کد خبر: 26243| تاریخ انتشار: یـک شنبه ، ۴ آذر سال ۱۴۰۳ | ساعت ۱۱:۲۳:۰ | تعداد بازدید: ۱۱۵

پیش‌نشست همایش «الگوی حکمرانی اسلامی-ایرانی پیشرفت با بهره‌گیری از تحول علوم انسانی، اجتماعی و هنر» در تاریخ 30 آبان 1403 توسط کارگروه تخصصی علوم سیاسی شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی و با حضور اعضای کارگروه و کمیته‌های تخصصی ذیل کارگروه با موضوع: «جایگاه و نقش علوم سیاسی در الگوی حکمرانی اسلامی-ایرانی پیشرفت» در قم برگزار شد.
"باسمه­‌تعالی"

پیش‌نشست همایش «الگوی حکمرانی اسلامی-ایرانی پیشرفت با بهره‌گیری از تحول علوم انسانی، اجتماعی و هنر» در تاریخ 30 آبان 1403 توسط کارگروه تخصصی علوم سیاسی شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی و با حضور اعضای کارگروه و کمیته‌های تخصصی ذیل کارگروه با موضوع: «جایگاه و نقش علوم سیاسی در الگوی حکمرانی اسلامی-ایرانی پیشرفت» در قم برگزار شد.
در این نشست آقای دکتر لک­زایی، رئیس کارگروه تخصصی علوم سیاسی، ضمن تشکر از دبیرخانه شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی که زمینه برگزاری این نشست­ها را در شانزده کارگروه تخصصی ذیل آن شورا بر عهده دارند، به اهمیت موضوع اشاره کردند و با تبیین پیش­نویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به ارتباط آن با مباحث سیاست و رشته­های مجموعه علوم سیاسی و روابط بین­الملل پرداختند.
دکتر محمد ستوده، رئیس دانشکده تاریخ و علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم(ع) به نقش علوم سیاسی در الگوی حکمرانی اسلامی-ایرانی پیشرفت از تولید نظریه ناکارآمدی اشاره کردند. ایشان ضمن مروری آماری به تولید نظریه در علوم انسانی به‌ویژه حوزه سیاست، روند گفتمان­سازی علوم سیاسی در کشور را خوب ارزیابی نمودند و به نواقص آن در قسمت دانشگاهی از جمله تولید محتوا و تولید نظریه پرداختند.
دکتر عباس حیدری بهنوئیه، عضو هیئت‌علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان، به رهیافت سیستمی ـ شبکه­ای به الگوی اسلامی پیشرفت پرداختند و تأکید نمودند که در این موضوع نیازمند منطقی سیستمی برای پیشرفت هستیم و برای این کار باید ابتدا از الگوی توسعه در غرب یک توصیف کاملی داشته باشیم و آنگاه با رویکرد دینی و با نگاهی شبکه­ای و سیستمی به مسئله پیشرفت توجه کنیم.
خانم دکتر کیخا از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران به نقش فلسفه سیاسی اسلامی در حکمرانی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداختند و ایده اصلی خود را بر این پایه استوار کردند که الگوی پیشرفت در جمهوری اسلامی ایران در عرصه حکمرانی لازم است بر پایه فلسفه سیاسی اسلامی بنا شود.
خانم دکتر اسماعیلی­فرد، عضو هیئت‌علمی گروه علوم سیاسی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، موضوع پیشرفت در جمهوری اسلامی را که فراتر از واژه توسعه در فرهنگ غرب است، مسئله مهمی دانستند که به انسان دو ساحتی مادی و معنوی توجه دارد و در سطح فلسفی با رویکرد اومانیستی غرب کاملاً در تضاد است. ایشان همچنین بر نیاز رشته علوم سیاسی برای ارتباط گرفتن با دنیای در حال تکثیر تأکید نمودند.
دکتر محمدرضا آرام از دانشگاه فردوسی مشهد به بررسی دلالت­های سیاسی نظریه تکافل اجتماعی و ارتباط آن با سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداختند و مصادیقی از آن را در سند مذکور بیان کردند.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقای دکتر محمدعلی رنجبر، مدیر گروه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم، به کارکردهای سیاسی ـ اجتماعی علوم سیاسی در تقویت ساختار حکمرانی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداختند و با اشاره به ضرورت بازخوانی آنچه که در فضای رشته علوم سیاسی وجود دارد، خلأ اصلی دانش سیاسی را موضوع حکمرانی بیان کردند و آن را در چهار محور خلأ نظری، کارکردهای اجتماعی، نقش عملیاتی و سیاست خارجی مبتنی بر اصول اسلامی ـ ایرانی توضیح دادند.
دکتر مختار شیخ حسینی، رئیس پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به بخشی از سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که به موضوع تمدن اسلامی ـ ایرانی توجه کرده است، به تجربه برخی کشورهای عربی در مراجعه به تراث سیاسی خود اشاره کردند و ضمن مقایسه آن با جمهوری اسلامی ایران و فعالیت‌های علمی انجام‌شده، ازجمله در پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی، نقطه قوت بهره­گیری از تراث سیاسی در جمهوری اسلامی را امتداد آن در حکومت و حاکمیت دانستند.



حجت‌الاسلام‌والمسلمین آقای دکتر غلامرضا بهروزی­لک، استاد دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم، با توجه به معنای حکمرانی اسلامی، به مرجعیت علمی قرآن کریم و اثر بخشی معنادار آن در علوم آن اشاره کردند و حکمرانی را محصول دانش سیاسی دانستند.
در ادامه این نشست اساتید دیگر کارگروه آقایان دکتر سیاوشی از دانشگاه امام حسین (ع)، دکتر مجید توسلی، از دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر ملک محمدی از دانشگاه تهران و دکتر شیرخانی از دانشگاه آزاد اسلامی، به بیان دیدگاه­های خود پرداختند. در پایان این نشست نیز آقای دکتر داودی، معاون محترم برنامه ریزی وسیاست‌گذاری شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی، با اشاره به هدف این نشست ها از اساتید حاضر در جلسه به جهت ارائه بحث تشکر نمودند.

 

منبع:شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7