مراسم بزرگداشت سالروز شهادت حضرت احمدبن موسی شاهچراغ(ع) با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین خسروپناه، در حرم مطهر این امامزاده واجبالتعظیم در شیراز برگزار شد.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام خسروپناه در ابتدای سخنان خود ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت حضرت احمد ابن موسی(ع)، یاد شهدای خدمت، شهدای مقاومت و امام شهیدان، به ویژه روح مطهر حضرت احمد ابن موسی(ع) را گرامی داشت.
وی با قدردانی از تولیت معزز آستان مقدس شاهچراغ(ع) برای برگزاری این نشست ارزشمند و معنوی، افزود: یاد امامان و امامزادگانی که در راه خدا به شهادت رسیدند، گرامی میداریم چراکه یک اثر تربیتی، معرفتی و معنوی برای همه، به ویژه در این دوران و در این وضعیت اسفبار فرهنگی در دنیا و جهان دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش اول سخنان خود به مقام و منزلت حضرت احمد ابن موسی علیه السلام پرداخت و با اشاره به اینکه والد بزرگوار ایشان، حضرت موسی الکاظم(ع) است، گفت: مقام و منزلت این امام هفتم بر همگان آشکار است، مادر بزرگوار حضرت احمد ابن موسی(ع) ام احمد بود، ایشان آنقدر مقام و منزلت دارد که وقتی امام کاظم(ع) را دولت عباسی به اجبار از مدینه به بغداد تبعید کردند و به اجبار به بغداد فرستادند، امام کاظم(ع) ودیعه امامت را در اختیار ام احمد گذاشت.
وی تصریح کرد: امام کاظم(ع) به ایشان فرمود این امانت در اختیارت باشد و کسی از آن آگاهی پیدا نکند و این امر محرمانه است. تا وقتی خبر مرگ من به تو رسید، آن فرزندی که میآید و به شما خبر میدهد که این ودیعه و این امانت در اختیار تو است، این امانت را به او بده.
استاد خسروپناه با بیان اینکه حضرت موسی کاظم(ع) می توانست این ودیعه را به دیگران هم بدهد اما به ام احمد داد، گفت: این نشان میدهد که مادر حضرت احمد ابن موسی علیه السلام یک بانوی مجلله و یک شخصیت ارزشمند و متعالی است که امام به او اعتماد کرده و این ودیعه مهم را در اختیار او گذاشته است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه سخنان خود به مقام و منزلت خود حضرت احمد ابن موسی(ع) پرداخت و برخی از ویژگیهای بارز ایشان را برشمرد و گفت: ایشان مردی کریم، شجاع، فاضل، صالح، پرهیزکار، صاحب ثروت، اهل جود، کرامت و اهل سخاوت بود. حضرت شاهچراغ(ع) به فقرا اطعام میکرد، به نیازمندان رسیدگی میکرد و خودش زندگی زاهدانهای داشت.
متمول بودن، با سخاوت بودن و در کنارش زاهد بودن کار سختی است
استاد خسروپناه تاکید کرد: جمع این ویژگیها یعنی هم متمول بودن، هم با سخاوت بودن و هم زاهد بودن، در هر کسی نیست. بعضی افراد متمولند، ثروت کلانی هم دارند، اما ثروتشان را به فرزندانشان هم نمیدهند، بعضیها هم ثروت را فقط خرج فرزندانشان میکنند و برخی هم با ثروتی که دارند، مدرسه، مسجد، بیمارستان و درمانگاه میسازند و جهیزیه برای نیازمندان تامین میکنند. اینکه کسی ثروت داشته باشد، خیّر هم باشد و خودش هم زندگی زاهدانهای داشته باشد، خیلی نادر است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه احمد ابن موسی(ع) علاوه بر این ویژگی ها، سخنور بود، تصریح کرد: ایشان از فصاحت و بلاغت بهره میبرد و سخنوری میکرد و مردم را جذب میکرد.
اخلاق نیاز امروز دنیاست
استاد خسروپناه با اشاره به اینکه شجاع بودن و در عین حال متواضع بودن هنر است، افزود: پهلوان متواضع، ثروتمند، سخی و زاهد، نیاز امروز ما نیست؟ انسان نباید فقط به فکر منافع شخصی خودش باشد، بلکه به فکر منافع مردم باشد، خدا رزقی داده، توانمندی اقتصادی داده، باید از این ثروت، خرج خیرات کرد چراکه لذت کمک به نیازمندان، در نافله شب نیست.حضرت احمد ابن موسی این ویژگی ها را داشت. امروز در دنیا، بیش از هر چیز به اخلاق نیاز داریم.
استاد خسروپناه اخلاق را به معنای دروغ نگفتن، صادق بودن، مردم دار بودن، متواضع بودن، خرج برای دولت نتراشیدن و عدم ولخرجی دانست و افزود: بعضی آدمها هستند وقتی به منصبی میرسند ولخرجی میکنند. سفرهای غیر ضروری خارج از کشور میروند و حق ماموریت غیرضروری میگیرند در حالی که دریافت این مبالغ نه تنها به نفع زندگی نیست بلکه سمی است که به جان فرزندانمان می رود.
وی تاکید کرد: فردی که کم فروشی، گرانفروشی میکند، معماری که کم کاری میکند، مهندس یا استاد دانشگاهی که تدریسش را درست انجام نمیدهد، دانشجو را عالم پرورش نمیکند. ترک فعل میکند. اینها همه کارهای غیراخلاقی است. رذیلت اینهاست. یک روحانی که وظیفهاش تبلیغ دین، کسب معارف اسلامی و نشر معارف اسلامی است اگر درست درس طلبگی را نخواند، به دین خیانت کرده است چراکه میخواهد منبر برود، سخنرانی کند اما مطالعه نکند، حرف مفید به مردم نزند. اینها همه ترک فعل است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه با تأکید دوباره به اینکه دنیای امروز به اخلاق نیاز دارد، توضیح داد: انسانی که متخلق باشد خیلی از رفتارش را مراقبه میکند. این همه جنایتها که می بینید در غزه و جنوب لبنان اتفاق افتاد، یک جنایتکاری در رژیم صهیونیستی جان مردم و ملت خودش را به خطر انداخته، مسلمانها را هم به خاک و خون کشیده است، این انسان اگر آدم متوحش نبود به جای توحش اخلاق و تخلق به اخلاق انسانی داشت، این کارها را میکرد؟ بعد کل دنیا هم به او کمک می کنند پول و امکانات میدهند، تا بیمارستانها و چادرها که مردم در آن پناه گرفتهاند بمباران شود، بعد هم همین دولتها میگویند این آدم هر جای دنیا برود دستگیرش میکنیم، محاکمه شده است. آیا این دروغ آشکار نیست؟
آمریکاییها به هیچ ملتی رحم نمیکنند به مذاکره با آمریکا خوشبین نباشید
وی با بیان اینکه افزود: آنهایی که به مذاکره با آمریکا دلخوشند بدانند که آمریکاییها همینند. در خود متون خودشان هم ذکر میکنند. اینها به اروپاییها در جنگ جهانی دوم هم رحم نکردند. در ژاپن، ویتنام و عراق و غیره جنایت کردند، هنوز هم کل ثروت عراق و فروش نفت به حساب آمریکاییها است، 10 درصد از این ثروت را به دولت عراق میدهند. 10 سال جنایات فراوانی انجام دادند و الان هم قدرت اقتصاد، قدرت هوایی عراق دست دولت آمریکا است.
استاد خسروپناه ادامه داد: ای کسانی که مدعی گفتگو با آمریکا و مذاکره با آمریکایید ما یک بار مذاکره را تجربه کردیم، دیدید حاصل مذاکرات شد چه؟ پاره کردن برجام! یک جا نام ببرید که اینها رفته باشند آباد کرده باشند. همه جا تخریب کردهاند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه اینها علتش چیست؟، ادامه داد: اینها همه به خاطر رذائل اخلاقی است. بشر امروز بیش از گذشته محتاج اخلاق است. چه اخلاقی که من نسبت به همسرم و فرزندانم دارم یا نسبت به مردم و ارباب رجوع دارم.
استاد خسروپناه با بیان اینکه زن و شوهری که در منزل حرمت یکدیگر را رعایت نکنند، فرزندانشان هم حرمت آنها را نگه نمیدارند، خاطر نشان کرد: البته خیلیها هم هستند که احترام پدر و مادر را رعایت میکنند، پیمایشها و تحقیقات میدانی نشان میدهد که خانواده محوری در کشور ما هنوز بالاست. ولی بعضی نوجوانها و جوانها تا پدر مادر یک نصیحتی، یک حرفی می زنند، عصبانی میشوند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اولین ویژگی حضرت احمد ابن موسی سلام الله علیهما اخلاق او بود. شجاعت، زهد، کرامت، تواضع همه اینها ویژگیهای اخلاقی و فضائل اخلاقی است. در عین حال عالم، آیت الله عظما و فقیه بود. حضرت احمد ابن موسی عالم برجستهای بود. سخنوریاش از آن علم و فضل و دانش او بود. نیاز امروز دنیای ما این است.
استاد خسروپناه با بیان اینکه ویژگی دوم حضرت احمد ابن موسی(ع) ولایت مداری او نسبت به امام زمانش، چه حضرت کاظم(ع)، چه امام رضا(ع) بود، گفت: وقتی خبر شهادت امام کاظم(ع) که در بغداد به شهادت رسید، خبر شهادت به مدینه آمد، شیعیان مدینه که احمد ابن موسی را قبول داشتند، به منزلش رفتند و او را همراه خودشان مسجد بردند و به احمد ابن موسی گفتند ما آمدیم با تو بیعت کنیم، تو امام زمان ما باش. احمد ابن موسی علیه السلام فرمود ای مردم همه شما که با من بیعت کردید و خود من در بیعت علی ابن موسی الرضایم.
ریشه ولایت مداری، تخلق است
وی افزود: حضرت احمد ابن موسی(ع) جلوی این جمعیت ایستاد و با این جمعیت رفتند در منزل امام رضا(ع) و همگی به امام رضا(ع) بیعت کردند. اگر احمد ابن موسی ولایت مدار نبود، اگر متقی نبود، میتوانست بگوید این همه مرید دور من جمع شدند. امامت را بپذیرم. ولی احمد ابن موسی ولایت مداری را در عمل نشان داد. ریشه ولایت مداری، تخلق است، فضیلت به انسان بصیرت و ولایت مداری می دهد.
استاد خسروپناه سومین ویژگی حضرت احمد ابن موسی را شجاعت دانست و افزود: شجاعتی بود که گرچه زائیده فضایل اخلاقی است اما اینکه شجاعت ظهور و بروز پیدا بکند یک ویژگی دیگری است. ولایت مداری او اقتضا کرد که از مدینه با کاروانی حرکت کنند، راهی طوس و خراسان بشوند. خلیفه عباسی خبردار شد. به تمام حاکمان و والیان خبر داد که این کاروان که میآید جلویش را بگیرید، نگذارید وارد طوس بشود. وقتی نزدیک شیراز رسیدند، حاکم فارس مطلع شد، یک سپاهی را آماده کرد، مقابلشان ایستاد.
استاد خسروپناه با بیان اینکه در سه روز متوالی با سپاه احمد ابن موسی جنگید، اظهار داشت: آنقدر احمد ابن موسی(ع) شجاع بود که با اینکه اینها آمادگی جنگ نداشتند، برای جنگ نیامده بودند ولی با سپاه حاکم فارس درگیر شد و توانست آنها را شکست بدهد. نتوانستند احمد ابن موسی را شکست بدهند. البته شهدای متعددی داشتند، چون کاروان ظاهراً بزرگی هم بوده، در این سه روز حدود 300 نفر از کاروان احمد ابن موسی به شهادت رسیدند. اما در ادامه با یک نیرنگی توانستند غلبه پیدا کنند. اطلاع دادند که حاکم فارس خب شکست خورده عقب نشینی کرده و دیگر در شهر کسی نیست. اینها را وارد شهر کردند. با نیرنگی محاصره شان کردند. یکی یکی این عزیزان را به شهادت رساندند و از پشت سر فرق سر احمد ابن موسی را شکافتند. یعنی نامردانه احمد ابن موسی را به شهادت رساندند.
وی با بیان اینکه احمد ابن موسی انسان دلیری بود، شجاع بود و خونش و خون بسیاری از همراهان و کاروان این امامزاده عزیز ریخته شد، گفت: این محل، مرقد و بارگاه این امامزاده شد. البته مدتها توجهی به این بارگاه نشد تا اینکه آل بویه وقتی سر کار آمدند، یک بخشی از حاکمیت آل بویه در همین منطقه فارس بود. بارگاهی درست کردند و دیگر از آن بعد یک مکان قدسی و ملجاء شیعیان شد. مورد توجه شیعیان و اهل بیت و محبان اهل بیت اینجا شد. بزرگان و فقیهان و عارفان و شاعران و خیرین و شهدا و مخلصانی در کنار این مرقد در حیاط این مرقد هم دفن شدند. برادر بزرگوارشان محمد ابن موسی همین جا مزار شریفشان هست. ملجا و مرجع شیعیان شد.
استاد خسروپناه با اشاره به سوره شوری افزود: آیه 22 سوره شوری میفرماید مؤمنانی که عمل صالح انجام می دهند اینها فی روضات الجنات اند. یعنی در باغهای سرسبز بهشتیاند. در آیه 23 می فرماید ذلک الذی یبشر الله عباده، فی روضات الجنات یعنی هر چه بخواهند خدا به آنها در بهشت می دهد، این بشارتی است که خدا به بندگانش داده است.