کد خبر: 26457| تاریخ انتشار: جـمـعــه ، ۳۰ آذر سال ۱۴۰۳ | ساعت ۱۳:۲۸:۰ | تعداد بازدید: ۱۳۷۴

حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در جشن میلاد حضرت زهرا (س) و نشست تخصصی پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر با تأکید بر اهمیت «فقه حکمرانی» به عنوان مهم‌ترین ساحت فقه معاصر، از فقها و اندیشمندان خواست تا برای تدوین راهکارهای حکمرانی مبتنی بر اصول فقهی و حل مسائل شورای عالی انقلاب فرهنگی نقش‌آفرینی کنند. وی همچنین آمادگی شورا برای برگزاری نشست‌های تخصصی با حضور اساتید برجسته این حوزه را اعلام کرد.
حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه با اشاره به ساحت‌های سه‌گانه فقه معاصر گفت: نخستین ساحت فقه معاصر همان نگاه اصیل و سنتی است که فقه را پاسخگوی مسائل نوپدید می‌داند و تلاش می‌کند به مسائل جدید پیش‌آمده پاسخ دهد.

وی افزود: دومین ساحتی که می‌توان برای فقه معاصر تعریف کرد، فقه نظامات است. در این ساحت، فقه تلاش کرده است که با ساماندهی مسائل یک حوزه برای تحقق اهداف عالیه دین دست یابد. ترابط بین موضوعات مختلف فقهی از جمله ویژگی‌های فقه نظامات است و خوشبختانه در این عرصه نیز پس از انقلاب تلاش‌های بسیار خوبی صورت گرفته است.

وی به تبیین سومین و مهم‌ترین ساحت فقه معاصر پرداخت و گفت: به نظر می‌رسید مهم‌ترین ساحت فقه معاصر را باید «فقه حکمرانی» بدانیم. حکمرانی فرایند تصمیم‌گیری در ساحت‌های سیاست‌گذاری، قانون‌گذاری، تقنین، روابط و نظارت و ارزیابی برای تغییر وضع موجود را شامل می‌شود.

وی گفت: در کشور ما سه شورا از سوی رهبر انقلاب تعیین می‌شوند: شورای عالی امنیت ملی، شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی که تدوین سیاست‌های معطوف به اجرا و بایدها و نبایدهای جهت‌دهنده توسط این شوراها تعیین می‌شود.

وی افزود: موضوعات تعریف‌شده برای شورای عالی انقلاب فرهنگی بسیار گسترده است و ساحت‌های فرهنگ، آموزش، اجتماعی و حتی امور بهداشتی را نیز شامل می‌شود. اسناد مصوب این شورا پس از تصویب؛ حتی برای قوای سه‌گانه نیز لازم‌الاجرا خواهد بود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: انتظار داریم فقه و فقها درباره‌ این بایدها و نبایدهای تعیین‌ شده توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی نظر صریح و اثرگذار داشته باشند و معتقدیم «اصول فقه» و «قواعد فقهی» در این عرصه ابزار لازم پاسخگویی و حل مسئله را دارد.

وی با اشاره به حضور دو سال اخیر خود به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگرچه پیش از این به موضوع فقه حکمرانی توجه داشته‌ام، اما با حضور در جایگاه دبیری شورای عالی انقلاب فرهنگی به ضرورت بسیار مهم این عرصه بیشتر از گذشته پی بردم.

وی از تمامی فقها، از جمله اساتیدی که به موضوعات فقه معاصر ورود پیدا کرده‌اند، درخواست کرد که به فقه حکمرانی توجه ویژه‌ای داشته باشند و برای حل مسائل مختلف شورای عالی انقلاب فرهنگی کمک کنند.

وی در پایان اعلام آمادگی کرد تا با اساتید مختلف فقه معاصر نشست‌های تخصصی «فقه حکمرانی» را برگزار کنند.

در ابتدای این نشست، حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی دُری، معاون پژوهشی و قائم‌مقام پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر، به ارائه‌ گزارشی از فعالیت‌های مختلف این پژوهشگاه پرداخت. وی برگزاری بیش از یکصد نشست تخصصی، آماده‌سازی قریب به پنجاه کتاب و همچنین فعالیت‌های بین‌المللی و رسانه‌ای این پژوهشگاه را تشریح کرد.

منبع:شفقنا

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7