کد خبر: 15194| تاریخ انتشار: سـه شنبه ، ۲۰ آبان سال ۱۳۹۹ | ساعت ۱۰:۵:۰ | تعداد بازدید: ۳۷۰۹

دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی طی یادداشتی به مناسبت روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه بر لزوم مقررا‌ت‌گذاری بین‌المللی توسط سازمان فرهنگی، علمی، آموزشی ملل متحد، یونسکو و شورای بین‌المللی علوم به منظور جلوگیری از تحریم و نظام سلطه‌آفرین سرمایه‌داری و تولید سلاح‌های کشتار جمعی تأکید کرد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، متن کامل این یادداشت به شرح ذیل است: 
 
به نام خدا

علم برای صلح و نیرنگ برای جنگ
 
علم و صلح لازم و ملزوم یکدیگرند، لذا اگر "شبه علمی" یا داده‌ها و اطلاعات شکل گرفته‌ای منجر به آزار مردم شود، اساساً علم نیست بلکه نیرنگ برخواسته از نادانی و بی خردی است. همان‌طور که علم یک مفهوم مشکک و متدرج است، نادانی و نیرنگ نیز یک امر مشکک و متدرج است که موضوع گسترش و عمیق‌تر شدن است. لذا باید تلاش کرد دایره علم بر جهل و توانمند شدن دانش بر نیرنگ غلبه پیدا کند و الا یک نادان برای تخریب همه جهان کافی است، همانطور که یک دانشمند برای یک جهان دلالت کننده و راهگشاست.
 
علم یعنی صلح و آرامش و بدون علم نمی توان صلح و آرامش را تامین و ماندگار کرد. امروز پایداری علم و صلح بستگی به همدیگر دارد، اگر علم نباشد، صلح نیست و اگر صلح نباشد، توانمند علمی خلق نمی شود

داده‌هایی که منجر به تامین امنیت، سلامت و بهبود زندگی نشود و منشاء تخریب، تحقیر، سلطه گری و اذیب و آزار جامعه شود، از ماهیت علمی برخوردار نیست، بلکه نیرنگی است که منجر به تاریکی و اذیت و آزار فرد و جامعه می شود و در واقع از جنس "ضد علم" و نه از جنس علم است. علم یعنی صلح و آرامش و بدون علم نمی توان صلح و آرامش را تامین و ماندگار کرد. امروز پایداری علم و صلح بستگی به همدیگر دارد، اگر علم نباشد، صلح نیست و اگر صلح نباشد، توانمند علمی خلق نمی شود.
در شرایطی که  بیش از هزار میلیارد دلار برای تولید سلاح های نظامی و کشتار جمعی و بمب های هسته ای، سالیانه اختصاص پیدا می‌کند و تمام محاسبه‌گری‌ها و داده پردازی‌ها و استفاده از انواع توانمندی دانشی و هوشمند سمت و سوی جنگ و جنگ آفرینی دارد، سخن از صلح،  خلع سلاح کردن دیگران و ظرفیت ایجاد کردن برای سلطه بیشتر بر جهان است.
 
علم در شرایط ظلم و فضای جنگ و تبعیض باید برای استحکامات بازدارندگی بکار برده شود و الا جهان یک درصدی‌ها، بی‌رحمانه منابع طبیعی و انسانی جهان را به تاراج می برند و سازوکارهای بین‌المللی تحریم ملت ها را حق خود تلقی می‌کنند

لذا در "جهان سلطه‌های تلخ" که منجر به فقیرتر شدن فقرا و تحقیر و رنج پروری در جهان می‌شود، گریزی جز قوی شدن و تقویت ظرفیت‌های مقاومت، البته با تکیه بر توانمندی‌های مهار شده محدود، نیست. علم در شرایط ظلم و فضای جنگ و تبعیض باید برای استحکامات بازدارندگی بکار برده شود و الا جهان یک درصدی‌ها، بی‌رحمانه منابع طبیعی و انسانی جهان را به تاراج می برند و بر این ناتوایی به اسم توانائی قهقه قهقه پیروزی سر می‌دهند و سازوکارهای بین‌المللی تحریم ملت ها را حق خود تلقی می‌کنند و با تکیه بر بیش از 12000 کلاهک هسته‌ای در عصر آزادگی و دموکراسی، سخیف ترین زورگویی ها را به مردم جهان تحمیل می‌کنند.
ماهیت علم نور افشانی برای درک حقایق عالم، با هدف رسیدن به آسایش، آرامش، امنیت، صلاح و رستگاری برای همگان است. نوآوری‌های دانش هم در چارچوب درک حقایق تدبیر شده الهی معنا پیدا می کند. در واقع دانشمندان، رمز گشایی می کنند از حقایق موجود هستی و ترکیب های جدیدی را از رازهای نهفته هستی، خلق می کنند.  هیچ اندیشمند و دانشمندی خارج از نظام هستی که مخلوق خدای قادر تواناست، امکان درک، فهم، کشف و شناخت پیدا نمی کند. مبدا و مقصد علم خداست و در واقع دانش و علم از سوی خدا در وجود انسان تعبیه شده است و به "انسان جوینده صالح"، الهام می شود. به همین خاطر است که امام صادق علیه السلام می فرماید: أَلْعِلْمُ نُورٌ یقْذِفُهُ اللّه فِی قَلْبِ مَنْ یشآء: علم نوری است که خداوند در دل هر کس بخواهد، قرار می دهد (بحار الانوار جلد، ص 224).
 
مهم‌ترین حق انسان، حق زندگی سالم همراه با برخورداری از نعمت‌های فراگیر الهی است و هر امری که این حق طبیعی را ضایع کند، اقدامی ضد صلح و آرامش است و دانش مرتبط با آن، علم به حساب نمی آید، بلکه نیرنگ‌هایی است که بر دانش‌های پایه تکیه می‌زند
جامعه مطلوب، جامعه ای است که علم و دانش را در مسیر صلح و پیشرفت قرار دهد و منشاء کاهش درد و آلام مردم باشد. جامعه مطلوب، جامعه ای است که نوآوری ها، منجر به درک عمیق تر حقایق هستی و کرنش در مقابل پروردگار و محترم شمردن اشرف همه انسان ها، بدون مرزبندی های جغرافیایی، دینی، قومی و نژادی شود. مهم‌ترین حق انسان، حق زندگی سالم همراه با برخورداری از نعمت‌های فراگیر الهی است و هر امری که این حق طبیعی را ضایع کند، اقدامی ضد صلح و آرامش است و دانش مرتبط با آن، علم به حساب نمی آید، بلکه نیرنگ هایی است که بر دانش های پایه تکیه می زند.
ضمن تبریک روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه، لازم است سازمان فرهنگی، علمی، آموزشی ملل متحد، یونسکو و شورای بین‌المللی علوم، که پایه‌گذار این روز مهم جهانی بوده‌اند، تدبیری برای مقررات‌گذاری بین المللی به منظور جلوگیری از تحریم و نظام سلطه آفرین سرمایه داری و تولید سلاح‌های کشتار جمعی و بنگاه‌های رسانه‌های تحریف و جنگ که منابع اصلی تخریب و تحقیر ملت های جهان است را اتخاذ کنند و الا سخن از علم در خدمت صلح و توسعه تبدیل به امر مناسبتی و شعاری می شود و نتیجه اثرگذار جهانی را بدنبال نخواهد داشت. پایان بخش این یادداشت که آغازهای بسیاری را می‌طلبد، سخن ماندگار مولوی جلاالدین شاعر پر آوازه ایرانی است که فرمود:
جــنگ هـای خلق، بهر خوبی است - بــرگ بی بــرگی، نشان طوبی است
خشم هــای خلـق، بهـر آشتی است - دام راحــت، دایمــاً بـی راحتی است
هــر زدن، بهـر نــــوازش را بــُـود - هــــر گـــله از شـکر آگــه می کند
جنـــگ ها می آشتـی آرد درســـت - مـــارگیـر از بهــر یــاری مار جست
 
لا موثر فی الوجود الا الله
سعید رضا عاملی
20 آبان 1399

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7