کد خبر: 27240| تاریخ انتشار: پنـج شنبه ، ۱۱ اردیبهشت سال ۱۴۰۴ | ساعت ۱۷:۵۱:۰ | تعداد بازدید: ۹۲۴

حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، با تأکید بر اهمیت پیوند محوری اندیشه و عمل برای تحقق تحول فرهنگی و اجتماعی، گفت: اندیشه و آگاهی بدون حضور در میدان و تجربه واقعی، اثربخشی لازم را ندارند و نیازمند تدوین «سیاست‌های کلی فرهنگی» برای اقدام صحیح در این عرصه‌ها هستیم.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در نشست تخصصی «اصحاب اندیشه» در مشهد اظهار داشت: پیوند میان اندیشه و عمل در عرصه‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی و علمی اهمیت بسیاری دارد و این دو مقوله باید در کنار هم قرار گیرند.
او تصریح کرد که اندیشه از عمل و عمل از اندیشه جدا نیست و این نکته مهمی است که در قرآن کریم نیز بر آن تأکید شده است، چنانچه در آیه ۱۲۹ سوره بقره بر همراهی اندیشه و عمل در مسیر تحقق آگاهی و علم اشاره شده است.

استاد خسروپناه شخصیت‌های برجسته‌ای در تاریخ بشریت و به ویژه تاریخ ایران نظیر حضرت امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری، شهید بهشتی و سید جمال‌الدین اسدآبادی را نمونه‌هایی از اندیشمندان و فعالان میدان دانست که نه تنها در عرصه‌های علمی و فلسفی تأثیرگذار بودند، بلکه در عمل و جهاد اجتماعی نیز حضوری فعال داشتند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تجربیات خود در شورای عالی انقلاب فرهنگی طی دو سال اخیر، بیان کرد که نسبت اندیشه و عمل را به وضوح مشاهده کرده است. او گفت که در بسیاری از طرح‌ها و اسناد فرهنگی شورا، این دو مقوله باید به هم پیوند بخورند تا تحول در جامعه شکل گیرد.
وی افزود: نمونه‌های زیادی از اسناد مهم شورا نشان می‌دهد که بدون توجه به تعامل اندیشه و میدان، بسیاری از این اسناد قابلیت اجرایی شدن ندارند.

او تأکید کرد که میدان بر اندیشه تأثیر دارد و تأثیر متقابل نیز وجود دارد. به گفته وی، در شورای عالی انقلاب فرهنگی بارها مشاهده شده است که ایده‌های علمی و تئوریک بدون حضور در میدان و تجربه واقعی در عمل، نمی‌توانند اثربخش باشند. حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه مثال حکمرانی آب را مطرح کرد که طرح‌های تئوریک آن پس از انتقال به میدان عمل، در برخی موارد جواب نداد و نیاز به اصلاح داشت.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی یکی از مسائل مهم در سیاست‌گذاری‌های کلان کشور را نداشتن «سیاست‌های کلی فرهنگی» برشمرد و اظهار داشت که تا زمانی که این سیاست‌ها به تصویب نرسد، نمی‌توان به شکل صحیحی در عرصه فرهنگی و اجتماعی عمل کرد.
وی همچنین بر ضرورت تدوین الگوهای حکمرانی عملیاتی و اجرایی در حوزه‌هایی همچون علم و فناوری و فرهنگ که هم‌راستا با نیازهای واقعی جامعه باشد، تأکید کرد. او به طور خاص به لزوم تدوین الگو در عرصه‌های امنیت غذایی، فناوری کوانتومی، و عدالت آموزشی اشاره کرد و در حوزه امنیت غذایی، بر اساس بررسی مشکلات و چالش‌ها در میدان، توجه بیشتر به خودکفایی در تولید مرغ و سایر محصولات غذایی را ضروری دانست.

استاد خسروپناه بر اهمیت توجه به پیوند اندیشه و میدان در سیاست‌گذاری‌ها تأکید کرد و گفت هر کجا که نهادهای غیرمرتبط با عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی وارد شده‌اند، نتیجه عکس گرفته‌ایم. وی افزود: نهادهای حاکمیتی باید پشتیبانی لازم را از نهادهای مردمی انجام دهند، چرا که حضور فعال و مستقل مردم در عرصه‌های اجتماعی و فرهنگی، تأثیر بیشتری دارد.

وی به برخی از چالش‌ها و تجربیات عملی اشاره کرد و بیان داشت باید در عمل به دنبال حل مشکلات اجتماعی و فرهنگی باشیم. او تأکید کرد تنها از طریق شجاعت در پیگیری مسائل در میدان است که می‌توان تحولی پایدار در جامعه ایجاد کرد. به گفته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، تجربه نشان داده است که تنها با نگاه به میدان و اجرای درست سیاست‌ها و طرح‌هاست که می‌توان به نتایج ملموس دست یافت.

در همین رویداد، سعید غلامی، دبیر دومین دوره رویداد و نمایشگاه ملی اصحاب اندیشه، با اشاره به اهداف برگزاری این رویداد، آن را بستری برای «توانمندسازی اندیشه‌ورزان»، «تربیت نیروی فکری در تراز انقلاب اسلامی» و «پیوند میان اندیشه و عمل» دانست. او بیان کرد که این رویداد به دنبال فراهم کردن فضایی برای تلاقی ایده‌ها، تجربه‌ها، خلاقیت‌ها و ظرفیت‌ها و هموار ساختن مسیر تولید گفتمان‌های نو و پروژه‌های میدانی مؤثر است. غلامی افزود ایده اولیه این نمایشگاه از دغدغه مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت تشکیل هیئت‌های اندیشه‌ورزی و سامان‌دهی نیروهای فکری جوان شکل گرفت و این دوره با رویکردی آزاد، مردمی، میدانی‌تر و فراگیرتر نسبت به دوره اول برگزار شده است تا فضای میدان برای اندیشه‌ورزان مستقل، خلاق و ناشناخته نیز گشوده شود. وی همچنین به برخی چالش‌ها نظیر عدم آمادگی برخی استان‌ها و نیاز به حمایت بیشتر برای مشارکت بانوان اندیشه‌ورز اشاره کرد.

حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه در پایان سخنان خود، برای داشتن سرعت و انضباط لازم در گام دوم انقلاب اسلامی، بیش از هر چیز نیازمند ساختار و نظم فکری دانست و حرکت اصحاب اندیشه را زمینه‌ساز چنین نظمی معرفی کرد. او از همه اندیشه‌ورزان، نخبگان دانشگاهی و حوزوی، فعالان فرهنگی و اجتماعی دعوت کرد به این حرکت بپیوندند و پرچم‌دار نهضت اندیشه‌ورزی مردمی شوند؛ نهضتی که نه با ساختارهای رسمی اداری، بلکه با جوشش درونی، باور ایمانی و مجاهدت در مسیر حق شکل می‌گیرد.

دومین رویداد و نمایشگاه ملی اصحاب اندیشه ۱۱ اردیبهشت ماه در مرکز همایش‌های آستان قدس رضوی برگزار شد.

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7