کد خبر: 16014| تاریخ انتشار: شــنـبـه ، ۴ بهمن سال ۱۳۹۹ | ساعت ۹:۴۱:۰ | تعداد بازدید: ۱۹۸۰

اولین نمایشگاه و کنفرانس بین‌المللی «خوشنویسی راه ابریشم» به همت کمیسیون ملی یونسکو در ایران در شهر مشهد مقدس برگزار شد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن آغاز سخن با سلام و درود به آستان امام هشتم شیعیان گفت: امام رضا علیه‌السلام یک شخصیت الهی و تمدنی و مرجع بودن‌های خوب ما است.
دکتر عاملی ادامه در آغاز سخن ضمن بیان اینکه آثار اصحاب قلم و خوشنویسی در تمدن ایران و جهان ماندگار است،  به دو نگاه به جهان اشاره کرد و گفت: امروز دو نگاه به جهان وجود دارد یکی نگاه نگاه قدرتی و سلطه‌ای به جهان که محصول آن تلاش برای توسعه قدرت و سلطه، ایجاد ابزارهای سلطه بر جهان، تولید سلاح‌های کشتار جمعی و سلاح‌های هسته‌ای و توسعه ظلم نهادینه بر جهان است.



وی ضمن بیان اینکه یکی از آثار پلید نگاه سلطه به جهان تولید۱۲ هزار کلاهک هسته‌ای است که ظرفیت به مخاطره انداختن جان انسان ها و تولید نفرت و خشونت در جهان است در جهان می‌کند، گفت: بر اساس تئوری زمستان سرد اگر این کلاهک‌ها همزمان با هم کار کند دمای زمین به منهای ۵۰ درجه می‌رسد و همه موجودات از بین می‌روند. این نوع نوع اقدامات بر خواسته از نگاه قدرتی و سلطه‌آمیز و نفرت آفرین به جهان است. نگاه و جهان بینی سلطه پایه نفرت و پلیدی را در جهان می‌گذارند و این چرخه روز به روز سیاه تر و عمیق تر می شود و فاصله ثروتمندان با فقرا را روز به روز بیشتر می کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن اشاره به نگاه دوم به جهان که نگاه تمدنی به جهان است گفت: نگاهی که امروز بیش از هر نگاه دیگری در تاریخ به آن نیازمند هستیم نگاه تمدنی به تاریخ و جهان است. نگاهی تمدنی به جهان مبتنی بر تمدن نوین اسلامی، محمل نگاه عدالت گرا و نگاهی است که موجب خلق زیبایی های تمدنی و الهی است که محتوای زیبایی شناسانه آن مبتنی بر هنر والا است.  محصول استقرار تمدن نوین اسلامی، برقراری عدالت نهادینه،  احساس آرامش و صلح و شادی برای بشریت است و ما در آن فضا شاهد برادری و مساوات و اخلاق و احترام و کرامت انسانی خواهیم بود.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با بیان اینکه تمدن نوین اسلامی، فضای همه زیبایی هاست که زیستن در آن جهان آرزو و آرمان گم شده همه انسان هاست، افزود: مقام معظم رهبری در تدوین بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی هدف را رسیدن به تمدن نوین اسلامی قرار دهند و به درستی  سکان‌دار نگاه تمدنی نوین اسلامی به جهان شدند، حکیم انقلاب است که با فراستی عمیق به جهان نگاه می کند و همواره به دنبال راهی برای استقرار عدالت فراگیر در ایران و جهان هستند.
وی تصریح کرد: نباید به چهره نفرت تولید شده از ما توسط دیگران توجه کرد و نباید نگاه کنیم که در بازنمایی‌ها نفرت آمیز از ایران انقلاب اسلامی،  هنر فرهیخته ایران نادیده گرفته می‌شود و در اسلام هراسی‌ها و ایران‌هراسی‌ها و شیعه‌هراسی‌ها چهره‌ای از ایران به نمایش گذاشته می‌شود که جزء واقعیت امروز و تاریخ شکوفای ایران و نگاه فرهیخته انقلاب اسلامی ایران نیست.
دکتر عاملی گفت: نگاه انقلاب اسلامی نگاه تمدنی به انقلاب است و اگر امروز ما ناگزیر هستیم که قدرت دفاعیمان را تقویت کنیم نه برای جنگ بلکه برای جلوگیری از جنگ است. اگر قدرت دفاعی ایران نباشد هر کسی به این سرزمین طمع می‌کند و کسانی که نمی‌خواهند نگاه متفاوتی در جهان را تجربه کنند و نمی‌خواهند خلاف مسیر سلطه جهانی، جریان فکری وجود داشته باشد، به این سرزمین طمع می‌کنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه قدرت نظامی گاهی برای کشتار است و گاهی برای جلوگیری از کشتار است افزود: نگاه جمهوری اسلامی نگاه جلوگیری از کشتار و برقراری صلح و آرامش در ایران و منطقه است. ولی نگاه جهان سلطه در تولید سلاح های کشتار جمعی، فراگیری ترس، کشتار و ترور انسان های مطلوم و پشتوانه ایجاد کردن بر زورگوئی و فراگیری ظلم و تجاوز به حقوق دیگران است.


وی افزود: انقلاب اسلامی در گام دوم نیازمند فرهنگ متناسب با نگاه تمدنی نوین اسلامی است و نیازمند هنر متناسب با فرهنگ تمدنی است. بطور حتم شالوده فرهنگ با هنر و زیبایی ها  ساخته می‌شود.
دکتر عاملی با بیان اینکه ما فرهنگ را با سه خصیصه توضیح می‌دهیم ادامه داد: خصیصه اول فرهنگ استمرار و استقرار است. فرهنگ پدیده‌ای است که هزاره‌ها را می‌سازد و تاریخ را می‌سازد و ماندگاری در آن وجود دارد. به امور خلق‌الساعه فرهنگ نمی‌گوییم.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران افزود: امور جدید به سادگی تبدیل به فرهنگ نمی شوند. اینها اموری هستند که حالت گذرا دارند و می‌آیند و می‌روند. شب و روزی هستند و نیستند. خصیصه دوم فرهنگ تمایز و خاص‌گرایی است. فرهنگ عنصری است که تمایز ایجاد می‌کند. فرهنگ اسلامی و غیر اسلامی، فرهنگ ایرانی و غیر ایرانی و فرهنگ اقوام و جوامع دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه فرهنگ هویت ساز است و هویت بقول استوارت هال، بودن و نبودن دارد و عنصر تمایز جزء اصلی و مقوم آن است. دقیقا در عنصر توحید «لا اله الا الله»، این عنصر هویت ساز وجود دارد. بنیان زیبایی عرفان ما بر این بودن و نبود است، گفت: به میزان پیوند خوردن با خالق هستی، بودن خلق می‌شود. بودن‌های ما از نبودن‌های ماست و هستی ما از نیستی ماست این امر بنیان عرفان ماست. به میزانی که انسان بتواند مصداق لااله الاالله شود و اله های درونی را حذف کند و هستی الهی را جایگزین کند به حقیقت وجود انسان نزدیکتر شده است.
وی خاطر نشان کرد: عنصر سوم فرهنگ تامین عضویت اجتماعی است. فرهنگ عضویت ایجاد می‌کند. در برخی جوامع فرد تمایل به حضور دارد به دلیل آنکه فرهنگ قوی است و از جاذبه های انسانی والا برخوردار است و منشاء عضویت اجتماعی گسترده می شود.
دکتر عاملی ادامه داد: هنر عضویت اجتماعی و علاقه ایجاد می کند. از این منظر می توان نگاه متفاوتی به هنر خوشنویسی بعنوان هنر بازنمایی ها زیبای، زیبائی هاست نگاه کرد.  هنر خوشنویسی جامع هنر های نگارشی و تصویری ما است. حتما کسی که زیبا فکر نمی‌کند نمی‌تواند زیبایی خلق کند. زیبا نگاری محصول زیبا نگری است. زیبا نوشتن محصول تناسب فکری است.
وی اضافه کرد: هنر زبان جهانی دارد به این دلیل که زبانش با فطرت نزدیک است و برخاسته از فطرت است. به میزانی که هنر بتواند فطرت درونی انسان را  بازخوانی و بازنمایی کند به همان میزان زبان جهانی پیدا می‌کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه اساسا باید توجه داشت که دین زبان جهانی دارد، گفت: در قرآن کریم 20 بار خداوند با خطاب یا ایها الناس همه مردم جهان را خطاب قرار داده است. حتی در خطابات خاص خود که با یا ایها الذین آمنو خطاب کرده که 89 بار تکرار شده است، باز در آن سرزمین وجود ندارد و همه مردم جهان را مورد خطاب قرار داده است. هنر، نیز زبان جهانی دارد و هم در سطح ملی و هم در سطح جهانی زبان مشترک و عضویت ایجاد می‌کند.



دکتر عاملی در خصوص خوشنویسی بر چهار مولفه اختصاصی تاکید کرد: خصیصه اول اینکه خوشنویسی پیوند عمیق و تاریخی با دین و معنویت دارد. در جهان اسلام، خوشنویسی با قرآن عجین بوده و پیوند خورده است. اولین خط نوشته قرآن متعلق به امیر المومنین علی علیه السلام است. سنت خوشنویسی متعلق به علما و حکما این سرزمین بوده است. خوشنویسی با عرفان و شعر و تمام خوبی ها گره خورده است.
وی افزود: خوشنویس هر چیزی را به آرایش نوشتن درنمی‌آورد. این خوشنویسی یک زبان هنری و دینی و معنوی و عرفانی است. پدیده دومی که در خوشنویسی وجود دارد پیوند آن با علوم، هندسه، ریاضیات، رنگ و هنر رنگ آمیزی و تناسبات فکری برخاسته از دانش علوم شناختی است.
دکتر عاملی با بیان اینکه خوشنویسی پیوند چند رشته‌ای دارد گفت: خوشنویس وقتی به خلق بازنمائی های زیبائی شناختی می پردازد، به مجموعه ای عوامل خلق زیبایی اعم از تناسب، برجستگی، تمایز و امور مرتبط با دوست داشتنی ها توجه می کند. خوشنویسی، هنر تصویرگری است و نباید سطح آنرا به سطح یک نوشته ساده تنزل داد. تجمیع هنرها در این رشته محقق شده و تطور و تدبر در هنر خوشنویسی اهمیت دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: مولفه سوم خوشنویسی تنوع و بالندگی است: خوشنویسی و ترکیبات آن به روز شده‌اند و نباید از ترکیب ترسید. آیا ترکیب سنت و مدرنیسم بد است؟ لزوما در همه موارد، خیر. ترکیب سنت و مدرنیسم در جای که معنای پویا تولید کند امر گریز ناپذیر زندگی است. سنت و تجدد اگر منجر به تغییر در اصول سنت شود، چالش بر انگیز است. هنر خوش نویسی هم در سبک نگاری و هم در روش های ظهور تصویری از تغییرات و ترکیبات جذابی برخوردار بوده است.
وی تأکید کرد: اگر معماری بخواهد در معماری قدیم بماند و تبدیل به معیارهای جدید نشود یعنی ثابت مانده و تحولی پیدا نکرده است. معماری امروز لزوماً تکرار معماری پارسی و پارتی و خراسانی نباید باشد. معماری امروز ضمن اینکه از معیار قدیم باید بهره بگیرد نیازمند خلاقیت و نوآوری های جدید است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی مولفه چهارم خوشنویسی را تنوع و برجستگی افزود: تنوع در خوشنویسی نشان دهنده ظرفیت این هنر بزرگ و والا است که به نوعی منعکس کننده تنوع در فرهنگ زمانه و تنوع در اندیشمندان هنری دوران است. برجستگی های خوشنویسی نیز برخواسته از اهمیت محتواها و ناخواسته ها و ناستالژیاهای زمانه است.
دکتر عاملی در پایان گفت: امیدوارم مجموعه تلاش های هنری و زیبایی شناسانه منجر به شکل گیری عناصر تمدنی عدالت گرایانه و خالق زیبایی های برجسته زمانه باشد و در گام دوم انقلاب اسلامی نمودهای قدرتمندی از عناصر هویت بخش فرهنگی در خوشنویسی ها شکل بگیرد و مقوم فرهنگ اسلامی در جهان شود.

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7