اول مارچ به عنوان «روز جهانی آینده» نامگذاری شده است. به این مناسبت چند سالی است که فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران با گرامیداشت این روز، موضوعاتی را که با آینده کشور و جهان کنونی مرتبط است برمی گزیند و با دعوت از صاحبنظران و دانشمندان عرصه های مختلف علوم برای ایراد سخنرانی، این روز را گرامی می دارد. در ششمین دوره گرامیداشت روز جهانی آینده که امروز دوشنبه 11 اسفند 1399 به همت کمیسیون آینده نگری علم و فناوری فرهنگستان علوم برگزار شد موضوع «علم و فناوری: پیشران مواجهه با پاندمی ها و کرونا» مورد توجه قرار گرفت. آنچه در ادامه می آید مشروح مقاله آقای دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و فیلسوف معاصر است که برای این مراسم مرقوم شده است:
ابن سینا، فیلسوف، طبیب، ریاضیدان و دانشمند برجستهی ایران است که شهرت جهانی دارد. شهرت او بیشتر در فلسفه و طب بوده و فلسفه او، فلسفه مشائی، متاثر از فلسفه نوافلاطونی و دین اسلام است. وی نخستین کسی است در ایران بعد از اسلام که درباره تعلیم و تربیت اظهار نظر کرد و قواعدی را استخراج و اعلام کرد. عمدهی آثار او به عربی است و اشعاری نیز به عربی و فارسی بدو نسبت دادهاند. زندگی پرفراز و نشیب و تواناییهای شگفتانگیز او سبب پیدایش افسانههای فراوانی پیرامون شخصیت وی شده است. دکتر داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در یادداشتی پیرامون این دانشمنده بزرگ تمدن ایران و اسلام نوشته است که: کاش میتوانستیم ابنسینا را به اکنون زندگیمان که باید پیوند گذشته و آینده باشد بیاوریم و از او بپرسیم جهان و زندگی کنونی را چگونه میبیند و برای بودن در آن چه درسی به ما میدهد.
شاعران قدیم در نسبت خود با شهر پریشانی و جدایی و گسیختگی نمی دیدند و کمتر احساس غربت میکردند ولی شاعران جدید احساس می کنند که در شهر جایی ندارند و در غربت به سر می برند.
رئیس فرهنگستان علوم گفت: تغییر نظام جهان ساده نیست و کرونا و به طور کلی هیچ قدرت نفی کنندهای نمیتواند آن را به آسانی تغییر دهد، مگر آنکه اساس تفکر و بینش بشر به کلی دگرگون شود.
دکتر رضا داوری اردکانی، رییس فرهنگستان علوم به مناسبت درگذشت شادروان حسن انوشه پیام تسلیت صادر کرد.
تکنیک نه مجموعه وسایل بلکه دایرمدار نظم جهان کنونی است. در یک صد سال اخیر کسانی از اهل نظر در مطلق بودن و دایمی بودن این نظم و همه توانی تکنیک تردید کرده اند و برایشان گران تمام شده است.
رئیس فرهنگستان علوم در یادداشت کوتاهی که در صفحه شخصی خود منتشر کرده است با اشاره به چشم انداز فقر و بینوایی حاصل از کرونا نوشت: شاید در دوران پسا کرونا نظم غالب جهان مورد پرسش قرار گیرد.
رییس فرهنگستان علوم در پیامی درگذشت دکتر جواد بهبودیان ریاضیدان برجسته کشورمان را تسلیت گفت.
دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی طی پیامی نوروز 1399 را تبریک گفت.
آنچه در پی می خوانید یادداشت سوم دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پی شیوع ویروس کرونا است:
اگر ویروس کرونا ناتوانی ما را به ما بنماید و موجب شود که زمام مرکب غرور را نگاه داریم و از دعویهای بیهوده اندکی رو بگردانیم درس بزرگی به ما داده است.
دکتر داوری اردکانی در نشست مسأله فرهنگ گفت: برای اینکه به آینده برسیم باید راه توسعه را برویم، گریزی از این امر نیست. آینده تاریخ هر چه باشد باید از این راه بگذرد.
تهران، خیابان طالقانی، شماره 436
کدپستی: 1591814313(+9821) 66976601 - 7
info@sccr.ir www.sccr.ir