دکتر ابراهیم سوزنچی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در
این یادداشت به تحولات و تصمیمات مرتبط با آزمون سراسری و تأثیر سوابق تحصیلی در شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای سنجش و پذیرش پرداخته است.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، متن یادداشت بدین شرح است:
دو عامل اصلی باعث باز شدن مجدد بحث در شورای عالی انقلاب فرهنگی شد: نخست، بازخوردهایی که دبیرخانه شورا جمعآوری کرده بود و دوم، پیشنهادهای تازه وزرای آموزشوپرورش و علوم که بهتازگی به جمع شورا پیوسته بودند و دیدگاههای متفاوتی داشتند. دبیرخانه به این جمعبندی رسید که برگزاری دو بار کنکور در سال و اعتبار دوساله آزمونها تأثیری که انتظار میرفت را نداشته است و همچنین، فشار روانی بالایی بر دانشآموزان پایه دهم وارد میشود. وزیر آموزشوپرورش به دنبال حذف تأثیر قطعی پایههای دهم و یازدهم و محدود کردن آن به پایه دوازدهم بود. در سناریوی دوم نیز پیشنهاد کاهش دروس پایه یازدهم ارائه شد. وزیر علوم هم با وجود عدم پافشاری، پیشنهاد حذف کامل تأثیر قطعی معدل را مطرح کرد. شخصاً هم پیشنهادی برای برگزاری یک امتحان جامع از همه دروس پایههای یازدهم و دوازدهم در انتهای سال دوازدهم داشتم، که البته در ستاد رأی نیاورد و به صحن شورا نرسید. در جلسه ۹۱۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی، چند سناریو بررسی شد:
باقی ماندن مصوبه قبلی و حفظ تأثیر هر سه پایه، که رأی نیاورد.
حذف تأثیر قطعی پایه دهم، که رأی آورد.
درخواست پشتکنکوریها برای حذف الزام سابقه پایه یازدهم که به رأیگیری نرسید.
واگذاری بررسی جزئیات (نظیر تعداد آزمونهای سالانه، اعتبار دوساله آزمونها، تأثیر پایههای یازدهم و دوازدهم و وضعیت پشتکنکوریها) به شورای عالی آموزشوپرورش که تصویب شد.
به وزیر محترم توضیح داده شد که طبق قانون مجلس، تمامی این مصوبات باید به تصویب شورای سنجش و پذیرش هم برسد و در صورت تعارض، مجدداً به شورای عالی انقلاب فرهنگی بازمیگردد. در شورای عالی آموزشوپرورش که بنده نیز حضور داشتم (ولی بدون حق رأی)، پیشنهاد کاهش دروس پایه یازدهم از همان سال مطرح شد و نهایتاً، شش درس مشخص شد. البته در جلسهای دیگر که به حد نصاب نرسید، ترکیب این دروس تغییر کرد؛ مثلاً درس تاریخ جای خود را به زبان خارجی داد. تذکر داده شد که این تغییرات باید ابتدا در شورای سنجش و پذیرش تصویب شود و تغییر عناوین دروس در میانه سال بدون مجوز شورای عالی، با خطر ابطال از سوی دیوان عدالت اداری مواجه است. پیشنهاد دیگری هم درباره پشتکنکوریها مطرح شد که برای آنها نیازی به سابقه پایه یازدهم نباشد و تنها با تأثیر ۶۰ درصدی پایه دوازدهم سنجش شوند که تصویب شد. قرار بود هیچکس درباره این موضوعات مصاحبه نکند؛ اما متأسفانه وزیر محترم مصاحبه کردند و وعده شش درس برای پایه یازدهم و حذف الزام برای پشتکنکوریها را دادند.در جلسه شورای سنجش و پذیرش در پایان اسفند، سازمان سنجش توضیح داد که امکان تفکیک وجود ندارد؛ یا همه باید سابقه یازدهم داشته باشند یا هیچکس. در نهایت، گزینه الزام برای همه تصویب شد. همچنین برگزاری دو کنکور در سال و اعتبار دوساله آزمونها هم حذف شد.در تعطیلات نوروز، ناگهان خبر برگزاری جلسه مشورتی دیگری در دهم فروردین رسید که پیشنهاد حذف تأثیر پایه یازدهم برای همه در سال ۱۴۰۴ مطرح شد. این پیشنهاد نیز باید به تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی میرسید، چرا که شورا قبلاً تأثیر قطعی پایه یازدهم را مصوب کرده بود. در جلسه ۹۱۵، حذف تأثیر پایه یازدهم تصویب شد، هرچند برخی معتقد بودند این موضوع نیاز به رأی دوسوم اعضا داشت. اما پیشنهاد محدود شدن دروس به شش عنوان رأی نیاورد و مقرر شد همه دروس عمومی و اختصاصی پایههای یازدهم و دوازدهم برقرار باشد.در مجموع، ای کاش وزیر محترم مصاحبه نمیکردند تا این مشکلات ایجاد نشود. باید توجه داشت دانشآموزان پایه یازدهم از ابتدا میدانستند که باید همه دروس را امتحان دهند. این مصاحبهها باعث شد اختیارات شورای عالی آموزشوپرورش کاهش یابد. خوشبختانه از زمان مصاحبه تا امروز فاصله زیادی نبوده و دانشآموزان عمدتاً روی دروس مهم متمرکز شدهاند و چیزی از دست ندادهاند. اکنون شرایط برای همه یکسان است و نگرانیهایی نظیر استرس کنکور یا ترمیم معدل وجود ندارد.