دومین جلسه میز فرهنگ ورزش ستاد فرهنگ با حضور دکتر ابراهیم شکرانی در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر ابراهیم شکرانی، دبیر ستاد فرهنگی و اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی، در جلسهای مشترک با وزارت ورزش، به مشکلات موجود در کشور اشاره کرد و گفت: گرفتاری ما در کشور نداشتن محتوا در هر زمینهای است.
وی افزود: در این جلسه، بهطور کاملاً اتفاقی، بین صحبتهای دبیر شورا و مسیری که ما داشتیم همسویی وجود داشت. دبیر شورا به فتوتنامههایی که سرشار از حکمت بوده و پهلوانان ما حکیم بودهاند، اشاره کردند و چهار سطح برای حکمت بیان کردند. ایشان پیشنهاد دادند که این مفاهیم را در مسیر ورزش پیش ببریم و تمرکز اصلی روی فتوتنامهها باشد. تمرکز ما نیز بر بحث اخلاق بوده است.
شکرانی ادامه داد: در نهایت، با مشورت آقای حائری زاده، به این نتیجه رسیدیم که نیاز به یک جنبش فرهنگی در ورزش داریم، شاید این اولین پدیده فرهنگی اجتماعی تاثیرگذار در جهان باشد و ظرفیتهای زیادی دارد. نظام سرمایهداری تمرکزش بر سلبریتیها است و بخش اصلی منویات از طریق سلبریتیها پیش میرود. حوزه ورزش تهدید و فرصت را در کنار هم دارد و ما میخواهیم فضای سلبریتیها را بشکنیم، بدون اینکه وارد دعوا شویم.
وی تاکید کرد: این مبحث نیاز به مدیریت و جایگزین دارد، و جایگزین باید مبنایی در حوزه فرهنگی اجتماعی نظام داشته باشد. پهلوانان بهصورت واقعی چنین مسیری را داشتند و این قضیه در ورزش ما بسیار جای کار دارد. آقای تختی چه ویژگیهایی داشت که تبدیل به جهان پهلوان شد؟
شکرانی افزود: ما نیاز به یک حرکت فرهنگی اجتماعی داریم که در حوزه ورزش نیز تاثیرگذار باشد و بتواند جایگزینی برای فرهنگ سلبریتیسم فراهم کند. این حرکت باید با مشارکت وزارت ورزش و دستگاههای دیگر پیش برود و به تدریج رشد کند تا بتوانیم فرهنگ ورزش را تقویت کنیم.
نیاز به جنبش اجتماعی با محوریت جوانان
دکتر حائری زاده در این جلسه بر اهمیت تشکیل جنبش اجتماعی با بدنهای از جوانان تأکید کرد و گفت: مسائلی که ما درگیر آنها هستیم، مسائلی هستند که جهان نیز با آنها دستوپنجه نرم میکند و ما متاثر از وضعیت جهانی هستیم.
وی افزود: ناکارآمدی در آمریکا به قدری بالا بوده که ترامپ با وعده تغییر و تحول در دولت به قدرت رسیده و وزارتخانه جدیدی تحت عنوان وزارت کارآمدی ایجاد کرده که ایلان ماسک در رأس آن قرار دارد.
دکتر حائری زاده با اشاره به شرایط ایران گفت: در این 40-50 سال پس از انقلاب، لیبرالیزم اجتماعی و شکلگیری طبقه بورژوا در کشور را شاهد بودهایم. طبقه بورژوا طبقه متوسط شهری است که نه کشاورز و دهقان و نه اشراف بودهاند. این طبقه مصرف کننده است و هر دستاوردی که انقلاب اسلامی داشته باشد، مخالفش خواهد بود زیرا تمایل به مصرف و لذتبردن دارد.
وی ادامه داد: ما دچار طبقه مترفین هستیم و باید علیه آنها با ایجاد جنبش اجتماعی توسط مردم اقدام کنیم. تغییر اجتماعی باید مانند انقلاب باشد که امام قلبهای مردم را تکان داد. مسئول باید ولایت قلبی بر افراد داشته باشد. هدف جمهوری اسلامی تحقق توحید است و نظامات ما باید به سمت تحقق توحید بروند.
وی افزود: ما تجربه صفویه را داریم که علیه مترفین بود و در انتها آلوده شد. تجربههای دیگری مانند جنبش احرار، جنبش فتیان، جنبش عیاران، جوانمردان، آزاد مردان، پهلوانان و انواع و اقسام تعابیر داریم که در افواه مردم وجود داشته است. حضرت قبل از بعثت حنیف بودند و عدالتطلب و روحیه ظلمستیزی داشتند.
دکتر حائری زاده تأکید کرد: قبل از انقلاب، در دولت پهلوی، بسیاری از تحولات فرهنگی توسط انتشارات بنیاد فرهنگی ایران به سرپرستی فرح پهلوی انجام شده است. یکی از کارهایی که میکرد، چاپ فتوت نامه سلطانی بود و نهضتی را شکل داد. ژانر ورزشی جزء فیلمهای پرفروش جهان است که قهرمانسازی میکند.
وی در پایان گفت: فتوت نامهها باید مطالعه شوند و پروتکل و آداب جوانمردی تعریف شده در این فتوت نامهها ارائه شود. جنبش فتیان، عیاران، آزاد مردان و احرار در طول تاریخ هر کدام اقتضای خودشان را داشتند و مردم را به صحنه میآوردند. مسئولیت ما این است که با همکاری نهادهای مختلف، جنبش اجتماعی را ایجاد کرده و جایگاه فرهنگ و ورزش را تقویت کنیم.