وزیر آموزش و پرورش در سخنرانی پیش از خطبه نمازجمعه تهران با اشاره به ثبت نام ۱۴ میلیون و هشتصد هزار دانش آموز در سال تحصیلی ۹۹-۹۸ اظهارکرد: آموزش و پرورش با ۱۱۰ هزار مدرسه، ۵۵۵ هزار کلاس، ۷۷۷ هزار معلم و با نرخ پوشش تحصیلی ۹۸،۵ درصد، در تمام نقاط کشور به تعلیم و تربیت آینده سازان کشور مشغول است.
محسن حاجی میرزایی در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه تهران ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس اظهار کرد: اول مهر امسال سال تحصیلی جدید آغاز شد و همزمانی شروع سال تحصیلی با هفته گرامیداشت دفاع مقدس همزمانی مبارکی است.
شهدا و رزمندگان الگوهای خوبی برای نظام تعلیم و تربیت ما هستند
وی افزود: مدافعان ایران و اسلام تنها مبارزان میدانهای بزرگ نبرد نبودند.آن ها عارفان شب ها، شیران روزها، معلمان اخلاق و مربیان تربیت بودند و میدانهای نبرد برای آنها وادی مقدسی بود که راههای قرب به خدا را جستجو می کردند. آنها مدافعان واقعی ایران بودند و سرافرازی ایران را در برابر هجوم گسترده دشمنان رقم زدند لذا شهدا و رزمندگان الگوهای خوبی برای نظام تعلیم و تربیت ما هستند .
حاجی میرزایی در ادامه گفت: در تابستان که مدارس برای دانش آموزان تعطیل است و دانش آموزان در ایام فراغت از تحصیل به سر می برند، نبض آموزش و پرورش می تپد و شور، شوق و تلاش در جریان است و همه برای ثبتنام دانشآموزان آماده میشوند و کلاسهای درس را ساماندهی میکنند.
افزایش پوشش تحصیلی دانش آموزان به 98.5درصد
وی با بیان اینکه تمام تلاش ما بر این است که حتی یک دانش آموز لازم التعلیم، محروم از تحصیل نماند،گفت: امسال بیش از ٩٨ونیم درصد دانش آموزان تحت پوشش تحصیلی در کشور قرار دارند و ١۴میلیون و٨۶٠هزار دانش آموز در سراسر کشور در ١١٠هزار مدرسه و۵۵۵ هزار کلاس درس با ٧٧٧ هزار معلم سال تحصیلی را آغاز کردند .
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه تلاش برای ثبت نام دانش آموزان با توجه به کمبود نیروی انسانی کار دشواری بود ، اظهارکرد: به فضل خداوند، همکاران این ماموریت مهم را به خوبی انجام دادند لذا یکی از کارهایی که تابستان انجام میشود، بررسی مدارس از حیث ایمنی است و ایمنی سازی مدارس جزء برنامههایی است که متناسب با اولویت ها اقدام می شود.
حاجی میرزایی با بیان اینکه در سال گذشته به دلیل زلزله کرمانشاه و سیل که عمدتاً در استانهای گلستان، لرستان و خوزستان واقع شد، بسیاری از مدارس آسیب دیدند و یا تخریب شدند، گفت: یکی از تلاش های ما آماده کردن این مدارس برای شروع سال تحصیلی جدید بود که خوشبختانه در استان کرمانشاه پرونده مدارس زلزله زده بسته شده است و همه مدارس تعمیر و احداث شده است .
وی افزود: در استان کرمانشاه۷۲ مدرسه با ۳۹۰ کلاس درس و ۴۶ هزار متر مربع زیربنا و با اعتبار حدود ۱۱۴ میلیارد تومان به بهره برداری رسیده است.
تمامی مدارس تا زیر ۳ کلاس مناطق سیل زده بازسازی و بهره برداری رسیده است
وزیر آموزش و پرورش به شرایط مدارس استان های سیل زده اشاره کرد و گفت: در استانهای سیل زده ۴۶۲ مدرسه نیاز به تعمیر جزئی و ۱۴۸ مدرسه به تعمیرات اساسی نیاز داشت و ۱۱۷ مدرسه کاملاً تخریب شده بود که تمام تعمیرات جزئی انجام شد و تعمیرات اساسی به جز ۱۰ مدرسه که تا بهمن ماه امسال انجام خواهد شد به اتمام رسیده است. در مدارس احداثی بیش از نیمی از مدارس که تا ٣کلاس داشتند، آماده شده و در اختیار قرار گرفته است و مابقی هم به مرور تا پایان امسال انجام خواهد گرفت.
تقدیر و تشکر از خیرین مدرسه ساز در کمک به احداث مدارس
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه در این کار بزرگ از خدمات ارزنده خیرین مدرسه ساز بهره مند شدیم،گفت: خیرین مدرسه ساز کمک های بزرگی به آموزش و پرورش کرده اند و همچنان آموزش و پرورش به مشارکت و خدمت آنان نیازمند است و این تریبون مهم را فرصتی برای قدردانی از زحمات و تلاشهای آنها برای احداث مدرسه میدانم و از آنها قدردانی می کنم.
وی در ادامه اضافه کرد: خوشبختانه در استان کرمانشاه بیش از دوبرابر مدارس تخریب شده تعهد شده است که متوسط فضای سرانه آموزشی درکرمانشاه با احداث این مدارس افزایش خواهد یافت.
سند تحول الگوی مناسب و نقشه راه مهمی برای فعالیت در آموزش و پرورش است
حاجی میرزایی با بیان اینکه آموزش و پرورش سندی تحت عنوان سند تحول بنیادین دارد،گفت: این سندکه با همکاری بین آموزش و پرورش، حوزههای علمیه، دانشگاههای سراسر کشور و اندیشمندان تعلیم و تربیت تدوین شده است است و در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است لذا الگوی مناسب و نقشه راه مهمی برای فعالیت در آموزش و پرورش است .
وی تاکید کرد: آموزش و پرورش ایران می تواند به اتکای این سند که منبعث از فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی و تجربیات کشور خودمان، مورد بررسی قرار داده است الگویی برای سایرکشورها باشد و نیازی به الگوی دیگر نخواهد داشت .
وزیر آموزش و پرورش تصریح کرد: سند تحول بنیادین برای اجرا آماده شده است و تمام اولویت من و هر کسی که در آموزش و پرورش تلاش میکند، اجرای شایسته و استقرار مناسب سند تحول است.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه چند محور اساسی جزو برنامههای بنده است و به عنوان پیشران های سند تحول مورد تأکید قرار گرفته است، گفت: مهمترین تحول که در سند مورد تاکید است؛ انتقال از آموزش به تربیت و انتقال از حافظه محوری به فهم محوری است و افزایش مهارتهای دانشآموزان برای زندگی مناسب و موثر و دفاع از ارزش ها و آرمانها و مشارکت فعال در زندگی اجتماعی و مشارکت موثر در زندگی و سازندگی کشور مورد توجه سند تحول بنیادین است.
حاجی میرزایی با اشاره به اینکه در سند تحول۶ تحول اساسی پیشبینی شده است، اظهار کرد: این شش محور شامل تحول در حوزه مدیریت و راهبری مدرسه، ساماندهی نیروی انسانی و معلمان، منابع مالی مورد نیاز آموزش و پرورش، سنجش و ارزشیابی تحصیلی و فضا تجهیزات و فناوریها است.
وی با بیان اینکه به تقویت رکن مدرسه به عنوان رکن رکین تعلیم و تربیت توجه داریم،گفت: مدرسه خانه دوم دانش آموزان و خانه مدرسه اول آنان است و باید بین خانه و مدرسه و مدرسه و جامعه دیوارها برداشته شود و باید ارتباط خانه و مدرسه افزایش پیدا کند.
لزوم هماهنگی بین تعالیم خانه و مدرسه در تربیت دانش آموزان ضروری است
حاجی میرزایی در ادامه اضافه کرد: در فرهنگ دینی، خانواده مسئول اصلی تعلیم و تربیت فرزندان است و باید این مسئولیت در ارتباط پیوسته با مدرسه تقویت و تلاش شود فرزندان تحت تربیت هماهنگ و یکسان قرار بگیرند و تعالیم مدرسه و خانواده هماهنگ و مناسب باشد.
وزیر آموزش و پرورش بسیاری از مشکلات را ضعف در مدیریت دانست و افزود: برای تقویت مدیریت در سطوح مختلف برنامهریزی داریم و از مدیرانی که از صلاحیت لازم برخوردارند پس از دوره های آموزشی و گزینش های مناسب استفاده خواهیم کرد.
۵ هزار مدرسه زیر پنج نفر نفر دانش آموز داریم
وی اظهار کرد: موضوع عدالت آموزشی از محورهایی است که مورد توجه و تاکید قرار میگیرد و امروز با لطف خداوند در تمام کشور آموزش و پرورش در دسترس همگان قرار گرفته است و در تمامی روستاهای دوردست معلمان آموزش و پرورش حضور دارند .
حاجی میرزایی خاطرنشان کرد: ۵ هزار مدرسه زیر پنج دانشآموز داریم و این نشان میدهد که آموزش و پرورش چترش را در همه مناطق کشور گسترده است.
وی تاکیدکرد: در حال حاضر باید برای تامین کیفیت آموزش وقت بیشتری بگذاریم و اولویت امروز در کیفیت مدارس است و همانطور که دسترسی عادلانه در اختیار همه در کشور قرار گرفته است باید این را از حیث کیفیت به عدالت هم نزدیکتر کنیم .
۸۴ درصد مدارس دولتی هستند
وزیر آموزش و پرورش در ادامه اضافه کرد: بیش از ۸۴ درصد مدارس دولتی هستند و تمام تلاش این است که این مدارس دولتی به شکل مناسب و موثر تقویت شوند و مدیران و معلمان آن تقویت شود.
حاجی میرزایی با بیان اینکه آموزش و پرورش برای اینکه به اهدافی که در سند تحول پیشبینی شده است دستیابی پیدا کند دنیا نیازمند مشارکت همه است، گفت: فردای جامعه را دانش آموزان امروز میسازند و جامعه امروز ما محصول دانش آموزان دیروز است و همه کسانی که برای ارتقا و اعتلای کشور تلاش میکنند باید در یک همبستگی و همکاری موثر با آموزش و پرورش درگیر و فعال شوند.
وی افزود: بخش سلامت، خدمات، کشاورزی و صنعت در تعامل با نظام تعلیم و تربیت قرار بگیرد چرا که اگر نظام تعلیم وتربیت مستقل از نیازهای واقعی دنیای کار و بخشهای مختلف کار کند از سرمایه گذاری ها بهره مناسبی نمیبریم .
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه بهبود اقتصاد آموزش و پرورش در دستور کار قرار گرفته است، اظهار کرد: متاسفانه آموزش و پرورش همواره از عدم تعادل هایی در منابعش رنج برده است و معوقاتی شکل میگیرد که محصول ساختارهای معیوب بودجهای است که با تلاش در بودجه ٩٩ ترمیم خواهد شد .
پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته به طور کامل پرداخت شده
وی خاطرنشان کرد: آخرین قسط پاداش بازنشستگان در شب گذشته پرداخت شده است و در مورد پاداش بازنشستگان تا پایان سال ۹۷ بدهی نداریم .
وزیر آموزش و پرورش با شاره به فراخوان جذب نیرو در آموزش و پرورش، اذعان کرد: سازمان امور اداری و استخدامی اطلاعیه ای داده است و کسانی که علاقمند شغل معلمی هستند میتوانند این فراخوان را از سازمان امور اداری و استخدامی مطلع شوند و ثبت نام کنند .
حاجی میرزایی تصریح کرد: آموزشیاران، مربیان پیش دبستانی و معلمان حق التدریس که با آموزش و پرورش همکاری کردند، به تدریج برای کسانی که تا قبل از سال ۹۲ با آموزش و پرورش همکاری داشته اند تمهیداتی برای استخدام انجام خواهد شد .
وی تاکید کرد: ما باید روی مولدسازی دارایی های آموزش و پرورش و بهینه کردن آنها برنامهریزی کنیم.
۷۵۰ دارالقرآن در کشور تربیت قرآنی دانش آموزان را برعهده دارند
وزیر آموزش و پرورش در پایان با بیان اینکه خوشبختانه توجه به معارف دینی قرآن و نماز در آموزش و پرورش به عنوان یک اصل پذیرفته شده است،گفت: تمام دانش آموزان ابتدایی آموزش عملی نماز میبینند و جشن تکلیف برای تمام دختران برگزار میشود. همچنین۷۵۰ دارالقرآن به امر آشنایی دانشآموزان به قرآن اهتمام می کنند و موضوع حجاب و عفاف به عنوان دغدغه مومنین مورد توجه همه مدارس کشور است.
منبع: معاونت روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت آموزش و پرورش