ماه دیگر نسخه بهروزرسانی نقشه جامع علمی کشور به شورای عالی انقلاب فرهنگی میرسد.
به گفته معاون آموزشی و پژوهشی ستاد علم و فناوری در شورای عالی انقلاب فرهنگی، تاکنون ۴۰ جلسه و همایش در خصوص روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور توسط هیئتهای اندیشهورز برگزار شده است.
رئیس فرهنگستان علوم گفت: روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور باید به گونهای باشد که گرهگشایی از مسائل مردم کند؛ زیرا اگر این مسائل حل نشود، هیچ فایدهای ندارد.
نخستین نشست روزآمدسازی نقشه جامع علمی به همت شورای آینده نگاری فرهنگستان علوم با حضور حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و دکتر مخبردزفولی رئیس فرهنگستان علوم در محل این فرهنگستان برگزار شد.
معاون آموزش و پژوهش ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: نقشه جامع علمی کشور باید به عنوان سند بالادستی الگوی حکمرانی علم و فناوری باشد.
دبیر ستاد علم، فناوری و نوآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور که ۱۳ سال از تصویب آن میگذرد در اولویت است.
کرسی ترویجی «مولفههای اخلاقی سیاستگذاری علم و فناوری کدامند؟» با سخنرانی دکتر لیلا نامداریان، دانشیار پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، برگزار میشود.
نشست تبیین روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور با سخنرانی دکتر ناصر باقری مقدم رئیس گروه مطالعات راهبردی علم و فناوری و آیندهنگاری و دبیر ﺭﻭﺯﺁﻣﺪﺳﺎﺯی نقشه جامع علمی کشور ﻓﺮهنگستاﻥ ﻋﻠﻮﻡ بهصورت مجازی و از طریق اسکای روم با حضور اکثریت نمایندگان هیئتهای اندیشهورز استانی ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
تهران، خیابان طالقانی، شماره 436
کدپستی: 1591814313(+9821) 66976601 - 7
info@sccr.ir www.sccr.ir