دکتر علی اکبر ولایتی گفت: داروهای شیمیایی عوارض زیادی دارد ولی داروهای گیاهی و سنتی اینطور نیست. طب سنتی مورد قبول همه دنیا بوده و طب سنتی ایران بدون تردید جامعترین و منطقیترین آنان است.
کتر علیاکبر ولایتی در برنامه علمی «طب ایرانی اسلامی» شبکه دو سیما گفت: در طب سنتی، سنت در مقابل مدرنیته است و آنچه از این اصطلاح به ذهن برخی خطور میکند طبی است که در بین خانوادهها و آدمهای مسن خانواده مرسوم بوده و شامل تجربیات خانوادهها، شهرها و روستاهاست و مبتنی بر علم نیست که ظلم به طب ایرانی و اسلامی است، که بگوییم همان طب سنتی است.
رئیس گروه حکمت و طب ایرانی اسلامی فرهنگستان علوم پزشکی افزود: طب سنتی، تقلیدی از غرب و ترجمه Traditional Medicine است، در حالی که طب ایرانی اسلامی یک طب کامل است و متناسب با زمان پیش آمده و سابقه ۱۰ هزار ساله دارد.
وی ادامه داد: طب ایرانی، طبی است کاملاً منطقی که کتاب «قانون» شیخالرئیس در راستای آن به مدت حداقل ۶۰۰ سال در دانشگاههای اروپا و کشورهای اسلامی تدریس میشد و تا اوایل قرن بیستم در دانشگاه مونپلیه فرانسه که حدود ۸۰۰ سال سابقه دارد، این کتاب تدریس شد. کمتر از یک قرن از تألیف کتاب قانون شیخالرئیس گذشته بود که توسط ژرار کرمونایی به زبان لاتین ترجمه گردید و در منابعی ذکر شده که بعد از اختراع ماشین چاپ توسط گوتنبرگ در نیمه دوم قرن پانزدهم، سومین کتابی که چاپ شد، ترجمه لاتین کتاب قانون بود که به زبانهای مختلف اروپایی ترجمه شد.
دکتر ولایتی افزود: در آغاز تمدن اسلامی، بارها کتاب جالینوس که ۱۶ رساله داشت از زبان یونانی به عربی ترجمه شد و طب بقراطی را نیز که مربوط به قرن پنجم قبل از میلاد بود، از زبان یونانی به عربی ترجمه کردند و نوشتههایی از ارسطو فیلسوف معروف یونانی در قرن پنجم قبل از میلاد هم در زمینه طب ترجمه شد.
وی گفت: نوشتههای هندی از سانسکریت به عربی توسط علی بن ربع بن طبری ترجمه شد، رازی بعد از مطالعات زیاد کتاب الحاوی را در قالب ۲۳ جلد نوشت که کتاب بالینی است و همچنین کتاب طب منصوری را نوشت که کتاب پزشکی آناتومی، فیزیولوژی و پاتولوژی است. ۲۳ جلد کتاب الحاوی ترجمه نشده بود تا اینکه اخیراً توسط این جانب و برخی از دوستان برای اولین بار بعد از ۱۱۰۰ سال به فارسی ترجمه شد.
دکتر ولایتی عنوان کرد: کتاب شفای ابن سینا بیشترین خدمت را به اروپاییها کرد برای اینکه بدانند ارسطو، افلاطون و سقراط چه گفتند چرا که زبان یونانی آن زمان دیگر در اروپای بعد از قرون وسطی رایج نبود و لذا از متن ترجمه عربی کتابهای ارسطو، افلاطون و سقراط فهمیدند که آنها چه میگویند و خدمت بزرگی را دانشمندان و پزشکان ایرانی کردند.
رئیس گروه حکمت و طب ایرانی اسلامی فرهنگستان علوم پزشکی افزود: عصاره طب ایرانی در منطق پزشکی کتاب قانون و طب بالینی الحاوی رازی آمده است و پزشکان ایرانی در طول تاریخ تمدن ایران و اسلام در هر زمان آخرین تحولات و پیشرفتهای پزشکی را میدانستند.
تألیف ۱۴ هزار کتاب پزشکی توسط دانشمندان ایران و اسلام
دکتر ولایتی بیان کرد: ما حدود ۱۴ هزار کتاب متفاوت و نه شبیه به هم متن پزشکی از دوران تمدن اسلامی و ایرانی داریم که توسط پزشکان نوشته شده است. علاوه بر الحاوی، کتاب التصریف لِمَن عَجَز عنِ التألیف ابوالقاسم زهراوی از آندلس ۳۰ جلد است که نوشته شده که ۲۰۰ نوع ابزار جراحی توسط ابوالقاسم زهراوی اختراع شده و او را پیشکسوت جراحی در کل جهان میدانند.
وی عنوان کرد: بنابراین طب سنتی مغفول مانده و اگر حتی مخالفان بخواهند از غرب هم تقلید کنند باید گفت که آنان هم به در حال حاضر به طب گذشته اهمیت میدهند و هیچ کشوری نیست که طب گذشته خود را که بسیار ضعیفتر از ایران است مانند هندیها، چینیها، آمریکاییها، انگلیسیها و آلمانیها رها کرده باشند.
وی تاکید کرد: آمریکاییها در زمان ریاست جمهوری کلینتون در سال ۲۰۰۰ میلادی بررسی کردند که به طب سنتی و به تعبیر آنها طب مکمل بپردازند یا نپردازند. کلینتون بالاخره در سال ۲۰۰۲ اعلام کرد که طب سنتی موجود در آمریکا و غرب هم باید مورد اعتماد باشد و همان چیزی است که یادگار طب یونانی، اسلامی، هندی، چینی، اروپایی و... است.
طب سنتی ایران جامعترین طب است
دکتر ولایتی بیان کرد: عامه مردم طب سنتی را قبول دارند و این هم بدون منطق نیست. هم به لحاظ غریزی مردم به آن داروهایی که طبیعی است علاقه دارند و حق هم با آنهاست، چرا که داروهای شیمیایی عوارض زیادی دارد ولی داروهای گیاهی و سنتی اینطور نیست. طب سنتی مورد قبول همه دنیا بوده و طب سنتی ایران بدون تردید جامعترین و منطقیترین آنان است.
وی خاطرنشان کرد: البته باید دقت کرد که از این شیوه توسط افراد فریبکار سوء استفاده نشود و قطعا بعضی موضوعات مانند واکسن ضروری است که منافاتی با طب سنتی ندارد. در یکی از صورتجلسات مجلس شورای ملی در دوره اول خواندم که مرحوم مدرس میخواست شعبه انستیتو پاستور را در تهران باز کند، اما فردی مخالفت کرد و مدرس گفت حتماً باید شعبه پاستور در اینجا باز شود و مردم واکسن بزنند. مگر میشود کسی منکر واکسن شود که به طور نمونه آبله را ریشه کن کرد و تقریباً فلج اطفال و سرخک هم در حال از بین رفتن است و تنها برخی افراد نادان می گویند واکسن نزنید و حتما وزارت بهداشت جلوی افراد متقلب در حوزه پزشکی را بگیرد و حتماً هم این کار را خواهند کرد.
دکتر ولایتی افزود: با کمک فرهنگستان علوم پزشکی، وزارت بهداشت و گروه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران تعدادی دانشکده طب سنتی و داروسازی سنتی تأسیس شد تا افراد متخصص هم به طب جدید و هم سنتی آشنا باشند و صلاحیت دارند که طب و داروسازی سنتی را انجام دهند و بعضی از افراد برجسته در این حوزه فارغالتحصیل شدهاند که اساتید طب سنتی هستند.
رئیس گروه حکمت و طب ایرانی اسلامی فرهنگستان علوم پزشکی گفت: افرادی که متخصص طب سنتی هستند باید طب عمومی را هم خوانده باشند، طب جدید را بدانند، طب سنتی را هم تخصص بگیرند تا بتوانند برای معالجه اقدام نمایند و در کل دنیا فقط در ایران اینطور شده و این منطقیترین شکل استفاده از طب سنتی است.
وی افزود: از زمانی که دانشکده طب سنتی تأسیس شده است دانشجویان و فارغالتحصیلان ما مقالات بسیار خوبی (حدود ۱۸۰۰ عنوان) ارائه که در مجلات معتبر دنیا مانند ساینس و نیچر چاپ شده و این نشان دهنده اعتبار دانشکدههای ماست و دانشجویان طب سنتی اقدامات بسیار خوبی کردهاند و برخی توانستهاند دستاوردهای طب ایرانی-اسلامی روزآمد را به صورت مقاله دربیاورند.
دکتر ولایتی تاکید کرد: بدون تردید بیش از ۵۰ درصد تمدن اسلامی متعلق به ایران است چون ایرانیها استعداد این را داشتند و بیشترین استقبال را از اسلام داشتند و اگر بخواهیم یک فکر سمبلیک و نمادین از پذیرش اسلام داشته باشیم باید به طور مثال حرکت سلمان فارسی از مرکز ایران یعنی اصفهان به مدینه را اشاره کرد که مراحل مختلفی را طی کرد، ادیان مختلف اعم از مسیحیت و ... را دیده تا به اسلام رسیده و آن را پذیرفته و فرمود "سلمانُ منّا أهلالبیت" یعنی بالاترین مقام را در بین اصحاب پیغمبر اکرم(ص) به دست آورد. بنابراین ایرانیان، اسلام را قبول کردند البته اسلام راستین که مروج عدالت است و نه اسلام بنی امیه، فلذا در مقابل بنی امیه و بنی عباس ایستاد و خود، مروج اسلام شد.