کد خبر: 28144| تاریخ انتشار: سـه شنبه ، ۱ مهر سال ۱۴۰۴ | ساعت ۱۴:۲۴:۰

حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در آغاز سال تحصیلی جدید در جمع دانش‌آموزان دبیرستان علامه حلی، ضمن تبریک سال نو تحصیلی، بر اهمیت شناخت مفاخر علمی و نقش علم و فناوری در پیشرفت کشور تأکید کرد.
ضرورت شناخت مفاخر علمی: علامه حلی و خواجه نصیرالدین طوسی

به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، استاد خسروپناه در ابتدای سخنان خود، با طرح سوالاتی در خصوص شناخت علامه حلی و خواجه نصیرالدین طوسی، به اهمیت آشنایی نسل جوان با دانشمندان و شخصیت‌های برجسته تاریخ علمی ایران اشاره کرد. وی با بیان اینکه کمتر از نیمی از دانش‌آموزان با نام علامه حلی آشنایی داشتند، این موضوع را قابل تامل دانست و آن را با تجربه‌ای مشابه در جشنواره رازی مقایسه کرد که در آن، بسیاری از دانش‌آموزان با نام زکریای رازی، دانشمند شهیر ایرانی، آشنا نبودند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه به معرفی علامه حلی پرداخت و اشاره کرد که ایشان حدود ۷۵۰ سال پیش در حله عراق می‌زیسته‌اند و از شاگردان خواجه نصیرالدین طوسی بوده‌اند. وی در مورد خواجه نصیرالدین طوسی، نقش کلیدی او در دوران حمله مغول و نجات علمی کشور را یادآور شد. استاد خسروپناه توضیح داد که خواجه نصیرالدین طوسی با درایت و هوشمندی خود، توانست هلاکوخان را متقاعد کند که به جای تخریب علم و دانش، از آن در جهت پیشبرد اهداف خود استفاده کند. این همکاری منجر به تأسیس حکومت ایلخانیان و همچنین رواج علم و فرهنگ در ایران شد. همچنین، اشاره شد که خواجه نصیرالدین طوسی، حاکم ایلخانیان را مسلمان و شیعه کرد.

استاد خسروپناه افزود که علامه حلی، که نام دبیرستان به نام ایشان مزین است، در محضر خواجه نصیرالدین طوسی به تحصیل فلسفه، ریاضیات، هیئت و نجوم پرداخته و در کنار آن، فقه و علوم قرآنی را نیز فراگرفته بود. وی تأکید کرد که علامه حلی در زمان خود علامه دهر محسوب می‌شد و نقش بسزایی در تمدن آن دوران ایران ایفا کرد. همچنین، پسر ایشان، فخرالمحققین، راه پدر را در ادامه مسیر علمی ادامه داد.

نقش علم و فناوری در اقتدار دفاعی کشور

در بخش دیگری از سخنان خود، حجت الاسلام خسروپناه به نقش تعیین‌کننده علم و فناوری در اقتدار دفاعی جمهوری اسلامی ایران، به ویژه در دوران جنگ تحمیلی و درگیری‌های منطقه‌ای اشاره کرد. وی با بیان اینکه در جنگ تحمیلی، ۱۵۰۰ شهید از میان دانشمندان، عالمان، سرداران، ورزشکاران و مردم عادی تقدیم شده است، خاطرنشان کرد که اگر توان موشکی ایران نبود، رژیم صهیونیستی و آمریکا هرگز پیشنهاد آتش‌بس را مطرح نمی‌کردند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به موشک‌های پیشرفته‌ای مانند خیبرشکن اشاره کرد که حاصل تلاش دانشمندان فیزیک، شیمی و متخصصان سوخت مایع و جامد در کشور است. وی نقل کرد که شهید حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه پاسداران، اعلام کرده بود که با تعداد زیادی از دانشمندان در قالب قراردادهای علمی و پژوهشی برای ساخت موشک همکاری می‌کنند. این نشان‌دهنده اهمیت علم و فناوری در دفاع از کشور است.

استاد خسروپناه همچنین به خاطره‌ای از دوران جنگ تحمیلی اشاره کرد که در سال سوم راهنمایی، جنگ آغاز شد و کلاس‌های درس وی در دزفول تعطیل شد. وی گفت که با وجود اینکه یک سال از تحصیل باز ماند، اما به جبهه می‌رفت و در سنین اول دبیرستان، در کنار هم‌سن و سالان خود، در منطقه حضور پیدا می‌کرد.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، به خاطره‌ای از دوران دفاع مقدس و همزمانی تحصیل و حضور در جبهه پرداخته شد. وی با اشاره به عملیات‌های مهمی مانند حصر آبادان، بستان، فتح المبین، بیت المقدس و رمضان تا عملیات والفجر ۱۰ در کردستان، بیان داشت که در آن دوران، یک سال مدارس تعطیل بود و پس از آن، دانش‌آموزان همزمان با تحصیل، به جبهه نیز اعزام می‌شدند.

وی با بیان اینکه دروس حوزه را تا مرحله اجتهاد و تحصیلات استاد تمام فلسفه ادامه داده است، یادآور شد که بسیاری از دوستان شهیدش که در جبهه همراه او بودند، از او بااستعدادتر بوده‌اند و اگر امروز در قید حیات بودند، قطعاً از دانشمندان برجسته کشور محسوب می‌شدند. استاد خسروپناه تأکید کرد که این جوانان، در عین درس‌خوانی و تلاش علمی، از غیرت و تعصب وطن نیز برخوردار بودند.

شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ موتور محرک پیشرفت علم و فناوری

در ادامه، استاد خسروپناه به تشریح نقش شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیشبرد علم و فناوری کشور پرداخت. وی شورای عالی را عالی‌ترین شورای سیاست‌گذاری در علم و فناوری و فرهنگی معرفی کرد و گفت که این شورا، مصوبات و اسناد مهمی را در حوزه‌های مختلف علم و فناوری به تصویب رسانده است.

وی به عنوان نمونه، به سند نانوتکنولوژی اشاره کرد که ۲۰ سال پیش تصویب و ستاد آن تشکیل شده و امروزه جایگاه کشور در این حوزه به پنجمین رتبه در جهان رسیده است (که در سال گذشته چهارم بود). استاد خسروپناه همچنین به پیشرفت‌های کشور در حوزه‌های بیوتکنولوژی، هوش مصنوعی و فناوری‌های کوانتومی (شامل کامپیوتر کوانتومی، سنسورهای کوانتومی، ارتباطات کوانتومی و بیولوژیک کوانتومی) اشاره کرد و بیان داشت که دانشمندان جوان کشور، که زمانی در همین مدارس درس می‌خواندند، امروزه موفق به ساخت کامپیوترهای کوانتومی شده‌اند. وی این پیشرفت‌ها را نتیجه مصوبات و حمایت‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی دانست.

در بخش پایانی سخنان خود، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع مدال‌آوری و غیرت به وطن پرداخت. وی ضمن اشاره به موفقیت‌های کشتی‌گیران ایرانی در کسب مدال‌های طلا، نقره و برنز در رقابت‌های جهانی و کسب رتبه اول جهان در کشتی آزاد و فرنگی، بر اهمیت نمایش سلام نظامی و همخوانی سرود ملی توسط این ورزشکاران تأکید کرد. وی از مصوبه اخیر مبنی بر نامگذاری اول مهر به عنوان روز پرچم خبر داد که نشان‌دهنده توجه به نمادهای ملی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در جمع دانش‌آموزان دبیرستان علامه حلی، بر پیوند ناگسستنی علم، ایمان و غیرت ملی تأکید شد. وی تصریح کرد که ارزش و افتخار واقعی در برداشتن گام‌هایی برای رشد و تعالی ایران نهفته است و کسب جوایزی که هیچ افتخاری برای وطن به همراه نداشته باشد، ارزشی ندارد.

درس با ایمان: دو بال پرواز انسان

استاد خسروپناه دانش‌آموزان را به درس خواندن با ایمان تشویق کرد و به نقل از شهید مطهری، علم و ایمان را دو بال پرواز انسان توصیف نمود. وی بیان داشت که علم همراه با ایمان، منجر به غیرت وطن می‌شود. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، حتی افرادی که در خارج از کشور زندگی می‌کنند را به خدمت به ایران دعوت کرد و در این راستا، به الگوی مرحوم استاد فرشچیان اشاره کرد و گفت: استاد فرشچیان، که در آمریکا زندگی می‌کرد، با وجود دوری از وطن، همواره ارتباط خود را با ایران حفظ کرده بود. وی طراحی حرم امام رضا (ع) و حرم امام حسین (ع) را بدون دریافت هیچ هزینه‌ای انجام داد و چهل نگارگری خود را به موزه آستان قدس رضوی اهدا کرد. وصیت‌نامه استاد فرشچیان نیز نمونه‌ای دیگر از تعهد او به خدمت به مردم و ایران بود؛ وی از پسرش خواسته بود که پس از مرگش، سالی چند ماه برای ارائه خدمات رایگان در حوزه ژنتیک و پزشکی به ایران سفر کند. خسروپناه این روحیه را تجلی ایمان دانست که در کنار علم، غیرت به وطن را به همراه دارد.

در پایان سخنان خود، حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه برای دانش‌آموزان آرزوی موفقیت در تحصیل و تبدیل شدن به افراد مفید و چون شهید چمران، شهید آوینی و شهید حاج قاسم سلیمانی را نمود. وی این شهدا را نمادهایی از مردان میدان قهرمانی دانست که علم، ایمان و غیرت ملی را در هم آمیخته بودند.


 

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7