حجت الاسلام حسینی از تجلیل واقفان کتاب و نسخ خطی به مناسبت های مختلف و با همکاری موسسه خانه کتاب خبر داد.
وقف یکی از سنت های حسنه ای است که از صدر اسلام وجود داشته است. وقف کتاب یکی از موثرترین و ماندگارترین وقوف فرهنگی است که به توسعه و تجهیز کتابخانه ها کمک کرده و در حفظ و حراست از کتابها و نسخ خطی نقش مهمی داشته است. تبلیغ هنرمندانه این سنت حسنه می تواند آثار و برکات زیادی در جامعه جاری کند. تقدیر از واقفان نیز در معرفی وقف و تشویق مردم به این صدقه جاریه نقش بسزایی دارد. چندی پیش شاهد برگزاری مراسم تقدیر از واقفان کتاب خطی، نفایس و آثار فرهنگی با همکاری موسسه خانه کتاب و کتابخانه آستان قدس رضوی در موسسه خانه کتاب بودیم و به بهانه برگزاری این مراسم، گفتگویی با «حجت الاسلام سید جلال حسینی» ، ریییس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ترتیب دادیم که قسمت نخست آن بدین شرح است:
مراسمی با عنوان «تقدیر از واقفان کتاب خطی، نفایس و آثار فرهنگی» برگزار شد. مهم ترین اهداف این برنامه چه بود؟
این برنامه با همکاری و مشارکت کتابخانه آستان قدس رضوی و موسسه خانه کتاب برگزار شد. حدود 80 درصد کتاب و نسخ خطی و آنچه در کتابخانه آستان قدس رضوی است، وقفی است. به همین دلیل ما وظیفه خود می دانیم که از واقفان کتاب و نسخ خطی تجلیل کنیم. در این برنامه از 40 نفر از واقفان کتاب، نسخ خطی و اشیای موزه ای تجلیل به عمل آمد.
آیا تقدیر از واقفان ادامه می یابد؟ و برنامه ای برای این امر در نظر دارید؟
بله. طی مذاکراتی که با آقای نیکنام حسینی پور، مدیر عامل موسسه خانه کتاب داشتیم، قرار است با همکاری موسسه خانه کتاب در طول سال در چند نوبت و به مناسبت های مختلف همچون هفته کتاب و کتابخوانی و دهه وقف مراسم تقدیر و تجلیل از واقفان کتاب و نسخ خطی را داشته باشیم.
چه برنامه های مشترک دیگری با موسسه خانه کتاب برای معرفی و ترویج وقف به خصوص در حوزه کتاب دارید؟
برنامه های مختلفی را قرار است با موسسه خانه کتاب پیش ببریم که از آن جمله می توان به سه شنبه های فرهنگی اشاره کرد. سه شنبه هر هفته کتاب، سند و یا سی موزه ای را در محل موزه قرآن آستان قدس رضوی معرفی می کنیم و از واقف آن تقدیر می شود . این برنامه هم نوعی معرفی و ترویج وقف است و هم به نوعی تجلیل و معرفی واقفان است. برگزاری نشست های نقد و بررسی کتاب و اهدای کتاب به کتابخانه های مناطق محروم نیز از جمله برنامه های مشترک ما با موسسه خانه کتاب است.
چطور باید در مورد وقف کتاب فرهنگسازی شود؟
مهم ترین عامل تشویق به وقف این است که مردم بدانند و اعتماد کنند به اینکه اولا آنچه را وقف کردند در کمال صحت و سلامت صیانت می شود. دوما در جهت نیت خودشان صرف و حرکت داده می شود. مردم باید بدانند که آن کتاب و نسخه بی بدیل و بی نظیری که وقف می کنند ، احیا و تصحیح می شود و در جهت نشر معارف اهل بیت عصمت و طهارت(ع) حرکت داده می شود. خوب یک واقف چه می خواهد جز اینها. واقف این را می خواهد که ببیند که وقفی که کرده است در جهت تعالی و رشد علمی فرهنگی جامعه اسلامی ایرانی کمک گرفته شود.
کتابخانه آستان قدس رضوی نسبت به سایر کتابخانه های مشابه چه مزایا و امتیازاتی دارد؟
نخستین ویژگی این مجموعه این است که انتساب به حضرت امام رضا (ع) دارد. کتابخانه آستان قدس رضوی مهم ترین، معتبر ترین و قدیمی ترین کتابخانه وقفی دنیاست. از لحاظ غنای منابع ، بیش از 30 میلیون منبع اطلاعاتی در کتابخانه آستان قدس رضوی وجود دارد.
منبع: شبستان