عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در چهارمین نشست علمی ششمین همایش سواد فضای مجازی گفت: در رابطه با تأثیر فرهنگ در شبکههای اجتماعی ذهنیتهای متفاوتی وجود دارد که البته هیچ نقطه مشترکی در بین آنها وجود ندارد. در حال حاضر کشور ما در حوزه فضای مجازی، گفتمان مشترک اجتماعی ندارد.
چهارمین نشست علمی ششمین همایش سواد فضای مجازی با موضوع «فرهنگ در عصر فضای مجازی و هوش مصنوعی» امروز، ۳۰ مهر ماه در محل دانشگاه سوره برگزار شد.
دکتر محمدحسین ساعی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی طی سخنانی به موضوع «جایگاه فرهنگ در شکلدهی به شبکههای اجتماعی»، اشاره و اظهار کرد: عموماً تحقیقاتی که تاکنون در این حوزه انجام شده بیشتر مربوط به تأثیر فضای مجازی بر فرهنگ بوده، اما میتوان در این زمینه از زاویه دیگر به موضوع، یعنی تأثیر فرهنگ بر فضای مجازی نگریست.
وی افزود: شاید در ابتدا نگاه به توسعه به این صورت بود که فقط یک راه برای رسیدن به توسعه وجود دارد و آن هم حرکت در مسیر کشورهای توسعه یافته مانند آمریکاست، اما در دهههای اخیر جوامع مختلف به این نتیجه رسیدند که باید مبتنی بر فرهنگ خود به توسعه دست پیدا کنند.
دکتر ساعی با بیان اینکه نقش نظام ارتباطی در توسعه هر جامعه امری بدیهی است، تصریح کرد: نظام توسعه یافته، نظامی است که در آن بخشهای مختلف جامعه به همافزایی حداکثری رسیده و نظام ارتباطی به آخرین حد از توسعه رسیده است.
رئیس دانشگاه سوره بیان کرد: امروز بدون توجه به فرهنگ و هویت نمیتوان طرحهای توسعه و پیشرفت را برای جوامع مختلف طراحی کرد. نظیر این موضوع همان طرح توسعه آمرانه رضا شاه بود که بدون توجه به فرهنگ ایرانی در پی توسعه کشور بود. در رابطه با توسعه و پیشرفت باید بدانیم که یک جامعه پیشرفته چه مشخصههایی دارد. بررسی این موضوع مهم است که هر جامعهای دارای رشد و توسعه مبتنی بر فرهنگ و ارزشهای خود است.
دکتر ساعی با بیان اینکه فرهنگ و هویت در بین متغیرهای جامعه، متغیری مستقل است، اظهاری کرد: فرهنگ یک نظام خودآگاه _ ناخودآگاه، ذهنی، عینی، معنایی، رفتاری، نمودی و تاریخمند و تا حدی جغرافیایی و اکتسابی است. تقریبا ۹۰ درصد مطالعات در این حوزه به این بازمیگردد که فناوریها با فرهنگ چه میکنند، اما در مورد تأثیر فرهنگ در این فضاها خیلی کمتر کار شده است.
وی تصریح کرد: در رابطه با تأثیر فرهنگ در شبکههای اجتماعی ذهنیتهای متفاوتی وجود دارد که البته هیچ نقطه مشترکی در بین آنها وجود ندارد. باید اذعان کرد که در حال حاضر کشور ما در حوزه فضای مجازی، هیچ گفتمان مشترک اجتماعی ندارد.
منبع:ایکنا