دکتر غلامحسین رحیمی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: تاکنون بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد اهداف کمی تولید علم در کشور محقق شده است.
دکتر رحیمی در بیست و نهمین اجلاس روسای دانشگاههای بزرگ کشور که به میزبانی دانشگاه اصفهان و با حضور روسای ۱۳ دانشگاه بزرگ کشور به صورت مجازی و حضوری برگزار شد، اظهار داشت: این اجلاس درخصوص برنامه هفتم توسعه کشور و حکم ها و سیاست گذاریهایی است که برای توسعه علمی و فنی و گسترش نوآوری در کشور میتواند مندرج شود.
وی افزود: در این راستا علاوه بر حفظ برنامههای ششم توسعه باید، حکمها و موارد جدید متناسب با شرایط روز کشور و دنیا نیز به عنوان هدف اصلی ۶ سال آینده در نظر گرفته شود.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با اشاره به برخی محورهای جدید پیشنهادی در حوزه علم و فناوری که در برنامه هفتم توسعه به آن توجه ویژه میشود، تصریح کرد: توجه ویژه به ارتقای دانش و علوم پایه، علوم انسانی، هنر و معماری در کشور بیش از پیش در برنامه هفتم گنجانده شده است، همچنین باید به موازات تحصیلات تکمیلی زمینه های پژوهشی را به گونهای بگسترانیم که امکان فعالیت پژوهشی و تحقیقاتی توسط دانش آموختگان دوره دکتری در سطح کشور در دانشگاهها و مراکز تحقیق بر ریل توسعه قرار گیرد.
دکتر رحیمی افزود: برنامههای ویژه تحصیلات تکمیلی، در قالب دورههای پسادکتری، دستیار پژوهشی و ارائه دوره های کوتاه مدت ۶ تا ۹ ماه پژوهشی در دانشگاهها و پژوهشگاهها، در برنامه هفتم برنامهریزی شده است.
وی با تاکید بر فراهم بودن زیرساخت های اصلی و زیست بوم کشور که شامل دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و پارکهای علم و فناوری و مراکز نوآوری است، خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم به زیست بوم توجه ویژه شده است و به معنای واقعی از زیست بوم به تحقیق و نوآوری در کشور سخن میگوییم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم ابراز امیدواری کرد که این زیست بوم به صورت یکپارچه و هدفمند شود و از دستاوردهای این مولفهها بتوانیم استفاده کنیم.
دکتر رحیمی بر ضرورت ارتباط دانشگاه ها و پژوهشگاهها با جامعه تاکید کرد و گفت: یکی از محورهای اصلی مورد بحث در اجلاس امروز شامل این موضوع است که در حال پیگیری هستیم و این موضوع را در برنامه هفتم پیشنهاد میدهیم.
وی با بیان اینکه اهداف برنامه های ششم و پنجم تاحدی محقق شده است، توضیح داد: این اهداف دو دسته توصیفی و کیفی است که در بخش تولید علم و فناوری در کشور گام های بزرگ برداشته شده و دیگری اهداف کمی است که در آن سهم ایران در انتشار مقالات بین المللی، کیفیت مقالات و ثبت اختراعات داخلی و خارجی مشخص شده است که در این بخش نیز موفق بودهایم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم به بودجه اختصاص یافته در بخش پژوهش کشور اشاره کرد و گفت: البته بودجه اختصاص یافته به پژوهشهای کشور در همه حوزهها و دستگاهها باید تا آخر برنامه ششم، یک و نیم درصد جی.دی.پی کشور باشد که اکنون نیم درصد است و یک سوم آنچه در برنامه پیشبینی شده محقق شده است.
دکتر رحیمی بیان کرد: به رغم این محدودیتها، تاکنون بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد اهداف کمی تولید علم در کشور را محقق کردهایم.
وی با تاکید براینکه در طول ۱۰ سال اخیر نشان دادیم در حوزه علم در سطح بین المللی صاحب جایگاه هستیم، خاطر نشان کرد: در حال حاضر، بیش از ۲ درصد اسناد علمی دنیا در ایران نمایه شده و در دنیا رتبه ۱۵ از نظر کمیت مقالات را در اختیار داریم و از نظر میزان استنادها نیز توانستیم به رتبه ۱۵ برسیم که این نشان از شتاب و رشد در حوزه علم است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تاکید کرد: اکنون باید در حوزه توسعه فناوری اهتمام کنیم. به این معنی که در بخش فناوری های مورد نیاز، فناوریهای پیشرفته و فناوری های نوپدید را باید در دستور کار قرار دهیم تا همان اهتمامی که برای توسعه علمی داشتیم و توانستیم در سطح بین المللی این جایگاه را به دست بیاوریم، در برنامه هفتم نیز جایگاه ممتازی در توسعه فناوری داشته باشیم.
دکتر رحیمی ابراز امیدواری کرد که این موضوع محقق خواهد شد چراکه زیرساختها فراهم شده و حمایت از فناوریهای جدید و اقتصاد دانش به عنوان یک رویه در بین مدیران ارشد قرار گرفته است و میتوانیم در توسعه فناوری هم همچون توسعه علم پیشرفت کنیم.
گفتنی است، ببیست و نهمین اجلاس ۱۳ دانشگاه بزرگ کشور با حضور دکترغلامحسین رحیمی معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر عباس رضایی استاندار اصفهان، دکتر محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران، دکتر سید مهدی ابطحی رییس دانشگاه صنعتی اصفهان، دکتر هوشنگ طالبی رئیس دانشگاه اصفهان و سایر اعضای هیات رئیسه دانشگاه اصفهان به صورت حضوری و دیگر روسای ۱۳ دانشگاه بزرگ به صورت مجازی به میزبانی دانشگاه اصفهان برگزار شد.
منبع:اداره کل روابط عمومی وزارت علوم