کد خبر: 20183| تاریخ انتشار: سـه شنبه ، ۶ اردیبهشت سال ۱۴۰۱ | ساعت ۱۴:۳۲:۰ | تعداد بازدید: ۷۱۶

دکتر امید عبداللهی با اشاره به چالش‌های پیش روی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: چالش ضمانت اجرایی مصوبات شورا یکی از موضوعات مهم به شمار می‌رود، مصوبات شورا باید پیامد‌های حقوقی مشخصی داشته باشد.
 دکتر امید عبداللهی مدیرکل رصد، پایش و آینده نگاری فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با برنامه «گفتگوی فرهنگی» در خصوص تحولات اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفتگو کرد.

وی اظهار کرد: بعد از فروپاشی نظام پهلوی بسیاری از ساختارها و نهادهای جدید به فراخور نیازها شکل گرفتند؛ از نهادهای بسیار فراگیری که باید دچار تحولات فرهنگی می‌شدند، نهادهای آموزشی و دانشگاهی بودند این نهادها با مشکلات عدیده‌ای که میراث حکومت پهلوی بود، مواجه بودند، به همین دلیل مجبور شدیم بسیاری از دانشگاه‌ها را تعطیل کنیم چرا که علاوه بر میراثی که این دانشگاه‌ها داشتند به عرصه تاخت و تاز تبدیل شده بودند.

عبداللهی ادامه داد: بر همین مبنا به دستور حضرت امام (ره) ستاد انقلاب فرهنگی شکل گرفت و اهداف مختلفی از جمله اسلامی کردن دانشگاه‌ها در حوزه فعالیت ستاد قرار گرفت که بعدها در نوزدهم آذرماه 1363 با اضافه شدن اعضای جدید وسران سه قوه این ستاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییر هویت داد. گسترش و نفوذ فرهنگی اسلامی در شئون جامعه و تقویت انقلاب فرهنگی، تزکیه محیط‌های علمی وفرهنگی از افکار مادی و آثار غرب زدگی، تحول دانشگاه‌ها، مدارس و مراکز فرهنگی بر اساس فرهنگ اسلامی، تعمیم سواد و بسط روحیه علم آموزی، حفظ و احیار آثار اسلامی از جمله اهداف شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.

مدیر کل رصد، پایش و آینده نگاری فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه ماموریت‌های این شورا در 2 حوزه فرهنگ و دانش شکل گرفتند، گفت: با دوران جدیدی که حضرت آقا به عنوان رهبر معظم انقلاب اسلامی انتخاب شدند، یک نگاه نو و جدیدی به شورا داشتند و این نگاه برخواسته از نگاه ایشان به فرهنگ بود، مقام معظم رهبری فرهنگ را به عنوان جهت دهنده اصلی تصمیمات فرهنگی کشور می‌دانستند، از نگاه ایشان فرهنگ روح حاکم بر فعالیت‌های کلان کشور به شمار می‌رود.

وی تصریح کرد: حضرت آقا فرهنگ را ریل گذار عرصه‌های مختلف می‌دانستند و این نوع نگاه باعث شد که یک بازآرایی جدیدی در شورا شکل بگیرد. ما فاصله زیادی بین میدان عمل و عرصه عمومی فرهنگ و سیاستگذاری داریم، آنچه که سیاستگذاران و مجریان فرهنگی رقم می‌زدند با آنچه چیزی که واقعیت میدانی است، فاصله زیادی وجود دارد و باید تلاش‌های زیادی صورت بگیرد تا این نگاه‌ها به همدیگر نزدیک شود.

عبداللهی با اشاره به چالش‌های پیش روی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: چالش ضمانت اجرایی مصوبات شورا یکی از موضوعات مهم به شمار می‌رود، مصوبات شورا باید پیامد‌های حقوقی مشخصی داشته باشد، باید یک نظام مشخصی وجود داشته باشد و این مصوبات به شکل واقعی در حکم قانونی قرار بگیرد.

وی یادآور شد: وجود ساختارهای سنگین و ناکارآمد، هم پوشانی ماموریت‌ها، عدم رعایت سطح فعالیت‌ها از جمله مشکلات شورا به حساب می‌آید.

عبداللهی خاطر نشان کرد: اگر نگاه ما به شورای عالی انقلاب فرهنگی نگاه قرارگاهی بود شورای عالی انقلاب فرهنگی این وظایف را به عنوان یک قرارگاه می‌توانست حل کند. اگر این ساماندهی صورت می‌گرفت یک کار کارشناسی انجام می‌شد.

مدیر کل رصد، پایش و آینده نگاری فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه فرهنگ را نباید صرفا به عنوان جنبه تشریفاتی نگاه کرد، گفت: 2 عامل اقتصاد و فرهنگ را دو سویه باید ببینیم، در حال حاضر طبق آمارهای گذشته 2 هزارو 500 میلیارد ارزش مبادلات کالاهای فرهنگی در دنیا است و به یکی از صادرات مهم کشورها تبدیل شده‌اند، اقتصاد صنایع فرهنگی یکی از اقتصادی‌های مهم دنیا به شمار می‌رود، در کنار این موضوع بیش از 30 میلیون شغل را صنایع فرهنگی ایجاد کردند.

در ادامه حجت الاسلام سیدرضا تقوی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی طی ارتباط تلفنی با برنامه اظهار کرد: در شرایط فعلی به دلیل مشکلات اقتصادی، فرهنگ تحت الشعاع قرار گرفته است و بسیاری از طرح و موضوعات مجلس بیشتر در حوزه اقتصاد است و از فرهنگ کمتر صحبت می‌شود؛ جامعه‌ای که فقیر باشد نمی‌توان در جامعه بیشتر از فرهنگ صحبت کرد، لذا همه باید تلاش کنیم، بسیاری از مشکلات اقتصادی ما با فرهنگ حل می‌شود، به طور مثال برای اینکه موضوع اسراف حل شود باید کار فرهنگی کرد. یا مثال دیگر اینکه فرهنگ کار و کارآفرینی بسیار کمتر دیده می‌شود.

وی یادآور شد: بسیاری از فارغ التحصیلان جامعه ما فاقد مهارت لازم هستند و صرفا چند فرمول را در ذهن دارند که همین فرمول‌ها در میدان عمل هیچ کارایی ندارد.

منبع:رادیو گفتگو

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7