کد خبر: 24167| تاریخ انتشار: دوشـنـبه ، ۲ بهمن سال ۱۴۰۲ | ساعت ۱۵:۴۴:۰ | تعداد بازدید: ۵۰۹

دبیر شورای فرهنگ عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد: به نظر شما تقویم رسمی ما متناسب با نیازها و قله‌های افکار عمومی، نیازی به نام‌گذاری روز پسر دارد؟ اگر آری، آیا دهم رجب بهانه خوبی است؟ اگر نه چه پیشنهادی دارید؟
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی ، دکتر سید مجید امامی، دبیر شورای فرهنگ عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس کمیسیون نام‌گذاری تقویم بیان کرد: دهم رجب، زادروز امام نهم؛ حضرت ابوجعفر، محمد بن علی الجواد(ع) است و که به ماه با برکت رجب، نوری دوچندان بخشیده است. امام رضا(ع) تا حدود چهل‌وهفت سالگى داراى فرزند نشده بود، فقدان فرزند براى امام رضا(ع) بهانه‌ای برای واقفیه در جهت تشکیک و انکار امامت ایشان بود، اما این فشارها از سوی واقفیه با تولد حضرت جواد(ع) خاتمه پیدا کرد و موضع امام و شیعیان که از این نظر در تنگنا بودند، تقویت شد.
وی ادامه داد: چنانکه «ابویحیاى صنعانى» می‌گوید: روزى در محضر امام رضا(ع)، فرزندش ابوجعفر را که خردسال بود، آوردند. امام فرمود: «این مولودى است که براى شیعیان ما با برکت‌تر از او زاده نشده است. گویا امام به مناسبت‌هاى مختلف از فرزند ارجمند خود با این عنوان یاد مى‌کرده و این موضوع در میان شیعیان و یاران امام رضا(ع) معروف بوده است و در منابع معتبر شیعی هم مستند گشته است.
دکتر امامی افزود: طبعاً شرایط امام رضا(ع) ویژه  بوده و حضرت در تعیین جانشین خود و معرفى امام بعدى، با مشکلاتى روبرو بوده که در عصر امامان قبلى بى‌سابقه بوده است، زیرا از یک‌سو پس از شهادت امام کاظم(ع)، «واقفیّه» امامت ایشان را انکار کردند و از سوى دیگر امام رضا(ع) تا حدود چهل‌وهفت سالگى داراى فرزند نشده بود و چون احادیث رسیده از پیامبر(ص) حاکى از آن بود که امامان دوازده نفرند که ۹ نفر آنان از نسل امام حسین(ع) خواهند بود، فقدان فرزند براى امام رضا(ع) هم امامت خود آن حضرت و هم تداوم امامت را مورد پرسش می‌ساخت.
وی اظهار کرد: بیش از ۱۵ سال است که در تقویم رسمی جمهوری اسلامی که مشتمل بر گاه‌شمار شمسی، قمری و میلادی است، روز منتسب به میلاد حضرت فاطمه معصومه(س) که ایشان هم جایگاهی عظیم در منابع و اسناد و سیره ائمه دارند، به عنوان «روز دختر» نام‌گذاری شده است. هدف تقویت فرهنگ تکریم دختران و افزایش منزلت ایشان در جامعه ایرانی بوده و هست و فرهنگ عمومی نیز با این رسمیت، تلائم و همخوانی داشته است. حال بیش از پنج سال است که از سوی برخی فعالان فرهنگی، پیشنهاد نام‌گذاری دهم رجب، به نام «روز پسر» مطرح است.
دبیر شورای فرهنگ عمومی ادامه داد: البته در اینکه ترویج کرامت و محبت نسبت به این رکن خانواده متعالی یعنی پسران لازم و پسندیده است شکی نیست و بعضاً پسران نوجوان هم گلایه‌هایی مبنی بر اینکه چرا زمان-رویدادی برای ما در تقویم آیینی کشور نیست، داشته‌اند که به کمیسیون تقویم کشور نیز رسیده است. تصمیم‌گیری در این موضوع مخالفان و موافقان زیادی دارد و آئینه‌ای از پیچیدگی‌های سیاستگذاری فرهنگی ـ مذهبی است که در جای خود، یک کارگاه عملی از آنچه هست و آنچه باید باشد.
وی افزود: در این یادداشت مختصر مجال تحقیق و نقد در ابزارهای حافظه فرهنگی و از میان آنها، طراحی زمان رویداد‌ها و مکان رویدادها نیست، دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی برنامه پژوهشی مستقلی برای آسیب‌شناسی و فرصت شناسی این حوزه دارد، لکن هدف، یک استمداد نظری از صاحبان رأی و نظر در فرهنگ عمومی است. مخالفان مناسبتی چون میلاد امام جواد(ع) برای نام‌گذاری روز پسر(که هنوز مصوب نشده و اخبار جعلی زیادی هم در باب آن ساخته شده است) این نام‌گذاری را بی‌سبب، وهن و نا‌روا می‌دانند.
رئیس کمیسیون نام‌گذاری تقویم تصریح کرد: ایشان تنها یکی از ابعاد شخصیتی امام جواد(ع) را نقش ولادتش بر تداوم ذریه امام رضا(ع) می‌دانند، طبعاً امامت امام جواد(ع) فراتر از مفهوم نوجوانی و یا مقطع ولادت ایشان است و ایشان خود پدر یک خانواده هم بوده‌اند. در مقابل موافقان معتقدند هیچ یک از مناسبت‌های مذهبی و ملی چنین ارتکازی ایجاد نمی‌کند و به دلایل تاریخی ابناءالرضا(امام جواد(ع) و فرزندانش ملقب به ابن الرضا بودند که همین امر، معنا و اهمیت پسر بودن برای پدر را تداعی می‌کند) اتفاقاً در سنین نوجوانی با شهادت پدر به امامت رسیده‌اند (حتی حضرت حجت).
وی ادامه داد: همانطور که روز موسوم به میلاد حضرت علی‌اکبر(ع) روز جوان نام‌گذاری شده است. لذا این تداعی و امکان الگوسازی برای پسران نوجوان را انکار نکنیم. واقعیت این است که هر دو طرف ادله مبسوطی دارند و کار تصمیم گیر و سیاست‌گذار مشکل شده است؛ چه خوب است که راهبرد اصیل و مهمی که از ابتدای دولت مردمی مبنی بر تصمیم سازی ترکیبی داشته‌ایم، پیاده‌سازی کنیم و باز هم نظر و ادله موافقان و مخالفان را بشنویم.
بنابراین از همه نخبگان و فعالان تقاضا می‌کنم در باز شدن این معما یاری کنند. براساس یک ممشا و منشأ فکری و سلیقه‌ای حتی بسیاری مخالف نامگذاری تقویم خصوصاً مناسبت‌های قمری هستند، ضمن احترام به ایشان و تأکید بر سیاست متوازن شورای فرهنگ عمومی که اتفاقاً به مناسبت‌های ایران قبل و پس از اسلام و زمان رویدادهای عرفی بر بستر گاه‌شمار شمسی، نگرشی توازن گرا دارد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی در پایان به طرح پرسش برای نا‌م‌گذاری «روز پسر» بدین شرح کرد: به نظر شما تقویم رسمی ما متناسب با نیازها و قله‌های افکار عمومی، نیازی به نام‌گذاری «روز پسر» دارد؟ اگر آری ،آیا دهم رجب بهانه خوبی است؟  اگر نه، چه پیشنهادی دارید؟ علاقه‌مندان می‌توانند در پیام‌رسان‌های «بله» یا «ایتا» به شماره ۰۹۹۲۳۳۲۵۱۵۸۸ نظر خود را به اشتراک بگذارند.

منبع:شورای فرهنگ عمومی

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7