صد و هفتمین جلسه مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی روز یکشنبه 6 بهمنماه 1398، به ریاست حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در ابتدای جلسه گزارشی با عنوان کارنمای اجرای تصمیمات و مصوبات جلسات گذشته ارائه شد.
بررسی وضعیت استقرار ساختار دبیرخانه کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کشور
اولین بخش این گزارش بررسی و ارزیابی وضعیت استقرار ساختار دبیرخانه کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن بود که در دو جلسه گذشته مطرح شده بود و مشخص شد که این موضوع همچنان در حال پیگیری است و همچنین در این راستا جلسهای با وزیر آموزش و پرورش در این هفته هماهنگ شده است.
پیگیری بیمه فعالان قرآنی
بخش دوم این گزارش به پیگیری موضوع بیمه فعالان قرآنی اختصاص داشت که در این راستا نامهای از طرف دکتر عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی به ریاست مجلس با ارائه سه پیشنهاد درمورد بیمه فعالان قرآنی مکاتبه شده است.
پیگیری پیشنهاد اضافه شدن بخش قرآنی به جشنوارههای هنری
بخش بعدی گزارش پیگیری پیشنهاد اضافه شدن بخش قرآنی به جشنوارههای هنری فجر بود که در این باره نامه پیگیری این موضوع به وزارت ارشاد ارسال شده و فعلاً پاسخ نهایی دریافت نشده است.
ارائه گزارش وضعیتسنجی رشته علوم قرآن و حدیث بر اساس سرفصلهای جدید
بخش پایانی این گزارش هم ارائه گزارش وضعیت سنجی رشته علوم قرآن و حدیث بر اساس سرفصلهای جدید بود که پس از برگزاری جلسه کارشناسی دبیرخانه، مطالبات در قالب نامهای به وزارت علوم ارسال شده است.
ارائه گزارش بیست و پنجمین جشنواره قرآن و حدیث جامعهالمصطفی
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیش از دستور جلسه با توجه به آغاز بیست و پنجمین جشنواره قرآن و حدیث جامعهالمصطفی به این موضوع اختصاص داشت.
حجتالاسلام والمسلمین حسین رفیعی، مدیرکل قرآن و حدیث جامعهالمصطفی ضمن ارائه گزارشی از این جشنواره، تصریح کرد: جامعهالمصطفی در شش حوزه دانشی فعالیت دارد که یکی از آنها حوزه قرآنی است.
وی ادامه داد: در حال حاضر 8000 نفر در ایران و سایر کشورها طلبه و دانشجوی رشتههای قرآنی و علوم حدیث در سطوح حوزوی و مقاطع دانشگاهی هستند و 4000 نفر نیز فارغالتحصیل از جامعهالمصطفی هستند.
حجتالاسلام والمسلمین رفیعی با تأکید بر تعدد مخاطبان جشنواره قرآن و حدیث جامعهالمصطفی به لحاظ رشتهها و کشورهای برگزار کننده، افزود: علی القاعده رشتهها را بر اساس مقاطع تحصیلی و با موضوع قرآن و حدیث به صورت مجزا طراحی میکنیم و در برخی سالها هم با توجه به شرایط مالی، زیارات و ادعیه را هم به مسابقات اضافه میکنیم.
مدیرکل قرآن و حدیث جامعهالمصطفی گفت: مسابقات در برخی کشورها مانند پاکستان، اندونزی، مالزی، هند و ... که تعداد مخاطبان بیشتر است به صورت مجزا و مفصل برگزار میشود.
حجتالاسلام والمسلمین رفیعی از برگزاری اختتامیه این جشنواره در روز دوشنبه ۱۴ بهمنماه بعد از نماز مغربین با سخنرانی آیتالله مصباح یزدی خبر داد و گفت: مرحله نهایی جشنواره روز یکشنبه 13 بهمنماه با حضور داوران مسابقات بینالمللی برگزار خواهد شد.
ارائه گزارش راهبردی مؤسسات مردمی قرآنی کشور
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی دستور اول جلسه ارائه گزارش راهبردی مؤسسات مردمی قرآنی کشور بود، که مورد بررسی اعضاء جلسه قرار گرفت.
رضا سلامتپناه، دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در مورد دستور اول جلسه گفت: با توجه به نامه حجتالاسلام والمسلمین علیرضا شاهسونی، مدیرعامل موسسه فرهنگی قرآن و عترت بیتالاحزان حضرت زهرا(س) برای حمایت بیشتر از مؤسسات قرآنی مردم نهاد به شورای توسعه فرهنگ قرآنی این موضوع در نوبت بررسی قرار گرفت.
وی با اشاره به تصمیم جلسه قبل مجمع مبنی بر تدوین گزارشی جامع و راهبردی از آخرین وضعیت مؤسسات مردمی قرآنی کشور، ادامه داد: مقرر شد سندی بر اساس این گزارش و به صورت برنامه جامع حمایت از مؤسسات قرآنی کشور تدوین شود، که پیشنویس این سند پس از برگزاری جلساتی در دبیرخانه شورا و با حضور نمایندگان دستگاههای مرتبط تنظیم شده است.
در ادامه جلسه، اعضاء ضمن تأکید بر جامع بودن گزارش از حیث موضوعبندی، به ارسال پیشنویس به دستگاههای مرتبط برای بررسی بیشتر اشاره کردند. همچنین پیشنهاد شد کمیته مشخصی با حضور دستگاههای مرتبط برای بررسی تخصصیتر تشکیل شود.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه جلسه، با اشاره به تشکیل هیئت هفت نفره هماهنگی صدور مجوز مؤسسات مردمی قرآنی گفت: پیشنهاد میشود به جای این هیئت، «طرح جامع توسعه مشارکت فعالیتهای قرآنی مردمی» و «طرح توانمندسازی مؤسسات قرآنی مردمی» را به عنوان کلان طرح مصوب کنیم و در نهایت این طرح به عنوان یک سند ذیل سند توسعه تبلیغ و ترویج قرار بگیرد.
در ادامه جلسه، پیشنهاد شد با توجه به روبه نهایی بودن فرآیند ادغام اتحادیههای قرآنی، تهیه این طرح جامع به اتحادیه مدغم واگذار شود که مورد موافقت اعضاء قرار گرفت و بر همین اساس به اتحادیه مدغم پس از ادغام نهایی مأموریت داده شد تا پیشنویس «طرح جامع توسعه مشارکت فعالیتهای قرآنی مردمی و توانمندسازی موسسات مردمی» را تهیه کرده و به کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآن کریم و نهایتاً شورای توسعه فرهنگ قرآنی ارائه شود.
بررسی آئیننامه ارائه کمک هزینه شهریه دانشجویی به حافظان و قاریان
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دستور دوم جلسه بررسی پیشنهاد اصلاحی آئین نامه ارائه کمک هزینه شهریه دانشجویی به حافظان و قاریان بود که مورد بحث و بررسی اعضاء جلسه قرار گرفت.
اصلاحات پیشنهاد شده در این آییننامه شامل نگاه ویژه داشتن به دانشجویان علوم پزشکی با توجه به تعداد کم دانشجویان پزشکی مشمول این آیین نامه و همچنین هزینه بالای تحصیل در این رشته نسبت به رشتههای دیگر بود. پیشنهاد بعدی برداشته شدن سقف شهریه در ترمهای پایاننامه و افزایش شهریه بود. همچنین تأکید شد ارائه کمک هزینه به مشمولان این آیین نامه بر اساس کارآمدی و اثرگذاری اجتماعی افراد و داشتن مهارتهای ترویجی و تبلیغی در نظر گرفته شود.
در ادامه جلسه هر کدام از اعضاء به بیان دیدگاههای خود در مورد این پیشنهادات پرداختند و در نهایت مقرر شد کارگروهی با مسئولیت کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی و با حضور نمایندگان سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی، کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی در نظام بهداشت و سلامت و دبیرخانه شورا، در اسرع وقت تشکیل شده و پیش نویس آیین نامه کمک هزینه شهریه دانشجویی به حافظان و قاریان در سال 1398 را با محوریت ارتقاء بعد انگیزشی این مصوبه و اثرگذاری بیشتر در ترویج فرهنگ حفظ قرآن کریم، اصلاح کرده و نتیجه به جلسه فوق العاده مجمع مشورتی که در دو هفته آینده تشکیل میشود، ارجاع شود.
ارائه گزارش تحقیق و بررسی از مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی
دستور سوم جلسه ارائه گزارش تحقیق و بررسی از مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی بود که دکتر حمیدرضا میرعظیمی، رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور به ارائه گزارشی در این مورد پرداخت و گفت: با توجه به پیگیریهای انجام شده در مورد ارائه گزارش از این مرکز و ارائه چندین گزارش از سوی مرکز، همچنان آماده هرگونه همکاری در این مورد هستیم.