عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در حوزه مقالات مربوط به نانوفناوری، ایران در سال ۲۰۲۳ با داشتن ۱۱ هزار و ۷۹ مقاله که شامل ۴.۶ درصد کل مقالات بین المللی نانو جهان است به جایگاه پنجم جهان رسیده است.
دکتر سعیدرضا عاملی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگویی با اشاره به ماهیت جهانی انقلاب اسلامی ایران گفت: انقلاب اسلامی تحول بزرگی بود که منتهی به فروپاشی نظام پهلوی و آغاز نهضت مقاومت بر علیه نظام سلطه جهانی شد و دلیل فشارها، تحریمها، جنگ و ترورها علیه جمهوری اسلامی ایران، ماهیت جهانی انقلاب اسلامی علیه نظام تبعیض و زورگویی با محوریت آمریکا در جهان است زیرا انقلاب اسلامی یک جریان معکوس بر روند لیبرال و نظام طبقاتی لائیک بود.
وی افزود: انقلاب اسلامی یک ماهیت الهی با تکیه بر قدرت مردم بود، آغاز آن الهی و مردمی با تکیه بر قدرت رهبری و امامت بود و پایداری آن نیز با تکیه بر خدا متعال، قدرت امام و امت خواهد بود.
دکتر عاملی در پاسخ به سؤالی مبنی بر پیشرفت علمی ایران در این سالها گفت: پیشرفت ایران عزیز مبتنی بر قدر علم و دانش فراگیر است.
وی با اشاره به پیشرفت خیره کننده آموزش عالی کشور در مقایسه با قبل از انقلاب اسلامی، گفت: در سال ۱۳۸۰، ما در حوزه مقالات بین المللی هزار مقاله داشتیم که در سال ۱۴۰۲ به ۷۳ هزار مقاله رسیده است، به همین دلیل رتبه علمی جمهوری اسلامی ایران در منابع بین المللی در سال 2020 به رتبه 15 جهان رسیده و حتی در بعضی حوزهها رتبه ما بسیار بالاتر است مثلا در حوزه مقالات مربوط به نانوفناوری رتبه ایران در سال ۲۰۲۳ با داشتن ۱۱ هزار و ۷۹ مقاله که شامل 4.6 درصد کل مقالات بین المللی نانو جهان است به جایگاه پنجم جهان رسیده است.
* درآمد ۱۵۰۰ میلیارد تومانی شرکتهای دانشبنیان
به گفته عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران در فناوریهای شبکههای عصبی رتبه ششم جهان را به خود اختصاص داده است و در مقالات هوش مصنوعی جایگاه ۱۳ جهان را احراز کرده است؛ البته به دلایل متعدد تبدیل شدن دانش به تولید فناوری ضعفهای جدی دارد که نیازمند توجه است، مثلا در همین حوزه هوش مصنوعی رتبه ما در تولید فناوری و کاربرد هوش مصنوعی ۷۷ جهان است.
دکتر عاملی ادامه داد: خوشبختانه به شکل گیری زیست بوم فناوری از طریق توسعه شرکتهای دانش بنیان به مرور کسب و کارهای مرتبط با علم و دانش را به رشد است، کسب درآمد ۱۵۰۰ میلیارد تومانی شرکتهای دانشبنیان و صادرات 2 میلیارد دلاری این نوع شرکتها نشان از بخشی از توان ملی در این حوزه است.به گفته وی، بنظر میرسد ظرفیت و قدرت رقابتی شرکتهای دانش بنیان به سرعت میتواند به بیش از ۳۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند و در آمدهای ناشی از شرکتهای دانش بنیان از مرز ۵۰۰۰ میلیارد تومان بگذرد.
به گفته دکتر عاملی، ما در عصر فناوری اطلاعات زندگی می کنیم، فناوری نو منشا و مرجع اصلی پیشرفتگی جهان در قلمروهای مختلف شده است، کشاورزی و خدمات به سمت صنعت دوگانه حرکت کرده و فیزیکال سایبری شده که اینها به مهندس نیاز دارد و رتبه ایران از نظر مهندسی با داشتن سالیانه 230 هزار فارغ التحصیل در رتبه سوم جهان بعد از آمریکا و روسیه و از نظر نسبی یعنی نسبت به جمعیت رتبه اول جهان را به خود اختصاص داده است و از نظر تولید علمی فقط در حوزه مهندسی مکانیک با داشتن ۲۷۳۷ مقاله بین المللی در سال ۲۰۲۲ رتبه 12 را به خود اختصاص داده است.وی ادامه داد: ما امروز در دانش هستهای براساس ارزیابی های دقیق مراکز رتبهبندی دنیا، رتبه سوم جهان را داریم، اینها دانشهای پیچیده ای است که جنبه پارامتریک بالا و عوامل مداخله کننده زیادی دارد.
* خودکفایی ایران در تولید ۹۵ درصد داروی موردنیاز مردم
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه برخی می گویند ما در رتبهبندی علمی وضع خوبی داریم اما در فناوری و تولید رتبه قابل اعتنایی نداریم، اظهار داشت: البته این ابهام در برخی موارد درست است زیرا ما نتوانستیم از دانشمان به درستی برای پیشرفت کشور استفاده کنیم، به طور مثال به نظرم داشتن رتبه هفتم ذخایر معدنی جهان اقتضا می کند که ما امروز فراوری در صنایع معدنی قدرتمند باشیم که کمتر استفاده کردیم، اما در برخی رشته ها هم به خوبی استفاده کردیم مثلا در پزشکی ۹۵ درصد داروی ما در داخل تولید میشود، این در حالی است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از 80 درصد داروی کشور وارداتی بود. به لحاظ پزشک هم دانشگاه های کشور توان دوره های تخصصی را نداشتند و از هند و پاکستان پزشک می آوردیم.
وی افزود: امروز از تمام کشورها برای عمل های جراحی پیچیده به ایران می آیند، حتی از اروپا به ایران می آیند تا کارهای درمانیشان را انجام بدهند لذا وظعیت ما از نظر علمی خوب است و عاریه ای هم نیست.
دکتر عاملی خاطرنشان کرد: برخی کشورها رتبه علمی خود را افزایش دادند اما عاریه است یعنی از اساتید برجسته جهان استفاده کردند و با حقوق بالا مقالات مشترک با اینها ارائه دادند اما جمهوری اسلامی ایران از زیرساخت علمی بزرگی برخوردار است.