کد خبر: 27127| تاریخ انتشار: شــنـبـه ، ۳۰ فروردین سال ۱۴۰۴ | ساعت ۱۰:۵۵:۰ | تعداد بازدید: ۱۷۳

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در مراسم افتتاحیه «پاتوق فرهنگی نیلوفرانه» که به همت مؤسسه آموزش عالی حوزوی خواهران معصومیه در قم برگزار شد، ضمن تمجید از این طرح به عنوان الگویی شایسته برای کشور، بر لزوم اتخاذ رویکردهای تربیتی و ایجابی در مسائل فرهنگی، به‌ویژه در حوزه حجاب و عفاف و تحکیم خانواده تأکید کرد و اقدامات صرفاً سلبی را کم‌اثر و حتی دارای نتایج معکوس دانست.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در ابتدای سخنان خود در این مراسم اظهار داشت: طرح فرهنگی نیلوفرانه با رویکردی تربیتی و اثربخش در ارتباط با جامعه هدف، می‌تواند الگویی شایسته برای سایر مناطق کشور باشد.
وی با اشاره به فعالیت‌های مشابه در سطح کشور افزود: ۲۵ طرح فرهنگی دخترمحور در کشور فعال است که با الهام از شیوه‌های ایجابی و تربیتی، به‌ویژه در مدارس، به دنبال ارتقای زیست‌جهان دختران نوجوان است.

مواجهه اثربخش با مسئله حجاب و نقد روش‌های پژوهشی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اهمیت موضوع حجاب و عفاف و تحکیم بنیان خانواده در فضای فرهنگی امروز کشور، گفت: این دغدغه، مورد توجه مشترک مسئولان قوای سه‌گانه و دلسوزان نظام قرار دارد، اما نکته کلیدی، نحوه مواجهه اثربخش با این مسئله مهم است.
استاد خسروپناه در ادامه به پژوهش‌های میدانی انجام شده در این زمینه اشاره کرد و با بیان اینکه این تحقیقات توسط نهادهایی چون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نهادهای امنیتی، نیروی انتظامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت می‌گیرد، تصریح کرد: این مطالعات اغلب بیرون از مراکز علمی و دانشی کشور صورت می‌گیرد و حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها بیشتر در مقام تحلیل و تفسیر این داده‌ها هستند تا نقش‌آفرینی در تولید آنها.
وی همچنین به فعالیت «اتاق وضعیت فرهنگی» در شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره و خاطرنشان کرد که در برنامه هفتم توسعه، بر لزوم هماهنگی میان نهادهای رصد فرهنگی کشور تأکید و این موضوع به تصویب رسیده است.

ارجحیت قاطع رویکردهای ایجابی بر اقدامات سلبی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با استناد به نتایج مطالعات پیمایشی موجود، قاطعانه تاکید کرد: بر اساس نتایج مطالعات پیمایشی، طرح‌های فرهنگی ایجابی مؤثرترین راهکار در مقابله با پدیده بی‌حجابی هستند. متأسفانه اقدامات سلبی نه‌تنها کم‌اثر بوده‌اند بلکه در مواردی موجب تشدید مقاومت‌ها نیز شده‌اند.
وی افزود: یافته‌های موجود نشان می‌دهد که با رویکردهای ایجابی می‌توان زیست‌جهان دختران را غنا بخشید.
استاد خسروپناه طرح «نیلوفرانه» را که از سوی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و با محوریت ارتباط مؤثر با دختران نوجوان در محیط مدارس و با الهام از شیوه‌های تربیتی پیامبر اکرم (ص) اجرا می‌شود، نمونه موفقی از این رویکرد مثبت و اثرگذار خواند.

ضرورت مستندسازی الگوهای موفق و نقد برخوردهای صرفاً قضایی
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بر لزوم ثبت و مستندسازی الگوهای موفق فرهنگی تاکید و خاطرنشان کرد: این الگوها باید با بهره‌گیری از قالب‌های هنری نظیر کلیپ، بازنمایی شده و در اختیار فعالان فرهنگی و مجموعه‌های مرتبط با موزه‌های فرهنگی-اجتماعی قرار گیرد.
وی با اشاره به فعالیت برخی جریان‌های سازمان‌یافته در زمینه ترویج بی‌حجابی، اظهار کرد: برخورد صرف قضایی با این مسئله نه‌تنها کارآمد نیست بلکه می‌تواند اثر معکوس به‌همراه داشته باشد. حل این چالش نیازمند نگاه فرهنگی و بهره‌گیری از تجربه‌های موفق داخلی است.

لزوم تخصیص بودجه بر اساس اثربخشی و توجه به ظرفیت‌های جامعه
استاد خسروپناه در بخش دیگری از سخنان خود به نقش سازمان برنامه و بودجه در حمایت از برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد و یادآور شد: تخصیص منابع باید با توجه به اثربخشی برنامه‌ها صورت گیرد و از هزینه‌کرد در طرح‌های کم‌اثر پرهیز شود.
وی در پایان، استقبال چشمگیر نزدیک به یک میلیون نفر از مراسم اعتکاف در سال جاری را نشان‌دهنده ظرفیت بالای جامعه برای پذیرش برنامه‌های فرهنگی مؤثر دانست و تصریح کرد: در شرایطی که جوانان در فضای مجازی زیست دارند و با تهاجم فرهنگی مواجه‌اند، باید با برنامه‌ریزی دقیق و فراتر از طرح‌های موجود، گام‌های مؤثرتری در بهبود وضعیت فرهنگی کشور برداشته شود.

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7