عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اتفاقاتی که در فضای مجازی در چند سال اخیر روی داده فاجعه ملی است و من اثر آن را با جنگهای ایران و روس مقایسه میکنم،
ساعی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در سی و دومین همایش سیاسی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان که در محل هتل فرهیختگان دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات در حال برگزاری است، گفت: واقعیت این است که اگر نفت ایران نبود بخشی از پیشرفتهای انگلیس اتفاق نمیافتاد، چون در زمان مظفرالدین شاه ما به دلیل اینکه تحولات جهان را درک نمیکردیم در قالب قرارداد انگلیسیها در قالب قرارداد دارسی ۶۰ سال نفت کشورمان را بردند. از طرفی بخشی از روحیات امروز ما نتایج جنگ ایران و روس است این در حالی است که ۲۰۰ سال از این جنگها می گذرد. مردم ایران در دوره صفویه دارای اعتماد به نفس بالایی بودند و خود را جزو قدرتهای رده یک دنیا میدانستند، اما ما بعدها دچار یک خود باختگی تاریخی شدیم این معضلی است که هیچ معضل دیگری به حد آن نمیرسد.
وی تصریح کرد: اگر امروز شاهد بدحجابی و یا سگ گردانی برخیها در خیابانها هستیم دلیلش به عدم اعتماد به نفس برمی گردد، چون این افراد نسبت به فرهنگ کشورمان خود باخته هستند. به هر روی اگر سگ گردانی ریشه در فرهنگ کشورمان داشت ما این قدر احساس نگرانی نمیکردیم.
ساعی بازگشت دوباره اعتماد به نفس را بزرگترین دستاورد انقلاب اسلامی دانست و اظهار کرد: هر چه قدر مردم انقلابیتر باشند بیشتر نسبت به هویت خود احساس تعهد میکنند، چون انقلاب دوباره به ما خودباوری داد و این در حالی است که ما در دو قرن اخیر با وجود تحولات جهان به شدت خودباوری خود را از دست داده ایم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه امید اولین موضوعی است که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم به آن تاکید کرده اند، تصریح کرد: بزرگترین کار انقلابی را کسانی انجام میدهند که در جامعه امیدآفرینی میکنند البته امروز برخی از اقشار هستند که هر حرفی در مورد امید زده میشود آن را تحقیر میکنند و مورد تمسخر قرار میدهند.
وی گفت: هدف محتوایی که در شبکههای ماهوارهای منتشر میشود اصلا جمهوری اسلامی نیست بلکه هدف این رسانهها این است که روحیه اعتماد به نفس را در بین مردم کشورمان تضعیف کنند و احساس بردگی و شهروندی درجه دو بودن را به ما بقبولانند. از این رو آنها امید و همبستگی ما را تحقیر میکنند.
ساعی با تاکید بر اینکه در این مقطع مهم تاریخی ما باید تحولات جهانی را به خوبی درک کنیم اظهار کرد: ما در سال ۱۴۰۱ وارد قرن جدید میشویم این قرن مختصاتی دارد اول اینکه ما یک تجربه خوبی از دوره بعد از انقلاب داریم که باید آن را بازخوانی کنیم البته این بازخوانی اصلا به این معنا نیست که همه داشتههای خود را دور بیندازیم بلکه باید این دستاوردها را بررسی کرده و ببینیم در چه بخشهایی دچار ضعف هستیم و بعد در مورد آنها بحث کنیم که چرا به این نقطه رسیده ایم. مثلا ممکن است ما در مورد مشارکت دادن مردم در امور مختلف احساس ضعف کنیم از این رو باید به بررسی دلایل ضعف خود در این حوزه بپردازیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: برخیها میگویند باید کشور را به سلطنت طلبها بدهیم و این در حالی است که حکومت سلطنتی در ایران با بزرگترین انقلاب تاریخ بشر سرنگون شده از این رو آیا منطقی است که ما حکومتی را که با اجماع شروع شد و بستر و حرکت خود را ادامه داد را کنار بگذاریم و به ارتجاع برگردیم. همچنین راه حل اصلاحی برخیها این است که ما باید کشور را با مدل دموکراتیک که هیچ معنایی از خدا در آن وجود ندارد اداره کنیم. در مجموع معتقدم ما باید تمام تجربه چهل ساله کشور بعد از انقلاب را فهم کنیم و به شناسایی نقاط ضعف خود بپردازیم و بعد از آن با توجه به مبانی دست به اولویت بندی بزنیم.
وی از استقلال، آزادی، همبستگی، معنویت، اخلاق، پیشرفت، رفاه، علم و امنیت به عنوان مبانی اصلی رهبران انقلاب اسلامی نام برد و افزود: رهبر معظم انقلاب همواره در تصمیم گیریها به مبانی اصلی انقلاب توجه میکنند تا مبادا این مبانی دچار خدشه نشوند.
ساعی با بیان اینکه گام دوم انقلاب یعنی ما تجربه چهل ساله گذشته را به کار بگیریم تا چهل ساله دوم انقلاب را با کیفیت بهتری پشت سر بگذاریم، اظهار کرد: ما باید متوجه تحولاتی که در سطح جهان اتفاق میافتد باشیم وگرنه بلای قرارداد دارسی دوباره در کشورمان تکرار میشود. امروز جامعه جهانی جامعه مبتنی بر اطلاعات است با این وجود اگر ما تراکنشهای مالی و اجتماعی خود را مدیریت نکنیم ممکن است صد سال دیگر به مانند ما که مظفرالدین شاه را مورد تمسخر قرار میدهیم فرزندان ما را مسخره کنند که چگونه اجازه داده ایم اطلاعات از کشورمان خارج شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: ما امروز به سمت آیندهای میرویم که هیچ چیز از آن برای ما مشخص نیست و نمیدانیم که قرار است در حوزه نانوتکنولوژی، ژنتیک و فناوری اطلاعات چه اتفاقی بیفتد. با این اوصاف سوال این است که اگر مثلا سن انسان از هشتاد سال به صد سال برسد تمام تنظیمات انسانی به هم میخورد با این وجود سوال این است که ما برای این مرحله باید چه برنامهای داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: ایران در خصوص شاخصه بهبود امید به زندگی در چهار دهه گذشته در جهان اول بوده یعنی به این صورت که در سال ۵۷ امید به زندگی در کشورمان ۵۵ سال بوده و اکنون ۲۴ سال افزایش یافته است. از این رو سوال این است که آیا ما تنظیمات دیگر را با این اتفاق هماهنگ کرده ایم؟ مثلا سن بازنشستگی در ایران در سال ۵۷، ۶۰ سال بوده و اکنون نیز همان ۶۰ سال است به همین دلیل امروز شاهدیم که بسیاری از صندوقهای بازنشستگی ما در حال ورشکستگی هستند و چه بسا اگر این خبر رسما اعلام شود شاهد فروپاشی جامعه باشیم.
ساعی با تاکید بر اینکه باید بین تحولات گام دومی و تحولات نظام بین الملل یک همبستگی و هم افقی بالایی بین مردم جامعه برای تحول وجود داشته باشد، اظهار کرد: تمام تلاشهایی که از سوی رسانهها برای از بین بردن همبستگی مردم ایران اتفاق میافتد تنها ضررش به جمهوری اسلامی نمیرسد بلکه مردم هم متضرر میشوند و به همین دلیل است که ما امروز در مذاکرات بر لزوم برداشته شدن تحریمهایی که مردم را هدف قرار داده اند تاکید میکنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: اگر موضوع تحریمها صرفا جمهوری اسلامی و دولتمردان باشند خب آنقدر تحریم کنند تا بمیرند، ولی واقعیت این است که هدف تحریمها این است که امید و همبستگی ملی را در کشورمان از بین ببرند و در واقع دشمن میخواهد این گونه جامعه ما را دچار فروپاشی کند.
وی گفت: مدیریت تحول یعنی اینکه اگر ما میخواهیم به تحول در حکمرانی کمک کنیم به امید و همبستگی مردم خدشه وارد نشود البته ما هم باید به نقد عملکردها بپردازیم و با هر دستگاهی که لازم است درگیر شویم.
ساعی در ادامه با بیان اینکه اتفاقاتی که در حوزه فضای مجازی در سه چهار سال اخیر روی داده فاجعه ملی و من اثر این فاجعه را با جنگهای ایران و روس مقایسه میکنم، اظهار کرد: برخیها تصور میکنند که حاکمیت و حکمرانی با یک بخش نامه حل میشود از این رو گلایه برخیها این است که چرا رهبر معظم انقلاب یک دست خط نمیدهند تا فساد در فضای مجازی جمع شود. این در حالی است که فساد یک مقوله پیچیدهای است و ما باید روی فساد در حکمرانیهای جدید کار کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: بدون شک اگر ما میخواهیم در فضای مجازی تحول ایجاد کنیم باید یک اجماع ملی وجود داشته باشد مثلا جیمز کمرون در فعالیتهای تبلیغاتی خود گفت اگر من رئیس جمهور شوم واتساپ و شبکههای اجتماعی را محدود میکنم از این رو او با شعار محدود کردن شبکههای اجتماعی رای آورد و قطعا کسی که این گونه رای میآورد بهتر میتواند به اصلاح امور بپردازد، ولی واقعیت این است که در کشور ما هر موقع در خصوص اصلاح وضع موجود در فضای مجازی حرفی زده میشود همه نسبت به آن واکنش نشان میدهند.
وی گفت: ما امروز به جایی رسیده ایم که التماس میکنیم و میگوییم همان قانونهای اتحادیه اروپا را مثلا در مورد قانون حضور کودک در فضای مجازی اجرا کنید و این در حالی است که ما خودمان باید ایده داشته باشیم. در مجموع معتقدم اگر ما در حوزه فضای مجازی به یک اجماع نسبی برسیم میتوانیم به فکر تحول در این حوزه باشیم.
ساعی در ادامه به موضوع افزایش ظرفیت پزشکی اشاره کرد و افزود: این موضوع از سال ۹۲ در کشور مطرح شده، اما شورای عالی انقلاب فرهنگی در این دوره به آن ورود پیدا کرد به گونهای که ما حدود ۱۵ ساعت با طرفین مختلف جلسه گذاشتیم و تحلیل ما نیز این بود که امکان افزایش ظرفیت ۳۰۰۰ نفری در رشته پزشکی وجود دارد، اما در نهایت همه روی افزایش ۱۶۰۰ نفر اجماع کردند و این موضوع بعد از هشت سال اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه خیلیها قول دادند که ظرفیتهای خود را در اختیار آموزش پزشکی قرار دهند از این رو این اطمینان برای ما حاصل شده که میتوان زیرساختهای آموزش پزشکی را فراهم کرد، افزود: میتوان در همین سالهای نخست بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان برای ایجاد زیرساختهای مورد نیاز در جهت افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی اختصاص داد و تصمیم ما برای افزایش ظرفیت هم بر این اساس بوده است.
ساعی افزود: تعداد زیادی بیمارستان وابسته به تامین اجتماعی وجود دارد که قرار شده در جهت افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی به کار گرفته شوند. همچنین دولت و وزارت بهداشت برای اختصاص ردیفهای بودجهای جهت افزایش ظرفیت پزشکی قولهایی داده اند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص کنکور نیز گفت: ما چند اتفاق را میخواهیم رقم بزنیم نخست اینکه کنکور بتواند یک تحرک اجتماعی ایجاد کند یعنی از این طریق دهکهای پایینتر بتوانند به دهکهای بالاتر ورود یابند. همچنین میخواهیم مکانیزم با اعتبار بیشتری را برای کنکور تهیه کنیم به این صورت که افراد طی چندین سال مورد ارزیابی قرار بگیرند و در این خصوص ما تصمیم بگیریم که در چه رشتهای تحصیل کنند نه اینکه ارزیابی صرفا از طریق حضور در جلسه کنکور صورت بگیرد.
وی با بیان اینکه ما در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیازمند یک شبکه تفکر هستیم، تصریح کرد: ایده ما این است که ۱۵ هزار نفر اعم از مدیران برجسته، اساتید دانشگاهی و فعالان بخشهای مختلف به صورت کانالیزه شده با هدف ایجاد شوراهای تخصصی موقت به شورای عالی انقلاب فرهنگی متصل شوند، اما این مدل هنوز نهایی نشده است. به هر روی اصل ایده ما این است که بتوانیم از نظرات متفکران جامعه استفاده کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه این شورا جایگاه اجرایی ندارد و فقط به سیاست گذاری میپردازد به این صورت که در هر کجا دستگاهها به بن بست میرسند شورا به موضوع ورود پیدا میکند و به حل مسئله میپردازد، افزود: اخیرا شاهد بیان اظهاراتی از سوی یکی از سینماگران کشورمان بوده ایم واقعیت این است که بحث فرزندآوری رکن همه تمدنهای بشری است لذا حرفی که از سوی این خانم زده شد فارغ از مسائل دینی حرف احمقانهای بود.
وی با اشاره به اینکه در حکمرانیهای پیچیده یکی از سختترین حکمرانیها حکمرانی فرهنگی است افزود: قطعا وضعیت در حوزه سینما و تلویزیون مطلوب نیست، ولی یکی از مغالطات این است که ما یک جدول داشته باشیم و فقط موارد منفی را در آن پر کنیم و این در حالی است که ما باید در جدول خود به موارد مثبت هم بپردازیم و بعد دست به قضاوت بزنیم.
ساعی با اشاره به اینکه من در جریان ساخت فیلم موقعیت مهدی بودم، تصریح کرد: این فیلم متعلق به صدا و سیما است، ولی با توجه به اینکه سازمان از لحاظ مالی در مضیقه است ساخت آن با مشکلات مواجه شد مثلا برخی از سکانسهای این فیلم که مربوط فصل زمستان است در گرمای تابستان خوزستان ضبط شده، چون پول آن موقع رسیده بود.
منبع:خبرگزاری دانشجو