کد خبر: 27139| تاریخ انتشار: یـک شنبه ، ۳۱ فروردین سال ۱۴۰۴ | ساعت ۱۴:۳۰:۰

با حضور صاحب‌نظران، مدیران کشوری و استانی، اولین نشست تخصصی حکمرانی پژوهی و روایت‌پژوهی با محوریت «حکمرانی استانی در مکتب شهید رئیسی» برگزار شد. این نشست که به‌عنوان بخشی از همایش بین‌المللی الگوی حکمرانی آیت‌الله شهید دکتر رئیسی برنامه ریزی شده است، به بررسی و تحلیل تجربیات و دستاوردهای دولت شهید رئیسی در عرصه مدیریت استانی پرداخت
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر عبدالله مرادی، عضو هیئت علمی دانشگاه عالی دفاع ملی و مدیرکل سیاسی سابق وزارت کشور، در مقدمه نشست به عنوان دبیر، تأکید کرد که نگرش استان‌محور در دولت شهید رئیسی به‌عنوان یکی از دغدغه‌های اصلی مدیریت کشور مطرح بود.
وی ادامه داد: این رویکرد تنها به انتصابات ختم نمی‌شد، بلکه شامل توسعه منطقه‌ای، بودجه‌ریزی هوشمندانه، افزایش اختیارات مدیریتی استانداران و سفرهای مستمر به استان‌ها برای حل مشکلات و اجرای پروژه‌های بزرگ بود. این رویکرد به‌عنوان یکی از شاخص‌های مهم مدیریت شهید رئیسی مورد توجه قرار گرفت.
دکتر شفقت: افزایش اختیارات استانداران و تفویض قدرت
دکتر ابوطالب شفقت، که سابقه مدیریت استانی در لرستان در دولت سیزدهم را داشته است، به واسطه حضور در معاونت توسعه منابع و مدیریت وزارت کشور، محور پیش برنده طرح افزایش به‌عنوان اختیارات استانداران بود، در این نشست اشاره کرد؛ گفتمان استان محوری در دولت شهید رییسی باعث شد تا همه دستگاهها پای کار آمده و در شورای عالی اداری دولت شهید رئیسی، تصویب‌نامه اختیارات استانداران پس از ۲۵ سال بروزرسانی شود. این اقدام نه تنها به تقویت نقش استانداران در تصمیم‌گیری‌های منطقه‌ای کمک کرد، بلکه باعث تسهیل اجرای پروژه‌های بزرگ و حل مشکلات محلی شد.
علاوه بر این، دکتر شفقت به تفویض اختیارات وزارت‌خانه‌های تخصصی به مدیران کل متناظر در استان‌ها اشاره کرد. این رویکرد به توزیع عادلانه‌تر قدرت و تمرکززدایی از تصمیم‌گیری‌های مرکزی منجر شد. وی همچنین برگزاری منظم نشست‌های وزرا با استانداران را از دستاوردهای مهم دوران شهید رئیسی دانست.
دکتر نوری: حضور میان مردم و مدیریت هم‌جهت
دکتر یوسف نوری، وزیر سابق آموزش و پرورش و استاندار سابق مازندران، در سخنان خود به توصیه‌های مکرر شهید رئیسی اشاره کرده است. با توجه به تجربه وزارت وی در دولت شهید رئیسی، تجربیات خود را در قالب توصیه‌های اخلاقی و مدیریتی شهید رییسی به مسئولان دولت بیان کرد. 
یکی از توصیه‌های کلیدی شهید رئیسی که دکتر نوری به آن اشاره کرد، حضور مداوم استانداران میان مردم و پیگیری مستمر مسائل محلی است. این رویکرد به ایجاد اعتماد عمومی و کاهش فاصله بین مردم و دولت کمک کرد. همچنین، دکتر نوری بر اهمیت رویکرد جهادی در مدیریت استانی تأکید کرده و انتخاب مدیران استانی را به‌گونه‌ای مطرح کرد که مدیریت استانی به‌صورت همگرا و هم‌جهت پیش رود.
دکتر نوری تجربیات خود را در وزارت آموزش و پرورش و همچنین استانداری به عنوان یک تجربه توامان مدیریت ملی و محلی،  بیان و بر ایفای نقش نهادهای غیردولتی عمومی در سطح محلی بدون نیاز به بودجه ها و نظامات تمرکزی دولتی تاکید کرد و افزود؛ ساختارهای فرابودجه در الگوهای جدیدی مدیریتی میتواند نمونه ای برای مدیریت های موثر در سطوح محلی در راستای مردمی سازی باشد.
دکتر زیویار: طراحی مدیریت استانی نوین
دکتر فرهاد زیویار عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، که سابقه مدیریت استانی در لرستان را دارد، به ارائه طرحی نوین از مدیریت استانی در دولت شهید رئیسی پرداخت. وی در سخنان خود به اهمیت شناسایی و بکارگیری نخبگان جوان و انقلابی در بدنه مدیریتی استان‌ها اشاره کرد. این رویکرد به تقویت ظرفیت‌های محلی و ایجاد انگیزه در نسل جوان مدیریت کشور کمک کرد.
دکتر زیویار همچنین به اهمیت طراحی مدیریت استانی نوین در ابتدای بیانیه گام دوم دولت شهید رئیسی اشاره کرد. وی این رویکرد را به‌عنوان یکی از شاخص‌های مهم مدیریت شهید رئیسی معرفی و بر این نکته تأکید که این الگو می‌تواند به‌عنوان الگویی الهام‌بخش برای همه دولت‌ها مورد استفاده قرار گیرد. 
جمع‌بندی و تحلیل
بر اساس سخنان دکتر شفقت، دکتر نوری و دکتر زیویار، می‌توان به این نتیجه رسید که مدیریت استانی در دولت شهید رئیسی بر اصول افزایش اختیارات استانداران، حضور میان مردم، شناسایی نخبگان جوان و طراحی مدیریت نوین استوار بود. این رویکردها نه تنها به تقویت ظرفیت‌های محلی کمک کردند، بلکه به ایجاد هماهنگی بین مدیران استانی و کاهش فاصله بین مردم و دولت منجر شدند. 
با توجه به اینکه هر سه سخنران از تجربیات عملی خود در مدیریت استانی استفاده کرده‌اند، این نکات می‌تواند به‌عنوان الگویی برای دولت‌های آینده در مدیریت منطقه‌ای و استانی مورد استفاده قرار گیرد. این رویکردها نه تنها به بهبود مدیریت داخلی کمک کند، بلکه به ایجاد اعتماد عمومی و تقویت وحدت ملی نیز کمک شایانی می‌‎کند.

 

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7