کد خبر: 23394| تاریخ انتشار: سـه شنبه ، ۲ آبان سال ۱۴۰۲ | ساعت ۱۰:۴۹:۰ | تعداد بازدید: ۳۴۳

نمایندگان مردم در مجلس معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را مکلف کردند با همکاری وزارت تعاون، ظرف یکسال پس از لازم‌الاجرا شدن این قانون، امکان اشتغال، اقامت و تسهیلات کنسولی را برای دانش‌آموختگان بین‌المللی نخبه‌ای که تقاضای لازم برای کار آنها در کشور وجود دارد، فراهم کند.
نمایندگان در نشست علنی نوبت صبح امروز (سه‌شنبه 2 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات لایحه برنامه هفتم توسعه، با بند (ث) ماده 98 لایحه مذکور با 171 رأی موافق، 35 رأی مخالف و 11 رأی ممتنع از مجموع 224 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
در جریان بررسی بند (ث) این ماده، محمدتقی نقدعلی در مخالفت با آن، گفت: این بند ابهام دارد؛ باید مشخص شود منظور از فراهم آوردن امکان اشتغال برای دانش‌آموختگان بین‌المللی چییست، اگر منظور دانش‌آموختگانی باشد که تابعیت ایران را دارند این یک تبعیض است و اگر قرار است امکان اشتغال فراهم شود باید برای همه نخبگان چه افرادی که در دانشگاه‌های خارجی و چه افرادی که در دانشگاه‌های داخلی تحصیل کردند، فراهم شود.
همچنین مجتبی یوسفی در موافقت با بند مذکور بیان کرد: هرچند که ما باید به ظرفیت نخبگان داخلی توجه کنیم اما یکی از امکانات مناسبی که در برنامه هفتم با همراهی مجلس و دولت پیگیری شد حرکت به سمت مسئله‌محوری در آموزش بود که در حال حاضر با این بند این مهم محقق می‌شود.
بر اساس این گزارش محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: ما باید از ظرفیت دانش‌آموختگان رشته‌های نوظهور و نوپدید استفاده کنیم و اجازه دهیم از ظرفیت استعدادهای برتر به درستی استفاده شود.
محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه در دفاغ از این بند، گفت: مسائل را نباید احساسی کنیم. درهای کشور را باید برای استفاده از این ظرفیت باز کنیم، از نگاه برخی افراد که بیان می‌کنند، قرار است جاسوس بیاید، تعجب می‌کنم.
وی با اشاره به اینکه کشورهایی مانند عربستان، ترکیه، آمریکا یا کشورهای اروپایی نخبگان ما را به کار گرفته‌اند، ادامه داد: چرا این کار را تمجید می‌کنیم اما زمانی که می‌گوییم ما از نخبگان و دانش‌آموختگان بین‌المللی (در این بند بیان نشده ایرانی یا غیرایرانی) این مسائل مطرح می‌شود، این چه نگاهی است که تا ما می‌خواهیم از مشارکت بخش خصوصی صحبت کنیم گفته می‌شود جاسوس می‌آید، یا زمانی که به دنبال این هستیم که از ظرفیت استاد دانشگاه از خارج کشور استفاده کنیم، گفته می‌شود می‌خواهند جاسوسی کنند.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم گفت: این چه تفکری است، ما باید ازاین موضوع استقبال کنیم، اگر قرار است هر فردی که وارد کشور شود ما نگاه امنیتی داشته باشیم درست نیست، منظور از این بند این است که اگر یک نخبه علمی بین‌المللی تمایل داشت با ما همکاری کند ما شرایط اشتغال وی را فراهم کنیم؛ تا رویکردها و نگرش را عوض نکنیم نمی‌توانیم ریل‌گذاری درستی در قانون داشته باشیم.
دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به ماده (21) قانون کار، گفت: ما در این ماده درباره اشتغال اتباع خارجی قانون داریم و آنچه در این بند مطرح شده مربوط به این است که محوریت کار به معاونت علمی و فناوری واگذار شده است. در واقع ماده 21 قانون کار مسئولیت را به وزارت تعاون داده، ما اینجا می‌خواهیم این را حل کنیم و بحث اینکه می‌تواند یا نمی‌تواند نیست، قانون تصویب شده و می‌تواند. ما در اینجا موضوع را فنی‌تر و تخصصی‌تر کرده و محوریت کار را به معاونت علمی سپرده‌ایم.
در بند (ث) ماده 98 لایحه مذکور آمده است؛ معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری باهمکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است ظرف یکسال پس از لازم‌الاجرا شدن این قانون، امکان اشتغال، اقامت و تسهیلات کنسولی دانش‌آموختگان بین‌المللی نخبه‌ای که تقاضای لازم برای کار آنها در کشور وجود دارد، را فراهم نماید. آیین‌نامه اجرائی این بند توسط معاونت مذکور با همکاری وزارتخانه‌های امور خارجه، کشور، اطلاعات، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.
 
ارجاع بند مرتبط با مجوز وزارتخانه‌های علوم و بهداشت برای جذب دانشمندان غیرایرانی به کمیسیون تلفیق
در ادامه بند (پ) ماده 98 برای بررسی بیشتر به کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم ارجاع شد.
علی خضریان با استناد به اخطار اصل 82 قانون اساسی، گفت: بر اساس این اصل استخدام کارشناسان خارجی توسط دولت ممنوع است مگر اینکه به تصویب مجلس برسد، بر اساس این بند اجازه استخدام دانشمندان غیرایرانی نیز به دولت داده می‌شود؛ حال آن که نه محدوده زمان و نه رشته‌های مورد نیاز درج نشده است و این موضوع اطلاق عام دارد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس ادامه داد: در وزارتخانه فعلی، معاون فرهنگی وزیر اردوی مختلط را تجویز می‌کند حال فرض کنیم که اختیارات بیشتری داده شود.
دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص گفت: بهرحال این موضوع باید با تصمیم مجلس باشد، از سوی دیگر اگر این کار بخواهد انجام شود هر آئین‌نامه باید به تصویب مجلس برسد. چون در این بند دانشمند تعریف نشده، در واقع این بند باید با رعایت اصل 82 قانون اساسی بررسی و اجرا شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: ما ماده (28) قانون الحاقی را داریم که بر اساس آن می‌توان هر متخصصی را از خارج از کشور دعوت و استفاده کرد، ما اکنون قانونی که متخصصان بیایند و از آنها استفاده شود را داریم، در اینجا بحث دیگری دنبال می‌شود.
وی با بیان اینکه آنچه در متن آمده گزارش کمیسیون است، بیان کرد: در پیشنهاد دولت بندهای (ب) و (ج) نبود و فقط (الف) بود. از آنجایی که دانشمند باید تعریف شود و باید ضرورت‌ها مشخص شود ما می‌توانیم این موضوع را به رأی بگذاریم اما دولت باید اولویت‌ها را بررسی و آن را به صورت لایحه به مجلس ارائه کند، این موضوع حتماً به تأیید مجلس نیاز دارد.
بر اساس بند (پ) ارجاع شده؛ به وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اجازه داده می‌شود، نسبت به پذیرش و جذب دانشمندان غیرایرانی در حوزه‌های آموزشی، پژوهشی و فناوری در دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی دولتی و غیردولتی با اولویت علوم و فناوری‌های مطرح شده در اولویت «الف»، «ب» و «ج» نقشه جامع علمی کشور و براساس آیین‌نامه تنظیم شده توسط وزارتخانه‌های مزبور و تصویب هیأت وزیران بهعنوان عضو هیأت علمی اقدام نمایند.
همچنین ماده (99) لایحه برنامه هفتم توسعه برای بررسی بیشتر به کمیسیون ارجاع شد، زیرا جزء بندی آن مشکل داشت./

منبع:خانه ملت

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7