کد خبر: 4856| تاریخ انتشار: چهارشنبه ، ۲ مرداد سال ۱۳۹۸ | ساعت ۱۶:۱۱:۰ | تعداد بازدید: ۶۸۳۱

سیزدهمین همایش سالانه اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور با عنوان «تمدن نوین اسلامی؛ فرصت‌ها-چالش‌ها» در مشهد مقدس برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر محمدرضا مخبر دزفولی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این همایش طی سخنانی گفت: به عنوان یک شاهد که از نزدیک روند پیشرفت‌های علمی کشور در چند دهه گذشته را دنبال کرده است مایل هستم تا در این فرصت با شما از آنچه در کشورمان اتفاق افتاده سخن بگویم.
وی افزود: همه فعالان در حوزه علم و فناوری کشور اعم از استاد دانشگاه، دانشجو و پژوهشگران این بخش باید بدانند در این کشور چه تلاش علمی عظیمی صورت گرفته است.
علی رغم همه محدودیت‌ها حرکت علمی کشور متوقف نشد
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: حرکت علمی کشور در طول سال‌های بعد از انقلاب اسلامی همواره به سمت جلو و پیشرفت حرکت کرده است و علی رغم همه محدودیت‌ها که برای کشورمان ایجاد شد، حرکت علمی کشور متوقف نشد.
دکتر مخبر دزفولی گفت: این موضوع موجب تعجب مراکز معتبر علم سنجی بین المللی نیز شده است که چگونه کشوری که در سال 1357 سهم ناچیزی از تولید علم را به خود اختصاص داده بود، در این چهار دهه به این پیشرفت‌ها رسیده است؟.
وی افزود: گام نخست در مسیر پیشرف علمی کشور بازسازی و نوسازی زیرساخت‌های علمی مانند دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و... بود.
پیشرفت‌های علمی کشور حاصل وجود قوه عاقله ای به نام شورای عالی انقلاب فرهنگی است
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: این پیشرفت‌ها تصادفی ایجاد نشد بلکه حاصل وجود یک نهاد توانمند و قوه عاقله در نظام اسلامی بود که این نهاد بدون تردید شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: قدرت‌های جهانی برخی از رشته‌های علوم و فناوری‌های پیشرفته را برای کشورهایی مانند کشورمان، منطقه ممنوعه و خط قرمز قلمداد کرده بودند اما دانشمندان کشور بدون توجه به این نگاه استکباری خطوط قرمز را درهم شکستند و وارد این نقاط ممنوعه شدند.
وی افزود: تدوین اسناد راهبردی حوزه علم و فناوری توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی، بدون تردید در این پیشرفت‌‌ها نقش غیر قابل انکاری دارد.
دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: در این اسناد با نگاه به وضعیت فعلی و ترسیم خط مشی‌های حرکت در آینده و با توجه به مزیت‌ها، منابع و محدودیت‌ها برای حوزه‌های فناوری و به ‌ویژه فناوری‌های نوین راهبرد و راهکار مقرر شده است.
انقلاب فرهنگی تلاش برای بازگرداندن دانشگاه به جایگاه اصلی خود بود
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با تشریح شرایط کشور در سال 1359 «سال وقوع انقلاب فرهنگی» گفت: در آن سال دانشگاه‌های کشو به جای آنکه مکان علم و دانش باشد به اتاق جنگ گروهک‌های ضد انقلاب تبدیل شده بود و انقلاب فرهنگی در حقیقت تلاش برای بازگرداندن دانشگاه به جایگاه اصلی خود بود.
وی با اشاره به برخی آمار از وضعیت دانشگاه‌های کشور افزود: زمانی که انقلاب فرهنگی صورت گرفت تعداد دانشگاه‌های جامع کشور حدود 25 دانشگاه بود اما امروز این تعداد به 250 دانشگاه جامع رسیده است.

عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: این بی انصافی است که برخی حرکت عظیم علمی کشور را در نگارش مقاله محدود کنند و چشم خود را به جنبه‌های دیگر این حرکت ببندند.
دکتر مخبر دزفولی گفت: پیش از انقلاب اسلامی براساس آمار موجود از هر 20 داوطلب 1 داوطلب می‌توانست وارد دانشگاه شود اما امروز ما در برخی دانشگا‌ه‌ها ظرفیت خالی داریم یعنی ظرفیت ایجاد شده از متقاضیان بیشتر است.
وی افزود: امروز در کشور بیش از 2500 دانشگاه و مرکز آموزش عالی وجود دارد و این ظرفیت عظیم بدون تردید پشتوانه حرکت علمی و فناوری کشور است.
تاکید بر نقش دفاع مقدس در پرورش روحیه خودباوری در کشور
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با تاکید بر نقش دفاع مقدس در پرورش روحیه خودباوری در کشور ادامه داد: در آن دوره با توجه به الزامات دفاع از کشور و همچنین محدودیت‌های موجود فرزندان این ملت در بسیاری از شاخه‌های علمی مانند مهندسی، علوم پزشکی و ... به دستاوردهای حیرت  انگیزی نائل شدند.
دکتر مخبر دزفولی گفت: امروز در کشورمان در همه رشته‌های مورد نیاز مقاطع تحصیلات عالی وجود دارد.
وی افزود: به مدد این ظرفیت‌ها امروز امکان ورود فرزندان با استعداد این ملت به مقاطع عالی علوم و فناوری‌های بسیار پیشرفته وجود دارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در اوایل دهه 1990 میلادی ایران و عراق کلا سه دهم درصد از تولید علم جهان را به خود اختصاص داده بودند اما امروز و با گذشت حدود 30 سال نزدیک به 2 درصد از تولید علم جهان به کشورمان اختصاص دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: بر اساس آمار مستند جهانی تعداد مقالات علمی کشور طی 10 سال  از 1000 مقاله به 50 هزار مقاله رسیده است و بررسی‌های همین نهادها نشان می‌دهد که این مقالات دارای کیفیت خوبی است.
سرعت رشد علمی ایران بیش از 13 برابر سرعت رشد علمی در جهان است
وی افزود: بر اساس آمار ارائه شده توسط نهادهای معتبر بین المللی سرعت رشد علمی ایران بیش از 13 برابر سرعت رشد علمی در جهان است.
دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: یکی از نهادهای علم سنجی بین المللی به نکته جالبی اشاره کرد و این نکته آن بود که این نهاد گفته بود بعد از وقوع سه جنگ در منطقه غرب آسیا یعنی تجاوز رژیم بعثی به کشورمان و جنگ اول و دوم خلیج فارس تنها کشوری که در این جنگ‌های خانمان برانداز منطقه‌ای سربلند بیرون آمد، ایران بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: پیشرفت غرورانگیز علمی و فناوری کشورمان آن‌چنان غیر قابل انکار است که برخی نهادهای به ظاهر بی‌طرف علم سنجی از پیشرفت‌ها ابراز نگرانی کرده‌اند.
وی با اشاره به برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته برای مقابله با تقلب‌های علمی افزود: در زمینه مبارزه با انتشار مقالات در نشریات غیر معتبر، فهرست این نشریات با همکاری همه نهادهای مسئول تدوین شد و انتشار مقاله در نشریات غیر معتبر هیچ اثری در ارتقای پایه علمی نویسنده این مقاله نخواهد داشت.
دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: در روند اعتبار سنجی کارهای پژوهشی هم تلاش کردیم تا به پروژه‌های و طرح‌های مشترک میان دانشگاه‌های داخلی و خارجی و حرکت در مسیر دیپلماسی علمی و فناوری امتیاز بیشتری بدهیم.
 عضو ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: اگر امروز فرزندان رشید این ملت در سپاه پاسدران موفق شده‌اند پهپاد بسیار پیشرفته و رادارگریز آمریکایی را سرنگون کنند بدون تردید این موفقیت غرورآفرین حاصل تلاش علمی دانشمندان کشورمان در حوزه فناوری‌های بسیار پیشرفته است.
وی افزود: در انرژی هسته‌ای، نانوفناوری، سلول‎های بنیادین، زیست فناوری و... هم ما شاهد این پیشرفت‌ها هستیم که توانسته‌اند امنیت و آرامش کشور را تضمین کنند.

انتقاد از کسانی که پیشرفت‌های علمی کشور را در نوشتن مقالات محدود می‌کنند
دکتر مخبر دزفولی با انتقاد از کسانی که پیشرفت‌های علمی کشور را در نوشتن مقالات محدود می‌کنند، ادامه داد: دانشگاه در این 4 دهه فقط مقاله ننوشته بلکه تولید علم کرده است و بدون تردید نوشتن مقاله علمی باکیفیت بخشی از تولید علم است و ارجاعات صورت گرفته به مقالات علمی دانشمندان کشورمان نشان می‌دهد که این مقالات دارای کیفیت بالایی هستند.
عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران گفت: بر اساس آمار نهادهای معتبر علم سنجی بین‌المللی در سال 2007 میلادی 78 مقاله علمی دانشمندان کشورمان در میان مقالات پراستناد و دارای ارجاع فراوان بود اما امروز و در سال 2019 این رقم به 460 مقاله رسیده است.
وی با اشاره به دشمنان پیشرفت علمی ملت ایران افزود: باید همه و به‌ویژه شما بدانید که این پیشرفت‌ها و این تلاش‌ها دشمن داخلی و خارجی دارد که هم از نظر نرم‌افزاری و هم از نظر سخت‌افزاری سعی دارند تا این جریان عزت آفرین را مخدوش کنند.
دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: در بعد دشمنی نرم افزاری دشمن سعی دارد تا کیفیت، اصالت و ... پیشرفت‌های علمی ما را زیر سوال ببرد و در بُعد سخت افزاری هم یا تحریم، ترور و ... تلاش دارند تا روند را کُند  و متوقف کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به مطالب منتشر شده در نشریه « Science» گفت: چند سال پیش خبرنگار این نشریه گزارشی از وضعیت فروش پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی نوشت و با غرض ورزی این نارسایی را به کل جریان علمی کشور منتسب کرد.
وی افزود: بدون تردید این مطلب در قالب عداوت و دشمنی با پیشرفت‌های علمی کشور قابل ارزیابی است.
دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: تنها 9 درصد از مقالات علمی کشور در نشریات بی‌کیفیت متشر شده و 72 درصد مقالات علمی کشور در نشریات معتبر بین‌المللی و 19 درصد هم در نشریات معتبر داخلی منتشر شده است.
عضو ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: جای تعجب فراوان است که علی‌رغم این آمار روشن هنوز دشمنان از کیفیت پائین مقالات علمی کشورمان سخن می‌گویند؟.
96 درصد مقالات علمی توسط محققان مقیم کشور نوشته شده است
دکتر مخبر دزفولی با اشاره به آمار محققان و دانشمندان نویسنده مقالات علمی کشورمان گفت: 96 درصد مقالات علمی کشورمان توسط دانشمندان و محققان مقیم کشور نوشته شده و از این 96 درصد هم تنها در 20 درصد مقالات دانشمندان و محققان ایرانی مقیم خارج از کشور مشارکت داشته‌اند و فقط 6 درصد مقالات علمی کشورمان توسط محققان و دانشمندان مقیم خارج از کشور نوشته شده است.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود سیزدهمین همایش سالانه اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور با تاکید بر مفهوم "جامعه دانش‌بنیان" گفت: طبق برنامه‌ای که ما برای خود ترسیم کرده‌‍‌ایم قرار است به جایگاه اول علمی در منطقه غرب آسیا برسیم و برای رسیدن به این هدف باید زیرساخت‌های لازم برای دانش بنیان شدن همه ابعاد جامعه را فراهم کنیم.

وی با اشاره به موضوع "تمدن نوین اسلامی"افزود: برای ساخت "تمدن نوین اسلامی"سه ضلع لازم است که این سه ضلع عبارتند از علم و فناوری، فرهنگ دینی و اقتصاد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: در ضلع علم و فناوری خوشبختانه وضعیت قابل قبولی داریم  و حرکت ما رو به پیشرفت است.
در حوزه اقتصاد هنوز کاستی‌ها و مشکلات فراوانی وجود دارد
دکتر مخبر دزفولی در تشریح موضوع فرهنگ دینی نیز گفت: در فرهنگ اسلامی و انقلابی هم علی‌رغم برخی مشکلات توفیقات زیادی داشته‌ایم، اما در حوزه اقتصاد هنوز کاستی‌ها و مشکلات فراوانی وجود دارد.

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7