دکتر مهدی ناظمیاردکانی با بیاناینکه بهترین راه مقابله با آسیبهای اجتماعی استفاده از ظرفیت مساجد است، گفت: میتوان با برنامهریزی در گام دوم انقلاب، مسجد را پایگاه کارآفرینی، اشغال جوان و مبارزه با تحریمها قرار داد کارکردی که در مساجد از آن غافل شدهایم.
مقام معظم رهبری در شروع چهل و یکمین بهار انقلاب اسلامی، در بیانیه گام دوم انقلاب ضمن تشریح آنچه که طی این چهار دهه بر ملت انقلابی ایران رفت، توصیههای مهمی برای برداشتن این گام دوم داشته اند و در خصوص فضای معنوی جامعه و نقش مساجد فرمودند: «مساجد و فضاهای دینی رونقی بیسابقه گرفته است و صف نوبت برای اعتکاف از هزاران جوان و استاد و دانشجو و زن و مرد و نیز اردوهای جهادی و جهادسازندگی و بسیج سازندگی از هزاران جوان داوطلب و فداکار آکنده شده است.»
از این رو، در راستای تبیین نقش مساجد در گام دوم انقلاب گفت و گویی با «مهدی ناظمی اردکانی»، دبیر کارگروه مدیریت کلان دستگاههای فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی داشته ایم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:
مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی و تحقق گام اول این نهضت، ایفاگر چه نقشی بودند؟
مساجد در 40 سال اول انقلاب طبق فرموده های امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری و تجربه های مردم نقش تاثیرگذاری ایفا کرده اند، به گونه ای که دشمنان انقلاب اسلامی نیز نسبت به این تجربه گرانقدر حساس بوده و هستند. پیروزی انقلاب اسلامی به برکت مومنینی اتفاق افتاد که مبدا حرکت های انقلابی آنها مساجد بوده است و این پایگاه مرکز اصلی تجمعشان و حرکت برای مقابله با رژیم شاهنشاهی بود. مبارزینی که به رهبری مرجع تقلید و مصلح دینی تا پای جان ایستادند و در مقابل رژیم شاهنشاهی، زندان و شکنجه را تحمل کرده و به شهادت رسیدند، اغلب از جوانان مسجدی بودند.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و در گام اول انقلاب مساجد چه جایگاهی در مواضع حساس کشور و نظام داشته اند؟
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مساجد و جوانان مسجدی از صحنه نبرد در برابر دشمن خارج نشدند، به گونه ای که می بینیم بعد از انقلاب هم وقتی شاهد توطئه های دشمن بودیم، کمیته ها با هدایت ائمه جماعات در مساجد شکل گرفت و هسته اصلی سپاه و بسیج که جوانان مومن انقلابی بودند، از مومنین مسجدی بودند که مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب نیز به آن اشاره فرمودند. با نقش های مهمی که مساجد در مقاطع مختلف ایفا کردند، می توان به جایگاه محوری این خانه های خدا در گام اول انقلاب پی برد.
در حال حاضر که در آغاز گام دوم انقلاب قرار داریم، مساجد در پیشبرد اهداف نظام و انقلاب چگونه باید نقش شان را ایفا کنند؟
در گام دوم انقلاب هم همانند گام اول، نقش مساجد جدی و اساسی است، زیرا که فرق بین نظام ما با دیگر نظام ها در جایگاه والای مساجد است. اگرچه در حال حاضر مساجد ما ضعف ها و مشکلاتی دارند که باید برای رفع آنها تلاش کرد؛ اما در مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن به خوبی نقششان را ایفا کرده اند و پایگاه مستحکمی در دفاع از استکبار محسوب می شوند.
صحنه امروز همانند دوران اوایل انقلاب که دشمنی های دشمنان آشکار بود، نیست. در عصر امروز چهره دشمن آشکار نیست و دشمنی های آنها در ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نمود دارد، بنابراین در موقعیت کنونی مساجد باید نقش خود را در جبهه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بدانند و با راهکاره های مقابله با دشمن آشنا بوده و آنها را به کار گیرند.
دشمنان با استفاده از ابزارهایی همچون شبکه های اجتماعی و ماهواره ای که در اختیاردارند، برای دور کردن جوانان از معنویت و مساجد برنامه ریزی می کنند، چگونه باید از ظرفیت مساجد در ارتقای معنویت این خانه های خدا و موفقیت در زمینه های مختلف فرهنگی و اجتماعی بهره برد؟
مساجد باید برای مقابله با آسیب های فرهنگی و اجتماعی که دشمن طرح ریزی کرده و با آن جوانان و نوجوانان را نشانه گرفته اند، برنامه داشته باشند. شرایط امروز همانند دوران اوایل انقلاب نیست که انتظار داشته باشیم کارکرد مساجد همانند دوران اوایل انقلاب باشد. همان گونه که طرح ریزی دشمنان با پیشرفت های روز است، برنامه ریزی های ما نیز برای مقابله با برنامه های آنها باید متناسب با همین عصر باشد.
بنا بر اقتضاء امروز، لازم است که گروه های جهادی در مساجد تشکیل شود و در محورهای علمی، اجتماعی و فعالیت های سایبری برای مقابله با دشمن خدمات ارائه دهند. از طرفی تربیت نیروهای زبده و مستعد در این محورها در مساجد مورد توجه قرار گیرد .این رویکرد امروز در برخی از مساجد دیده می شود، به گونه ای که شاهد هستیم، برخی از تربیت شدگان مسجدی در صحنه های بین المللی در رشته های مختلف صاحب مدال می شوند.
در گام دوم انقلاب مساجد در مقابله با آسیب های اجتماعی باید چه راهبردی داشته باشند؟
بهترین راهکار برای مقابله با آسیب های اجتماعی، بهره گیری از ظرفیت مساجد است. اگر چه دستگاه های بسیاری برای مقابله با آسیب های اجتماعی در کشور تشکیل شده و وظایفشان را در این زمینه انجام می دهند، ولی نمی توان انتظار داشت مقابله جدی، ریشه ای و اساسی با آسیب های اجتماعی توسط این دستگاه ها صورت بگیرد، بلکه باید در این زمینه خود مردم وارد عمل شوند و پایگاه های مردمی در این زمینه برنامه ریزی داشته باشند.
این گره توسط مومنینی که در مساجد تجمع می کنند، به خوبی حل می شود، همان گونه که در دوران دفاع مقدس مردم مومن در مساجد، برای اعزام به جبهه ها آموزش های لازم را دیدند و با پشتیبانی و تجهیز از سوی مساجد، شاهد پیروزی های چشمگیر در مقابل دشمنان شدیم. در بحث مقابله با آسیب های اجتماعی نیز باید آموزش های لازم در مساجد به اهالی محله ارائه شده و سپس این افراد برای مقابله با این آسیب ها سازماندهی و بسیج شوند.
آسیب های اجتماعی هر محله باید توسط اهالی همان محله برطرف شود و مردم مومن باید در این زمینه احساس تکلیف کنند. از طرفی دستگاه های مسئول از این اقدام پشتیبانی و آنها را ساماندهی و فرماندهی کنند.
در شرایط تحریم چگونه باید از ظرفیت مساجد برای خودکفایی اقتصادی و مقابله با تحریم های دشمنان بهره گرفت؟
در شرایط اقتصادی امروز می توان با بهره گیری از ظرفیت مساجد، زمینه حضور تولیدکنندگان داخلی را در مساجد فراهم کرد، تا ضمن تبلیغ کالاهای تولیدی شان، با همفکری و تبادل نظر با متولیان و نمازگزاران مساجد در بحث کارآفرینی و اشتغال، زمینه رونق تولید داخلی و اشتغال برای جوانان فراهم شود.
منبع:شبستان