دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان با همکاری کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی نخستین دوره آموزشی کوتاهمدت با عنوان تبیین مؤلفههای تقویت هویت ایرانی–اسلامی را برگزار میکند.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، نخستین دوره آموزشی کوتاهمدت با عنوان تبیین مؤلفههای تقویت هویت ایرانی–اسلامی ویژه اعضای هیئت علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان با همکاری کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور استادان برجسته کشوری و مسئولان در این دانشگاه آغاز شد.
علیرضا لادنمقدم رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان در این آیین با تأکید بر اهمیت این دوره، آغاز همکاری رسمی و اثربخش با کمیته فرهنگ و تمدن اسلامی شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: این نخستین دورهای است که در دانشگاه آزاد اسلامی با مشارکت این کمیته و در واحد سمنان برگزار میشود.
وی با اشاره به تأکید اسناد بالادستی نظام و سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی بر حوزه فرهنگ، تمدن و هویت ایرانی-اسلامی افزود: در شرایطی که مقام معظم رهبری تمدن نوین اسلامی را هدف نهایی انقلاب اسلامی میدانند، برگزاری چنین دورههایی برای ارتقای آگاهی و انگیزه اعضای هیئت علمی، بسیار ضروری و اثربخش است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان تأکید کرد: هدف از این دوره، ارتقای آگاهی استادان نسبت به عناصر، بنیانها، مواریث فرهنگی و تمدنی ایران و اسلام و نیز ایجاد انگیزه برای انتقال این مفاهیم بنیادین به نسل جوان و دانشجویان است.
لادن مقدم ابراز امیدواری کرد که این دوره مقدمهای برای توسعه همکاریها در مسیر فرهنگسازی، تمدنسازی و تقویت هویت ایرانی–اسلامی در دانشگاه آزاد اسلامی باشد.
این دوره دو روزه به همت معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان و با حضور استادان برجسته کشوری اعم از مهدی نوید ادهم، حسن بنیانیان، عبدالمهدی مستکین، غلامحسین رحیمی، حسن بلخاری و سجاد محمدیارزاده به میزبانی واحد مرکز استان در حال برگزاری است.
لزوم بازتعریف هویت نسل جوان در عصر جهانیشدن
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، مهدی نویدادهم دبیرکل هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی و دبیر کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران نیز در این دوره آموزشی به بررسی ابعاد گوناگون هویت، ضرورت تقویت انسجام اجتماعی و نقش نهادهای آموزشی در تربیت نسل هویتمند پرداخت.
وی با بیان اینکه مسئله هویت یکی از بحرانهای جدی جوامع امروز بهخصوص در عصر جهانی شدن است، اضافه کرد: تضعیف فرآیند تکوین هویت در میان نسل جوان بهخصوص در مناطق مرزی، نیاز به برنامهریزی دقیق و هوشمندانه دارد تا انسجام فرهنگی و اجتماعی کشور حفظ شود.
دبیرکل هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی و دبیر کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران با اشاره به تعریف جامع هویت از منظر اسلامی و اجتماعی افزود: هویت پاسخ به این پرسش بنیادین است که من کیستم و به کجا تعلق دارم؟ هویت ملی و دینی، عناصر کلیدی در ایجاد احساس تعلق و تعهد به جامعه محسوب میشوند.
نوید ادهم، تنوع اقوام، زبانها، مذاهب و آداب و رسوم در ایران یک فرصت ارزشمند دانست و بیان کرد: این فرصت باید در چارچوب وحدت و همبستگی ملی مدیریت شود و رهیافت بنیادین وحدت در کثرت و محور سیاستگذاریهای فرهنگی قرار گیرد.
این استاد حوزه تعلیم و تربیت با انتقاد از گسست نسلی و آسیبپذیری احساس تعلق در میان نوجوانان و جوانان، تأکید کرد: در بسیاری از موارد نسل جوان نسبت به میراث فرهنگی خود شناخت و ارتباط معناداری ندارد و این خلأ، زمینهساز بحران هویت خواهد بود.
دبیرکل هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی و دبیر کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران با اشاره به ظرفیت مواریث فرهنگی و تمدنی در تقویت هویت، ادامه داد: اگر جوان امروز با گذشته پرشکوه علمی، ادبی و تاریخی کشور آشنا نباشد، همچون درختی بدون ریشه است، اما این مواریث باید با زبان امروزی برای نسل جدید بازخوانی شوند.
نوید ادهم، نقش نظام آموزش و پرورش و آموزش عالی را در هویتبخشی بسیار کلیدی دانست و متذکر شد: رویکرد فرهنگی و تربیتی باید در مدارس و دانشگاهها حاکم شود، در این راستا، تبیین مبانی نظری هویت اسلامی ـ ایرانی وآشنایی با معارف و فرهنگ اقوام ایرانی باید در دستورکار قرار گیرد.
دبیرکل هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود به رسالت این دانشگاه در صیانت از فرهنگ و هویت اسلامی ـ ایرانی اشاره کرد و افزود: حضور دکتر ولایتی بهعنوان رئیس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران، ظرفیت بزرگی است که باید بهخوبی از آن استفاده شود.
وی خواستار توسعه فعالیتهای فرهنگی مؤثر، برگزاری جشنوارههای فرهنگی و ترویج گفتوگوی بیننسلی شد و تأکید کرد: دانشگاه آزاد اسلامی میتواند پیشگام حرکت بهسوی تمدن نوین اسلامی باشد، مشروط بر آنکه با نگاهی آیندهنگرانه و مبتنی بر میراث، برای نسل جوان، هویتسازی کند.
بنیانیان: نباید فرهنگ را به نهادهای رسمی محدود کرد
مشاور فرهنگی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این نشست تأکید کرد که نباید فرهنگ را به نهادهای رسمی فرهنگی محدود کرد؛ بلکه باید همه نهادهای کشور اعم از اقتصادی، سیاسی، صنعتی و اداری را در فرآیند فرهنگسازی شریک دانست.
حسن بنیانیان مشاور عالی فرهنگی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و عضو کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران در دوره آموزشی کوتاهمدت تبیین مؤلفههای تقویت هویت ایرانی اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی استان سمنان با تأکید بر رسالت دانشگاه در اصلاح فرهنگی جامعه، نقش استادان را در تربیت نسل آینده بسیار کلیدی دانست.
وی با اشاره به اهمیت نگرش فرهنگی و تربیتی استادان عنوان کرد: اگر بخواهیم زمینههای شکلگیری تمدن نوین اسلامی را فراهم کنیم، باید استادان علاوه بر آموزش علمی، مسئولیت تربیت فرهنگی دانشجویان را نیز بر عهده بگیرند. استاد تراز انقلاب اسلامی کسی است که در کنار انتقال دانش تخصصی، روحیه معنوی، خودباوری، و حس مسئولیت اجتماعی را نیز در دانشجو تقویت کند.
مشاور عالی فرهنگی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با مروری بر تأکیدات مقام معظم رهبری درباره نقش تربیتی استادان، بیان کرد: انتظار این است که استاد نهتنها به تغذیه علمی دانشجو بپردازد؛ بلکه با برخورد اخلاقی، روش تدریس، محتوای دروس و تعامل با دانشجویان، روحیه ملی، دینی و اخلاقی آنها را پرورش دهد. جامعه امروز نیازمند بازنگری در نگرش به فرهنگ است. نباید فرهنگ را به نهادهای رسمی فرهنگی محدود کرد؛ بلکه باید همه نهادهای کشور اعم از اقتصادی، سیاسی، صنعتی و اداری را در فرآیند فرهنگسازی شریک دانست.
بنیانیان بر ضرورت آگاهسازی دانشجویان درباره جایگاه فرهنگ در تصمیمسازیهای کلان کشور تأکید کرد و گفت: فرهنگ باید روح حاکم بر همه فعالیتهای یک جامعه باشد و برای دستیابی به توسعه پایدار، توجه به مؤلفههای فرهنگی در همه عرصهها ضروری است.
وی با اشاره به نقش دانشگاهها در اصلاح سبک زندگی مطرح کرد: اگر دانشگاهها نتوانند هویت اسلامی-ایرانی دانشجویان را تقویت کنند، رسیدن به تمدن نوین اسلامی ممکن نخواهد بود.
مشاور عالی فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی از استادان خواست که این مسئولیت خطیر را جدی بگیرند و نگاه جامع، نظاممند و تربیتی به شغل خود داشته باشند.
بنیانیان با تأکید بر اهمیت بومیسازی علوم انسانی توضیح داد: شکلگیری تمدن نوین اسلامی بدون بازسازی نظامهای فکری و فرهنگی ممکن نیست و دانشگاهها در این مسیر، وظیفهای تعیینکننده دارند.
منبع:خبرگزاری آنا