کد خبر: 23423| تاریخ انتشار: یـک شنبه ، ۷ آبان سال ۱۴۰۲ | ساعت ۱۰:۵:۰ | تعداد بازدید: ۶۳۵

برنامه افق رادیو قرآن، عصر روز شنبه ششم آبان‌ماه با حضور رضا سلامت‌پناه، سرپرست دبیری شورای توسعه فرهنگ قرآنی و سیدمحمدجواد آل‌احمد، سرپرست سابق دبیری این شورا، و به‌منظور بررسی آینده این شورا و چالش‌های پیش روی آن به روی امواج این شبکه رادیویی رفت.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی به نقل از ایکنا، رضا سلامت‌پناه سرپرست دبیری شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ابتدای این برنامه با اشاره به دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به ساختمان قدیمی شورای عالی انقلاب فرهنگی منتقل شده است، گفت: برای دوستانی که می‌خواهند با دبیرخانه شورا بعد از این جابجایی مکاتبه و ارتباط برقرار کنند، باید بگویم این دبیرخانه در طبقه هفتم ساختمان شماره ۱۰۱ خیابان فلسطین واقع شده و با شماره تلفن ۶۶۴۶۴۷۵۰ هم در خدمت نهادها و دستگاه‌های قرآنی هستیم.
وی در ادامه در مورد ابهامات انتقال دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، گفت: منشور توسعه فرهنگ قرآنی به مثابه سند عالی قرآنی کشور در سال ۸۸ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. این منشور سند نگرش قرآنی و سند قرائت رسمی نظام جمهوری اسلامی از فعالیت‌ها و فرهنگ قرآنی تلقی شده است.
وی افزود: دبیرخانه‌ای هم برای پیگیری این امور و امور مرتبط با شورا و منشور توسعه فرهنگ قرآنی که سند این شورا هست، تشکیل شد. تا یک ماه قبل رئیس این شورا، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بود و دبیر شورای توسعه هم از طرف دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب می‌شد اما در مصوبه‌ای که اخیراً در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، بنا شد ریاست شورای توسعه فرهنگ قرآنی از دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به رئیس سازمان تبلیغات اسلامی منتقل شود. یعنی الان چیزی که اتفاق افتاد بر اساس راهبردی که در دوره جدید، شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیر محترم این شورا در پیش گرفته‌اند، بوده است. 

۲ راهبردی که منجر به انتقال شد
سرپرست دبیری شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح کرد: بخشی از این راهبرد چابک‌سازی و یک بخش دیگر هم استفاده از ظرفیت دستگاه‌ها و نهادها برای ادامه فعالیت بوده است. بر همین اساس مقرر شد شورای توسعه فرهنگ قرآنی در یک چارچوب مشخص به سازمان تبلیغات اسلامی واگذار شود و این سازمان، بازوی اجرایی و راهبری شورای عالی انقلاب فرهنگی در امور قرآنی باشد.
وی با اشاره به اینکه مواجهه رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با این مسئله یکی از دلایل امتداد حضور من در شورای توسعه فرهنگ قرآنی بوده است، گفت:‌ حجت‌الاسلام والمسلمین محمد قمی، به دقت، مابین فعالیت اجراییِ خاصِ قرآنیِ سازمان تبلیغات اسلامی که ما آن را در سازمان دارالقرآن‌الکریم می‌بینیم با دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی کاملاً تمایز قائل شده است. ایشان تأکید داشتند که سازمان تبلیغات اسلامی یک شأن اجراییِ قرآنی دارد که در سازمان دارالقرآن بروز و ظهور دارد و یک شأن فرادستگاهی، راهبریِ ملی، سیاستگذاری و تولیت و تسهیل‌گری برای فعالیت‌های قرآنی دارد که در قالب شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دبیرخانه این شورا قرار می‌گیرد. رئیس سازمان تبلیغات اسلامی این دو شأن را در جلسات متعدد و حتی جلسات داخلی سازمان طرح کرده و آن را مجزا از هم دانسته‌اند. این یک نقطه خوب و ادراک و تلقی بسیار دقیق و راهبردی بود و همین هم موجب شد در این فضا بتوانیم بهتر و بیشتر در خدمت دوستان باشیم.

۶ ماده که بحث انتقال را شفاف می‌کند
سلامت‌پناه در ادامه به مسائلی که در جلسه انتقال شورای توسعه فرهنگ قرآنی بحث شد، اشاره و اظهار کرد: در آن جلسه یک جمع‌بندی شش ماده‌ای از سوی حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه انجام شد که پاسخ بسیاری از سوالات را روشن می‌کند. نکته اول این بود که شورای توسعه فرهنگ قرآنی همچنان بخشی از شورای عالی انقلاب فرهنگی به شمار می‌رود و اینگونه نیست که این شورا به صورت کامل از شورای عالی جدا شود بلکه جایگاه حقوقی همچنان با شورای عالی است و تنها بخش اجرایی آن منتقل می‌شود. یعنی امتداد حقوقی شورای عالی انقلاب فرهنگی که در شورای توسعه بود، کماکان در جای خود هست و به تبع مصوبات گذشته و آتی به قوت خود باقی است. 
وی در ادامه به روش تعیین دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز اشاره کرد و افزود: بر اساس جمع‌بندی صورت‌گرفته، ریاست شورای توسعه فرهنگ قرآنی به رئیس سازمان تبلیغات واگذار شد و دبیر شورا که قبلاً با پیشنهاد رئیس شورا تعیین می‌شد، به همان صورت خواهد بود، اما یک نکته به آن اضافه شده و آن نکته هم این است که رئیس سازمان تبلیغات به عنوان رئیس شورای توسعه، دو فرد را برای دبیری شورا به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد می‌دهد لذا دبیر شورای توسعه بر اساس مصوبه خودِ شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد بود. 

انتقالی که سه ساله است
سرپرست دبیری شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینکه انتقال شورای توسعه فرهنگ قرآنی یک انتقال سه ساله خواهد بود، بیان کرد: سه ساله بودن این انتقال بر اساس پیشنهاد حجت‌الاسلام قمی بود،‌ بعد از اینکه این مصوبه از سوی شورا به تصویب رسید، آقای قمی گفت بعد از سه سال، کارکردِ ما ارزیابی شود و مجدداً تصمیم مقتضی گرفته شود. مورد پنجم از آن جمع‌بندی هم این بود که تمامی فعالیت‌های قرآنیِ بخش‌های مردمی و فعالیت‌های کمیسیون و ... بر همان نحو سابق ادامه خواهد یافت. ششمین مورد از جمع‌بندی صورت‌گرفته در جلسه انتقال این بود که شورای توسعه فرهنگ قرآنی تمام تمرکز خود را بر راهبری اسناد مصوب گذشته قرار دهد.
وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو با اشاره به انتقال صندوق مشارکت توسعه فرهنگ قرآنی همراه با دبیرخانه، گفت: سال گذشته بنا بر دلایلی اعتبارات مربوط به منشور به صندوق واریز نشد و با توجه به اینکه ما تعهد هزینه‌کرد و پاسخگویی به دستگاه‌های نطارتی کشور را داریم، باید به نحوی این بودجه ذیل ساختارها و ذیل نگاه مالی و اعتباری حاکم بر دبیرخانه شورای عالی پرداخت شود لذا کمیته هفت نفره‌ای برای این مسئله تشکیل شد تا اعتبارات در جلسه‌ای با مسئولیتِ معاون اجرای شورای عالی انقلاب فرهنگی مطابق همان مسیر تخصصی خود، تخصیص پیدا کند. بر این اساس، برنامه‌ها کماکان از کمیسیون‌ها خواهد آمد تا در شورای راهبریِ اسناد بررسی شود و مسیر آتی از آن طریق خواهد بود. 

حمایت دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی از شورای توسعه
بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این برنامه سیدمحمدجواد آل‌احمد، سرپرست سابق دبیری شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز به صورت تلفنی روی خط برنامه آمد و به بیان توضیحاتی در مورد این انتقال پرداخت. 
وی در ابتدای صحبت‌های خود گفت: با پیگیری که انجام شد و نگاه خوبی که رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در مورد تحویل گرفتن دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی داشتند، این نقل و انتقال از نظر شکلی و ماهیتی به خوبی صورت گرفت.
آل‌احمد با اشاره به اینکه زمان برای قضاوت در مورد این انتقال زود است، افزود:‌ باید دید نگاه تحولیِ مدنظر اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی محقق می‌شود که قطعاً با نگاه و پیگیری‌هایی که حجت‌الاسلام قمی و همکارانشان دارند، قطعاً محقق خواهد شد.
سرپرست سابق دبیری شورای توسعه فرهنگ قرآنی تصریح کرد: دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بارها در برنامه‌های متعدد تأکید داشتند که نگاه ما تحولی و حمایتی است چرا که سازمان تبلیغات از نظر شکلی صاحب‌نظر است و تلاش‌های خیلی خوبی هم انجام داده است که می‌تواند تحول ایجاد کند. 
وی با تأکید بر اینکه بنای دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی حمایت از دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی است، گفت:‌ این شورا منفک نمی‌شود؛ شاید به صورت ظاهری چابک‌سازی صورت بگیرد اما منفک نخواهد شد و حمایت جدی شورای عالی را برای ادامه خواهد داشت. به اعتقاد من این نگاه تحولی برای دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی لازم بود.
آل‌احمد در بخش پایانی صحبت‌های خود با اشاره به اینکه این مسیر تا رسیدن به تحول قدم‌های زیادی را باید بردارد، گفت: ما امیدوار به موفقیت این مسیر هستیم. ما باید بستر را برای حوزه جدید مهیا کنیم به صورتی که هم قدرت تصمیم‌گیری داشته باشد، هم بتواند به تعهدات خود عمل کند و هم میدان را باز نگه داریم تا بتواند عرض اندام کند. وظیفه ما حمایت است. آقای سلامت‌پناه هم عقبه فکری و شناخت خوبی نسبت به مسائل شورا دارند و می‌توانند ارتباطات را برقرار کنند.

عملیاتی کردن پایش و راهبری اسناد
بر اساس این گزارش، در بخش دیگری از این برنامه رضا سلامت‌پناه، سرپرست دبیری شورای توسعه فرهنگ قرآنی به بیان برخی نکات دیگری پرداخت و گفت: مجموع مشورتی شورای توسعه به همان صورت تشکیل خواهد شد، رئیس شورا در این مهلت یک ماهه وقت خوبی برای شورا گذاشته است و هفته‌ای چند جلسه برگزار می‌شود، ایشان محکم به میدان آمده‌اند و با توجه به ظرفیت و جایگاهی که دارند، از آن برای وضعیت قرآنی کشور استفاده خواهیم کرد. 
وی افزود: در دوره جدید فعالیت شورا دو نهاد اصلی یا دو سازوکارِ اصلیِ راهبری شورای توسعه مدنظر است، یک سازوکار، مربوط به نهادِ راهبری اسناد و یکی هم نهادِ پایش خواهد بود. ما در حال فعال کردن این دو نهاد هستیم. در بحث پایش، دبیرخانه شورا به مثابه دیده‌بان راهبردی امور قرآنی کشور نقش خود را خواهد داشت. 

منبع:ایکنا

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7