همایش تبیین برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی کشور، از برنامه های قرارگاه فرهنگی شهید آوینی و دومین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان البرز به ریاست آیتالله حسینی همدانی، نماینده ولی فقیه در البرز و امام جمعه کرج و با حضور عبداللهی استاندار البرز، شکرانی، دبیر ستاد فرهنگی و اجتماعی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، و سایر اعضا در محل سالن شهدای دولت استانداری البرز برگزار شد.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، در این جلسه ضمن معرفی کامل برش استانی سند مهندسی فرهنگی، به تبیین وظایف و مسائل فرهنگی دستگاه ها در باب این سند پرداخته شد.
در ابتدای این نشست، درکتانیان، سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر شورای فرهنگ عمومی استان البرز، ضمن خیر مقدم به حاضرین و تبریک اعیاد پیش رو و تسلیت مجدد شهادت رئیس جمهور و هیأت همراه و قرائت دستور جلسه، اظهار داشت: استان البرز الگویی برای برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی در کشور است.
درکتانیان گفت: یکی از اقداماتی که در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز به عنوان دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی صورت پذیرفته، پویا سازی این دبیرخانه در تقویت و کارآیی حقیقی این شورا در حل مسائل کلان فرهنگی استان می باشد که انشاءالله با کمک همکاران بتوانیم این امر مهم و جدی را به پیش ببریم.
وی اهتمام جدی در تدوین سند جامع توسعه و انتقال رسانه ای استان با ارائه آموزش های سواد رسانه ای را یکی دیگر از فعالیت های اداره کل ارشاد عنوان نمود.
سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان البرز، حمایت و پشتیبانی از تولید و عرضه محصولات فرهنگی با واگذاری به بخش خصوصی را یکی دیگر از اقدامات این اداره کل برشمرد.
درکتانیان اظهار داشت: ارتقاء برنامه های فرهنگی و اجتماعی استان بر مبنای تصمیمات شورای فرهنگ عمومی باید با جدیت تداوم یابد و این حقیر به عنوان متولی امر فرهنگ در استان نهایت تلاش خود را برای هماهنگی کلیه دستگاه ها اعم از فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، نظامی و انتظامی در اجرای برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی کشور دارم و استدعا می کنم دستگاه های مختلف پای کار مهندسی فرهنگی بیایند.
وی افزود: ما باید تلاش کنیم تا فرهنگ در تک تک سیاست ها و برنامه ریزی ها و در عرصه های گوناگون اقتصادی و سیاسی و اجتماعی مبنا و موتور پیشران تحول قرار گیرد.
درکتانیان تصریح کرد: به طور مشخص هر برنامه ای در هر حوزه ای باید پیوست فرهنگی داشته باشد چرا که اگر اینطور نباشد برنامه ها به نتیجه ای که از آن انتظار است نمی رسد، لذا نقشه مهندسی فرهنگی یک سند بالادستی بسیار مهم است که مورد تاکید رهبرمعظم انقلاب (مدظله العالی) است و ایشان در خصوص اجرایی شدن این سند مکرر توصیه هایی فرمودند و این سند در دولت آبت الله رئیسی به صورت جدی در دستور کار قرارگرفت و برنامه ریزی شد و برای اجرای آن بودجه هایی اختصاص یافت و انشااله در خصوص استان البرز با تأکید بر راهنمایی های حضرت آیت الله حسینی همدانی نماینده معزز رهبری و دکتر عبداللهی استاندار جهادی بتوانیم با اجرای این سند مشکلات کلان فرهنگی در استان مرتفع کنیم و این مهم در دستور کار بنده هست تا پیگیر اجرای مصوبات باشیم تا نتایج آن حاصل گردد.
آیت الله حسینی همدانی، رئیس شورای فرهنگ عمومی استان البرز، در این نشست اظهار داشت: مقوله فرهنگ از اقتصاد و سیاست و دیگر مسائل اجتماعی جدا نیست وهمه اینها با یکدیگر ارتباط وثیق و تنگاتنگ دارند و با تفکر اینکه این مسائل ارتباطی با هم ندارند، فرهنگ عمومی اصلاح نمی شود.
امام جمعه کرج گفت: در مقطی تصمیم گرفته شد مراکز فرهنگی در شهرها ساخته شود و جهات مختلف فرهنگی را در نظر بگیرد و برای اقشار مختلف برنامه داشته باشد، این راکسانی پیشنهاد دادند که در متن مسائل فرنگی نبودند، کارگزار بودند و مسئولیت داشتند اما در متن کار نبودند؛ اما کسانی که در نص مباحث فرهنگی قرار دارند سوالشان این است که این مجموعه های فرهنگی که بوجود می آیند، در بهبود فرهنگ جامعه چه نقشی دارد. از این رو باید به سمتی رفت که منابع مالی و فکری بهتر مصرف شود و تحول ایجاد کرد .
آیت الله حسینی همدانی افزود: برای تصمیم گیری در مسائل فرهنگی باید پژوهش و دقت شود، از این روی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرمودند: پشتوانه تصمیمات فرهنگی نقشه مهندسی فرهنگی است .جامعه در حال تغییر و تحول است، در حوزه فرهنگ و فرهنگسازی نمی شود بدون برنامه مدون قدم برداشت.
وی ادامه داد: نقش مردم و نهاد ها را نباید از نظر دور داشت، سرمایه های فرهنگی جامعه مثل شبکه مساجد را باید در نظر گرفت.همچنین تعامل با دولت ها را باید در نظر گرفت؛ یا دولت در نقش هماهنگ کننده و ناظر فعالیت های فرهنگی اقدام می کند یا دولت محور اصلی فرهنگ است و مردم مکمل آن هستند.
نماینده ولی فقیه در استان البرز، اظهار داشت: فرهنگ اقدام جهادی می طلبد و مردم باید فعالیت های فرهنگی را ساماندهی کنند، امروز شرایط ایجاب می کند برای فضای آینده و مسائلی که در مقابل ماست چشم انداز داشته باشیم، نقاط آسیب پذیر باید شناسایی شود تا بهره وری از سرمایه ها بالا رود.
رئیس شورای فرهنگ عمومی استان البرز، در ادامه این نشست ابراز داشت: یکی از کارهای مهم، بحث مهندسی فرهنگی در حد کلان بود،توسط بیش از 2000 ساعت نفر در سال 93 در شورای عالی انقلاب فرهنگی این کار دنبال شد و کتابچه ای با نام مهندسی فرهنگی تولید شد که در آن مسائلی در سطح کلان کشور دیده شد و بخشی از آن نیز برش استانی بود که در این بخش باید فعالیت هایی در سطح استان ها انجام می پذیرفت و برای اولین بار در کشور در شهر کرج برنامه ها در حال اجرا است.
آیت الله حسینی همدانی در ادامه جلسه شورای فرهنگ عمومی با موضوع معرفی کامل برش استانی سند مهندسی فرهنگی، خاطرنشان کرد: تابلو ها بیلبوردها و بنر ها نیز در استان باید ساماندهی شود و تحول ایجاد گردد.
در ادامه،عبدالهی، استاندار البرز و نایب رئیس شورای فرهنگ عمومی استان عنوان کرد: با رهنمود های حضرت آیت الله حسینی همدانی، مسائل و موضوعات فرهنگی و اجتماعی در استان به صورت عمیق و ریشه ای برنامه ریزی شود تا بر اساس برش نقشه مهندسی فرهنگی شاهد اقدامات موثری در حوزه فرهنگی باشیم.
استاندار البرز، ضمن اشاره به ویژگی های شهید جمهور از جمله ولایت پذیری و ولایت مداری ایشان گفت: باید به ویژگی های این شهید بزرگوار، توجه نمود و آن را الگو قرار داد و همچنین گزارش مختصری از بخشی از فعالیت های آیت الله رئیسی که اطلاع رسانی آنها مغفول مانده بود، اشاره و ارائه نمود.
عبداللهی به انتخابات پیش رو اشاره کرد و گفت: حضور ارزشمند مردم در مراسم تشییع شهید جمهور که موجب همبستگی و همدلی شد و امیدواریم تداوم داشته باشد که انشاءالله در انتخابات هم با این حضور ماندگار مردم، شاهد یک حرکت و حماسه عظیم باشیم.
وی در راستای تبیین گری و روشنگری گفت: ما باید مردم را به حضور حداکثری تشویق کنیم، در رابطه با صیانت از فرمایشات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در خصوص مشارکت مردم که فرمودند انتخابات مکمل این حضور مردم خواهد بود، بایستی از هر فعالیت و کوششی استفاده کنیم تا انشاءالله حضور با شکوهی را رقم بزنیم و تبلور وحدت و انسجام را در استان البرز، ایران کوچک، با حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری شاهد باشیم.
نایب رئیس شورای فرهنگ عمومی استان البرز، ادامه داد: حضور مردم، کشور را بیمه می کند و مشت محکمی بر دهان بدخواهان نظام و انقلاب است.
در ادامه، شکرانی، دبیر ستاد هماهنگی فرهنگی و اجتماعی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ایراد سخن نمود و ابراز داشت: برای تشکیل دولت اسلامی یعنی تشکیل دولتی براساس الگوها و معیارهای کاملاً اسلامی، مقام معظم رهبری(مدظله العالی)فرمودند: تا وقتی این مرحله بهطور کامل محقق نشده است، نوبت به «تشکیل جامعهی اسلامی» نمیرسد و در این صورت، موضوع سبک زندگی اسلامی نیز صرفاً در سطح گفتمانسازی در جامعه باقی خواهد ماند.
وی گفت: دولت مردمی شروع استقرار دولت اسلامی را رقم زد و نیاز است تا دستاوردهای آن حفظ شود و استمرار و ارتقاء پیدا کند و سرمشق دولت های بعدی هم قرار بگیرد.
شکرانی تصریح کرد: دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با فرمان مقام معظم رهبری تبدیل به قرارگاه فرهنگی کشور شد، سند تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد و دبیرخانه ای که با عقبه فکری و سیاست ساز شورای عالی انقلاب فرهنگی است، شامل 4 ستاد شد.
وی گفت: 14استان، برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی شان تنظیم شد که امیدواریم تا پایان امسال همه استان ها، سندشان تنظیم شود و استان البرز جزو اولین استان ها بود.
دبیر ستاد هماهنگی فرهنگی و اجتماعی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، اظهار داشت: با اولویت هایی که مد نظر استان بود، قصد این بود تا بودجه های فرهنگی، اجتماعی در راستای یک برنامه خارج شده از استان قرار بگیرد، بودجه غیرمتمرکز حوزه فرهنگی و اجتماعی با تدابیری که در استان اخذ شده به سمت تهیه برنامه در راستای برش نقشه مهندسی فرهنگی سوق پیدا کرد که در سند نقشه مد نظر بود.
شکرانی افزود: طبیعتاً دستگاه های مختلفی در استان البرز، در حوزه های فرهنگی و اجتماعی و حوزه های مختلف فعال هستند که عضویت شورای فرهنگ عمومی استان را دارند، از این رو هم راستایی دستگاه های حوزه خدماتی در قرارگاه فرهنگی استان که مسئولیت آن با امام جمعه محترم است را به فال نیک می گیریم و انشاء الله برکاتی را برای استان داشته باشد و اثرش را در خروجی کار ببینیم.
در ادامه، مددی دادستان البرز خاطرنشان کرد: بحث ساماندهی تابلوهای تبلیغاتی، موضوع مهمی است که شهرداری ها و متولیان امر و محتوای تابلو ها که زیر نظر فرهنگ و ارشاد اسلامی است، باید به آن توجه کنند.
مددی عنوان کرد: متاسفانه یک لجام گسیختگی در موضوع تابلوهای نصب شده در استان مشاهده می کنیم، علت آن است که بعضی دستگاه ها این حق را برای خود قائل شدند که با نصب تابلوها و کسب منافع از این تابلو ها، از این فضای عمومی بهره مند شوند که باید پاسخگو باشند.
وی گفت: دادستانی به مواردی از محتوای تابلوها ورود پیدا کرد و بنا بر مقتضیات خاص، تبلیغ آنها را ممنوع اعلام نمود.
دادستان مرکز البرز، در ادامه نشست شورای فرهنگ عمومی گفت: شهدای خدمت موجب شدند مردم وحدت و هم افزایی پیدا کنند و تکلیف داریم در بحث انتخابات پیش رو فعالیت ها را به این سمت سوق دهیم تا مشارکت حداکثری رقم بخورد، بنابراین بهتر است چند روزی از از این تابلوها در خصوص دعوت مردم در انتخابات استفاده شود و صرفاً جنبه بهره وری اقتصادی آنها دیده نشود.
وی ادامه داد: در بحث نگه داری حیوانات مثل سگ و ...چون که از لحاظ بهداشت و نجاست حیوان و مسائل دیگر با فرهنگ عمومی در تضاد است، اگر شکایتی شود، مستقیم دادستانی ورود می کند و رسیدگی می کند.
دادستان افزود: در شکوفایی مساجد باید به سمتی برویم که مساجد را احیا کنیم و مردم را به سمت مساجد سوق دهیم و در امور مختلف فرهنگی باید از مساجد همیاری طلب کنیم، چرا که ما فرزندان مساجد هستیم و انشالله خداوند در مسیر خدمت به مردم به همه توفیق دهد.
سعیدی رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر کرج، در ادامه این نشست، در خصوص تببین برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی صحبت نمود.
وی گفت: برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی در مقیاس شهر کرج با کمک شورای اسلامی شهر، شهرداری، امام جمعه و استاندار اجرا شد.
سعیدی ابراز داشت: یکی از مهمترین موانع در شهرها برای اجرای این نقشه کمبود بودجه است که در شهر کرج با کمک شورای اسلامی شهر، بخشی از اقدامات صورت گرفت.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر کرج، ابراز داشت: شورای مهندسی نقشه مهندسی فرهنگی دومین شورای کاربردی کشور در حوزه فرهنگ است.
تهیه گزارش:
محمد حسن نهاوندی