ششمین جلسه هیئت اندیشه ورز، امروز 26 شهریور با حضور حجت الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر سعیدرضا عاملی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام و المسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، سرلشکر خدایار برگزار شد.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی استاد خسروپناه در این نشست با بیان اینکه در شورای عالی انقلاب فرهنگی سندی با عنوان سند دانش بنیان امنیت غذایی داریم، گفت: روی این سند سالها کار شده و خیلی از نخبگان مشارکت داشتند اما به نتیجه نرسیده بود و علت آن این بود که اختلاف نظر بین دستگاهها وجود داشت. با توجه به اینکه این سند حیاتی است و باید به نتیجه برسد، با دستور شهید آیت الله رئیسی، رئیس جمهور وقت، مقرر شد سند تکمیل شود و در ادامه بخش فرهنگی اضافه شد و ایشان ابلاغ کردند و ماموریت دادند به وزارت جهاد که این سند را اجرایی کنند.
وی اظهار کرد: وقتی امروز از این مجموعه بازدید کردم و توضیحات را میشنیدم احساس میکردم تجسم آن سند، اینجاست و در این مجموعه اجرا شده است. مدیر مجموعه از تجربیات خود استفاده کرده و ظرفیت خوبی نشان داده شد که سند را میشود عملیاتی کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی عنوان کرد: اوقاف از ظرفیت عظیمی برخوردار است و در دوره ریاست دکتر خاموشی توانسته به فعلیت برسد. یکی از مهمترین ویژگیهای وقف ثمردهی موقوفات است که حضرت علی(ع) در وصیت نامه خویش در نهج البلاغه به موقوفات اشاره کرده است که تولیت را به حسنین سپرده و توصیه میکند که اصل وقف آسیب نبیند و ثمرات را توزیع کنند.
وی افزود: این مجموعه سالها استفاده یا بعضا استفاده غیر بهینه قرار میگرفته، اما اکنون به زنجیره اقتصادی تبدیل شده است. خیلی الگوی خوبی است و بر اساس آنچه عنوان شد 5 مجموعه اینچنینی در کشور فعال شده، انشاءلله توسعه پیدا کند و کار مهمی که باید انجام شود این است که مدیران اوقاف از نزدیک این اقدامات را ببینند و درس بگیرند و در مجموعه های خود همین تفکر را اجرا کنند.
استاد خسروپناه با تاکید بر اینکه رسانه اوقاف باید قوی باشد و بر اساس واقعیتی که اکنون پیدا کرده خود را معرفی کند، تصریح کرد: اقدامات شما نشان میدهد که چقدر کشاورزی میتواند درآمدزایی داشته باشد. این زحمات خوب است که تجربه نگاری شود، یک نفر را مامور کنید که مصاحبههایی از این افراد بگیرند و تدوین کنند، از این تجربه نگاری نظریه خارج می شود و تولید علم خواهد شد.
وی در حاشیه این نشست و در بازدید از کشت و صنعت شهید خدایار بیان کرد: سازمان اوقاف پیوند خوبی با دانشبنیانها برقرار کرده است، خوشبختانه مجموعه خدایار صنعت را در خدمت طبیعت قرار داده است که حتی تقدیر دارد.
وی بیان کرد: در آزمایشگاه ذرت شهید خدایار انواع بذرها آزمایش میشود و این باعث شده که مجموعه دانش بنیان و تولید و برداشت در کنار هم باشند که نیاز امنیت غذایی را تامین می کند.
وی عنوان کرد: رسانهها دانشی را در این مجموعه شکل گرفته است رواج دهند کشاورزان استفاده کنند وزارت جهاد این تجربه را به پروتکل تبدیل کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: دانش ضمنی باید به دانش علمی تبدیل شود اساتید دانشگاه این مجموعه را ببینید تبدیل به مقاله شود و در مجلات داخلی و بین المللی منتشر شود.
حجت الاسلام خاموشی طی سخنانی در این مراسم گفت: در مجموعه ای که مشاهده می کنید هم بهره وری خاک و هم بهره وری از آب مد نظر قرار گرفته است و غنی سازی خاک توسط آبزی پروری در این مجموعه صورت می گیرد.
وی اظهار کرد: معمولا توصیه نمی کنند که آب به صورت مستقیم از چاه به زمین کشاورزی وارد شود، بهتر است از طریق استخر وارد زمین شود تا از مزایای تابش آفتاب برخوردار شود. در این مجموعه این اقدام صورت گرفته امیدواریم در کشور این اتفاق صورت پذیرد، اگر با همین مقدار کم آب، کار را درست انجام دهیم چه بسا به صادرات هم می توانیم فکر کنیم.
حجت الاسلام خاموشی با تاکید بر بهره وری موقوفات افزود: 70 درصد موقوفات تقریبا بیابان پایه است که باید روی این مسئله فکر کنیم و در این زمینه باید تلفیق علم و تجربه و جهادی کار کردن را به منظور حفظ و بهینه سازی خاک مد نظر قرار دهیم.
وی بیان کرد: مجموعه موقوفه سرلشکر خدایار می تواند تقریبا 150 تن ماهی پرورش دهد. میزان تولید گوشت قرمز می تواند بالا رود. همچنین در این زنجیره می توانید کشت چوب را انجام دهید کمااینکه به صورت آزمایشی آغاز شده است. در خاکی که توان بالایی ندارد کشت باغی صورت پذیرفته و محصولات مانند انواع هلو و آلو در حدود 10 هکتار کشت شده است.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه تصریح کرد: در مساله آبخیزداری کار ویژه ای در حال انجام است. برکت این کار را با برگزاری مجمع متوجه می شویم که سال به سال چه افزودنی هایی وجود دارد و چه امکاناتی اضافه شده است.