به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی،
دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، با اشاره به جلسه 874 شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: این جلسه به بررسی بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی داشت.
وی افزود: رئیس جمهور از مقام معظم رهبری به دلیل حمایت های ایشان طی 15 ماه اخیر و صدور احکام اعضا و عنایتی که نسبت به شورا داشتند تشکر کردند.
دکتر عاملی با بیان اینکه موضوعاتی که مقام معظم رهبری با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کردند ابعاد مختلفی داشت، ادامه داد: چها ر محور سخنان مقام معظم رهبری مورد تاکید بیشتر اعضای شورا قرار گرفت. یکی از این موارد تغیرر رویهها در فرهنگ و علم بود و اینکه در وضعیت فعلی با چه چالشهایی مواجه هستیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: چهار راهبرد اصلی مدنظر قرار گرفت، اول اینکه هویت جمعی شورای عالی انقلاب فرهنگی در جامعه بروز داشته باشد و آن ناظر بر مسائل جامعه و حتی مسائل استانی است. بخشی مسائل استانی و برخی ملی هستند که نیاز به حضور اعضای شورا در آنها وجود دارد. این مسائل ناظر بر آموزش و پرورش، آموزش عالی، زنان و خانواده است. باید به گونهای عمل شود که راهکارهای لازم ارائه شود و در این زمینه با قوای سه گانه، نهادهای حقوقی و اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی همکاری شود.
دکتر عاملی بیان کرد: یکی دیگر از مسائل عنوان شده در جلسه امروز این بود که رصد فرهنگی متناسب با تغییرات مهم باید صورت گیرد؛ چراکه جامعه امروز با دوران گذشته تفاوت دارد، همین صنعت فرامحل و مجازی باعث تغییرات زیادی شده است، به همین دلیل باید الزامات جدیدی فراهم شود تا فهم نسل جوان و مسائل آنها و آرمانهایی که دنبال می کنند، صورت گیرد. تهیه گزارشهای رصدی در این زمینه برعهده دبیرخانه و نهادهای وابسته است.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر انقلاب درباره بازسازی انقلابی ساختار فرهنگ اضافه کرد: بدفهمی در این زمینه وجود دارد و آن این است که عدهای بازسازی را تغییر در نهادهای فرهنگی میدانند؛ در صورتی که هدف اصلی تغییر ذهنیت آحاد جامعه است و اینکه در ذهنیت اجتماعی چه مسائلی می گذرد. درک این مسائل و تغییرات زیربنایی از اهمیت بالایی برخوردار است.
دکتر عاملی اضافه کرد: مقام معظم رهبری در این زمینه اسراف و تبذیر را مطرح کردند که اگر این رویکرد به فرهنگ صرفه جویی تبدیل شود کمک بزرگی به جامعه میکند. هم اکنون در مصرف انرژی وضعیت خوبی نداریم. آنچنان که مصرف انرژی در ایران چندبرابر سایر کشورها است. همچنین رهبر انقلاب تاکید داشتند که انقلاب اسلامی فرهنگ «ما نمی توانیم» را تغییر داد و تبدیل به «ما می توانیم» بزرگ کرد که نظام سلطنتی پهلوی را به جمهوری اسلامی تغییر داد. هیچ کسی این تغییر را پیش بینی نمی کرد، در آن زمان جامعه شناسان اساساً تغییر دینی را پیش بینی نکرده بودند و فکر می کردند که مسائل اجتماعی باعث دگرگونی خواهد شد. هم اکنون در بسیاری از حوزه ها نظیر حوزه علم و فناوری و زیرساختهای اساسی کشور در راه ها و تولید دارو و انرژی پیشرفت زیادی داشتهایم . با این حال با مسائلی مواجه هستیم. مهم این است که نیاز به تغییر است و این تغییر باید با نگاه کسانی که درگیر مسئله هستند، صورت گیرد؛ بنابراین بازسازی ذهنیت اجتماعی بسیار اهمیت دارد و به نفع یکپارچگی است.
استاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه تغییرات باید مدام رصد شود، گفت: باید ببینیم که چه تغییراتی به وجود آمده است؛ چراکه نباید یکباره با تغییراتی در نسل جوان مواجه شویم که به آنها نپرداختهایم. اعضای شورای عالی انقلاب تاکید داشتند واقعیت جامعه را باید درک کرد و برنامهریزی مناسب را انجام داد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: ریاست شورای عالی به دستگاههای فرهنگی مأموریت دادند تا مسائل و چالشهای اولویت دار خود را به دبیرخانه ارائه دهند و نیز راهکاری برای ارتقا بدهند. نهادی مانند صدا و سیما اگر مشکلی دارد باید مسائل و پیشنهادهای خود را مطرح کند؛ چراکه معتقدیم نظام اولویتها به جای اینکه از بالا به پایین باشد، باید از واقعیتها و سمت میدان شکل بگیرد.
وی ادامه داد: پایش اجتماعی باید صورت گیرد چراکه باعث تشخیص درد مزمن میشود تا بر اساس آن راه حل برای درمان ارائه شود، تا مسائل به درد اجتماعی منجر نشوند. شاید مهمترین رویه، بررسی استانی و ملی و در کنار مسائل قرار گرفتن و تشخیص درست و پیگیری برای حل مساله باشد؛ اقداماتی که همدلی و همراهی را میآورد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: جمع بندی جلسه این بود که تغییر رویهها و ایجاد رویههای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی برای توجه به عمق مسائل و اقدامات برای ارتقاء و تقویت فرهنگ اجتماعی ایران باید صورت گیرد. این تغییر مبتنی بر ارزشهای اسلامی و خصوصا بهره بردن از توانایی مردم، نهادهای مردم نهاد و جبهه فرهنگی انقلاب و بهره گیری از ظرفیت عظیمی که در میان نهادهای غیردولتی وجود دارد، بهره می برد و این همان ظرفیتی است که حماسه انقلاب را به وجود آورد و همین نگاه حماسی میتواند تحول انقلابی را در وضعیت فرهنگ و علم و فناوری جامعه به وجود بیاورد.