کد خبر: 7188| تاریخ انتشار: دوشـنـبه ، ۲۷ آبان سال ۱۳۹۸ | ساعت ۱۰:۳۷:۰ | تعداد بازدید: ۲۹۳۴

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی توجه به خواست و مطالبه نسل امروز را یک ضرورت دانست و گفت: بخشی از خواست این نسل، سرعت عمل در کسب مطالعه است که آنها را به سمت سامانه‌های اینترنتی سوق می‌دهد.
اشرف بروجردی روز یکشنبه در آیین رونمایی از سامانه آذرسا کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) که همزمان با هفته کتاب و کتاب خوانی در سالن نور مرکز همایش های بین المللی این دانشگاه برگزار شد، افزود: طبق مطالعات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ۲۰ درصد مطالعه کشور از طریق منابع غیرکتابی انجام می شود و این موضوع حاکی از آن است که جامعه در حال حرکت به سمتی است که دانسته های خود را از طریق فضای مجازی به دست می آورد.
وی اظهار داشت: کتابخانه ها موظف هستند مکتوبات خود را عرضه و در اختیار دیگران قرار دهند، اگر از این موضوع غفلت شود از دیگران عقب خواهیم ماند.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی به موضوع اتصال کتابخانه ها به یکدیگر و شبکه واحد کتابخانه ای کشور اشاره کرد و یادآور شد: این موضوع مدتهاست مطرح شده و در دستور کار کتابخانه ملی قرار گرفته است. 
بروجردی با اظهار امیدواری از اینکه امسال طرح اتصال کتابخانه های بزرگ کشور به یکدیگر اجرایی شود، ادامه داد: این اقدام نیاز به مقدمه ای دارد که آن هم دیجیتالی کردن منابع است و از سنوات قبل آغاز شده است.
وی خاطرنشان کرد: در کتابخانه ملی حدود ۲۰۰ هزار پایان نامه و بیش از ۴۰ هزار منابع خطی به صورت دیجیتالی درآمده است و در اختیار متقاضیان قرار داده می شود.
معاون رئیس جمهوری با یادآوری اینکه میزان مراجعه به اسناد برای کار تحقیقاتی کم است، گفت: این موضوع حاکی از آن است که محققان به نقش اسناد در صحت گذاری و پایداری منابع تحقیق خود کمتر توجه دارند.
نوربخش رئیس کتابخانه دانشگاه الزهرا (س) نیز در این مراسم اظهارداشت: تجمیع فیزیکی کتابخانه های اقماری، مطالبه و فضایابی، طراحی جدید و گام اول جابه جایی؛ طرح های انجام شده در کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) است.  
دسترسی آزاد به اطلاعات رقیب جدی کتابخانه هاست
در ادامه این مراسم، میزگردی با عنوان جایگاه کتابخانه های دانشگاهی در ایران برگزار شد، رضایی شریف آبادی رئیس مرکز پایش دانشگاه الزهرا (س) در این میزگرد گفت: امروز دنیای دسترسی آزاد به اطلاعات رقیب جدی کتابخانه هاست.
وی افزود: گرچه ما به عنوان کتابدار از محتویات فضای مجازی  به عنوان اطلاعات یاد نمی کنیم، اما این رقیب باعث شده نه تنها وضعیت کتابخانه ها تغییر کند بلکه خود دنیای علم نیز دستخوش تغییر شود.
رئیس مرکز پایش دانشگاه الزهرا (س) به تحولات دنیای علم اشاره کرد و یادآور شد: به عنوان مثال ۲۴ نوع خدمت پزشکی، دیگر در محل انجام نمی شود و از راه دور اتفاق می افتد، هنگامی که علم و آموزش به دنیای غیرفیزیکی می رود، باید من کتابدار از خود بپرسم که کجای کار هستم؟
شریف آبادی ادامه داد: بزرگترین چالش ما بودجه است و این موضوعی است که همه دنیا درگیر آن است، همه کتابخانه های دانشگاهی دنیا اذعان می کنندکه با کاهش بودجه مواجه هستند و تعدیل نیرو کرده اند.
وی چالش امروز کتابخانه های دانشگاهی را روزآمد بودن اطلاعات دانست و گفت: ۱۳۷ کتابخانه دانشگاه دولتی در کشور وجود دارد که از این میزان، چه تعداد با هم همکاری می کنند تا دنیای آموزش و پژوهش به پیش رود.
آیا ساختار فعلی کتابخانه های دانشگاهی پاسخگوی نیاز دانشجویان است
خسروی معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی و رئیس انجمن کتابداری و اطلاع رسانی هم در این میزگرد گفت: آیا ساختار فعلی کتابخانه های دانشگاهی پاسخگوی نیاز دانشجویان فعلی و آینده کشور است.
وی با بیان اینکه در هر دقیقه، ۴۸ ساعت ویدئو در شبکه اجتماعی یوتیوب بارگذاری می شود، افزود: در یک شبکه اجتماعی دیگر در هر دقیقه سه هزار و ۱۲۴ عکس بارگذاری می شود اما این فزونی اطلاعات مصیبت هایی دارد که با سه نوع اطلاعات در آن مواجهیم.
معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی خاطرنشان کرد: یک دسته از اطلاعات در فضای مجازی به صورت آگاهانه، جعلی و غلط تولید می شود، دسته دیگر اطلاعات غلط منتشر می شود اما آگاهانه نیست و نوع دیگر که خطرناک تر است اطلاعات شبه علم است که در اینترنت به شدت رواج دارد و حتی توسط اساتید، دانشجویان و تمامی اقشار جامعه در حال جابجایی است.
خسروی تاکید کرد: کتابخانه های دانشگاهی باید به طور جدی در نگاه خود به اطلاعات و مراجعه کنندگان تجدید نظر کرده و نگاه نو به مسایل داشته باشند.
وی یادآور شد: این حرفه تخصصی است من از اولیا دانشگاه می خواهم با کتاب و کتابخوانی به صورت تخصصی برخورد کنند.
واقف زاده معاون پیشین فناوری و اطلاعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز گفت: آنچه می تواند در این جایگاه تغییر ایجاد کند، ذهن ما است، سامانه های هوشمند می توانند در سریعتر رسیدن به اهداف به ما کمک کنند.
در این مراسم که حجت الاسلام محمود دعایی رئیس موسسه اطلاعات نیز حضور داشت از کارکنان کتابخانه مرکزی دانشگاه الزهرا (س) تجلیل شد.
در این آیین روسای سازمان اسناد و کتابخانه ملی و دانشگاه الزهرا (س) تفاهم نامه همکاری با محور بهره گیری متقابل از منابع اطلاعاتی، ظرفیت ها و فرصت های پژوهشی و تخصصی مطالعاتی امضا کردند.
۲۲ آبان تا ۳۰ آذر هفته کتاب نام‌گذاری شده است.

منبع:روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7