کد خبر: 25035| تاریخ انتشار: یـک شنبه ، ۲۳ اردیبهشت سال ۱۴۰۳ | ساعت ۱۱:۳۲:۰ | تعداد بازدید: ۲۶۰

در نشست شورای سیاست گذاری مسابقات ملی مناظره دانشجویی با حضور رییس جهاددانشگاهی و معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم بر نقش آفرینی جهاددانشگاهی در حوزه آزاداندیشی در دانشگاه‌ها تأکید و عنوان شد: شرکت کنندگان در مسابقات ملی مناظره دانشجویی مورد بازخواست هیچ مرجعی قرار نمی‌گیرند.
نشست شورای سیاست گذاری دوازدهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان با حضور دکتر حسن مسلمی نائینی رییس جهاددانشگاهی، دکتر عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ مهدی فاطمی پور معاون فرهنگی و سیاسی نهاد رهبری در دانشگاه‌ها؛ دکتر محمدحسین ساعی رییس دانشگاه سوره؛ سیدحمید مهدیون نماینده دانشگاه آزاد؛ دکتر یعقوب فتح الهی معاون پژوهش و فناوری؛ دکتر علیرضا کلانتر مهرجردی معاون فرهنگی؛ دکتر علی منتظری رییس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی و دکتر رضا فریدزاده رییس سازمان دانشجویان این نهاد برگزار شد.

جهاددانشگاهی باید در متن دانشگاه باقی بماند
دکتر عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ضمن قدردانی از زحمات جهادگران جهاددانشگاهی برای اقداماتی که در حوزه‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی انجام داده و به خصوص برگزاری موضوع کرسی‌های آزاداندیشی، بیان کرد: برگزاری این اقدامات مناسبات شجره طیبه‌ای است که فواید و ثمرات آن به‌تمامی دست‌اندرکاران این رویداد خواهد رسید و ان‌شاءالله ادامه‌دهندگان خوبی برای این راه باشیم.
وی در ادامه گفت: با رجوع به هندسه معرفی اسلام و تفاسیری که اسلام اندیشان در رابطه با آزاداندیشی ارائه کرده‌اند، درمی‌یابیم که آزاداندیشی به‌نوعی مسیر تکامل بشر را تسطیح می‌کند و لذا ضرورت دارد. درواقع ما از سر اضطرار به سمت آزاداندیشی نمی‌رویم، بلکه یک ضرورت انسانی، مکتبی و تاریخ است. معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تأکید بر اینکه سیر کشف حقیقت جز آزاداندیشی نیست و از این مسیر است که حقیقت کشف می‌شود، همان‌طور که قرآن کریم بر آن تکیه کرده است.
دکتر کلانتری با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری در اندیشه‌ها و بیاناتشان چه قبل و بعد از انقلاب در خصوص راه‌اندازی کرسی‌های آزاداندیشی، عنوان کرد: ایشان همواره بر این امر تأکید داشته‌اند که مسیر همین است و جز این وجود ندارد. چنانکه سایر بزرگان انقلاب همانند امام خمینی(ره)، شهید مطهری، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و امثالهم که مستقیم و غیرمستقیم در تکوین شجره انقلاب نقش داشته‌اند‌ بر این امر تأکید کرده‌اند.
وی در رابطه با نقش جهاددانشگاهی در خصوص توسعه آزاداندیشی در دانشگاه‌ها تصریح کرد: این نهاد نقش مهمی در این حوزه ایفا کرده و همواره پیشقدم بوده و تقدم با این نهاد بوده است. جهاددانشگاهی به‌واسطه صف‌شکنی در مسیرهایی که دیگران شک و شبهه داشتند به میدان بروند، ورود کرده و همواره در عرصه‌های مختلف صف‌شکن بوده است. الحمدالله در حوزه فرهنگی و اجتماعی نیز توفیقات خوبی داشته است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در خصوص نگاه این وزارتخانه به جهاددانشگاهی گفت: تاکنون توافقات خوبی با مجموعه جهاددانشگاهی داشته‌ایم و در برنامه‌هایی که ورود کرده‌ایم به این شکل بوده که به کار این نهاد ضریب دهد تا خدای‌ناکرده برنامه‌های جهاد زائده‌ای بر مجموعه آموزش عالی نباشد، چراکه جهاد از متن دانشگاه بوده و در متن آن نیز باید باقی بماند.
دکتر کلانتری ضمن اشاره به برگزاری مسابقات ملی مناظره دانشجویی توسط سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی اظهار کرد: با توجه به تغییراتی که در سطح جامعه ایجادشده نیازمند بازنگری در برگزاری رویداد مسابقه مناظره ملی دانشجویان هستیم، چراکه مسیر تحولی است و امتداد این رویداد باید در جهتی باشد که پوشش حداکثری داشته و همه مخاطبان را پوشش دهد و تبدیل به رویدادی نشود که عده معدودی از دانشجویان در آن شرکت کنند، اما کثیری از افراد که گزاره‌ها و خلجان‌های فکری‌شان در این رویداد ضریبی پیدا نمی‌کند، از آن کنار گذاشته شوند.
شرکت کنندگان در مسابقات ملی مناظره مورد بازخواست هیچ مرجعی قرار نمی‌گیرند
وی در ادامه سخنانش تأکید کرد: تاکنون هیچ شرکت‌کننده‌ای در مسابقات ملی مناظره دانشجویی از سوی هیچ مرجعی مورد بازخواست قرار نگرفته است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه در عصر شبکه‌های اجتماعی زیست می‌کنیم، گفت: امروز نوع مسائل دگرگون شده و نسل تغییر کرده و باید متناسب با این تغییرات بازنگری و برنامه‌ریزی کنیم. امروز آزاداندیشی در فضای شبکه‌های اجتماعی و تریبون‌ها فردی شده و فضای موازی شکل‌گرفته است، لذا بایدمتناسب با این فضا تمهیدات لازم را بیاندیشیم. همچنین باید به سمت شبکه‌های اجتماعی پیش برویم تا مناظرات در آن‌ها شکل بگیرد و در این رابطه سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی کنیم.
دکتر کلانتری خاطرنشان کرد: در حوزه آداب گفت‌وگو نیز باید برنامه‌ریزی کرد، چراکه باید ادب و آداب گفت‌وگو را در جامعه دانشگاهی توسعه دهیم تا بداخلاقی‌های حوزه سیاسی در این عرصه وارد نشود. ایران کشوری است که از دیربار چهارراه مبادلاتی اندیشه‌ها بوده و باید آن را امروز نیز تقویت کرد و بر آن صحه گذاشت تا ادامه یابد.

تأکید بر هدف گذاری از اجرای مناظره‌ها
در ادامه این نشست حجت الاسلام والمسلمین مهدی فاطمی پور معاون فرهنگی و سیاسی نهاد رهبری در دانشگاه‌ها با تأکید بر مقوله هدف گذاری در برگزاری مسابقات ملی مناظره دانشجویی، بیان کرد: هدف موضوع تعیین کننده‌ای است، اینکه به چه سمتی می‌رویم و چه مسیری را باید طراحی کنیم. اگر هدف ما استدلال ورزی و تربیت عقلانی جوانان و پرهیز از قرار گرفتن در هیجانات باشد، حتما در طراحی باید به این موضوع توجه کنیم.
وی با بیان اینکه رویکردی که ما به فرد بگوییم بیا نقش بازی کن محقق نخواهد شد، عنوان کرد: ما فرایندی را طی می کنیم که فرد عقلانی تصمیم بگیرد و این نکته مهمی است. در این راستا باید برنامه ریزی کرده و مسیری را تعریف کنیم که بر اساس استدلال ورزی، تعقل باشد و خود این مقوله نیز پیام دارد.
معاون فرهنگی و سیاسی نهاد رهبری در دانشگاه‌ها در ادامه گفت: باید در طراحی‌ها به ارتقاء این موضوع فکر کنیم که با برگزاری مناظرات چه اتفاقی می‌افتد تا ما را به علاوه بر برگزاری مناظره به سمت بحث آزاداندیشی ببرد.
حجت الاسلام والمسلمین فاطمی پور افزود: باید بنابراین باید برنامه ریزی شود که از مخاطب خاص اینگونه برنامه‌ها عبور کنیم و بتوانیم تنوع این نوع برنامه ها را بیشتر و عمومی تر کنیم. باید به گونه‌ای عمل کنیم که علاوه بر دانشگاه‌ها، کانون‌ها و انجمن‌های دانشجویی نیز به سمت برگزاری مناظرات پیش بروند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: نکته بعدی این است که از این برنامه چندین نتیجه می‌توانیم بگیریم که یکی از آنها تمرین گفت‌وگو است. اتفاق دوم ذهنیت سازی است که می توان در دانشگاه‌ها ایجاد کرد. بنابراین باید مأموریتی تعریف شود و علاوه بر گفتمان سازی، رسانه‌ها و دانشگاه‌های مختلف را باید پای کار بیاوریم، چراکه تأکید رهبری نیز بر ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی است تا دشمنان سوء استفاده نکنند.

لزوم فرهنگ سازی در حوزه برگزاری مناظره و کرسی های آزاداندیشی در سطح جامعه
در ادامه این نشست، دکتر محمدحسین ساعی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رییس دانشگاه سوره ضمن اشاره به فرا رسیدن دهه کرامت، با تأکید بر لزوم فرهنگ سازی در عرصه‌های مختلف بیان کرد: در سال‌ها پیش مقوله‌ای به نام دهه کرامت در کشور نداشتیم، اما با فرهنگ سازی توانستیم این مقوله را در جامعه گسترش دهیم، لذا این نشان می‌دهد که با فرهنگ سازی مقوله‌های مختلف در جامعه می‌توان آن را در سطح عمومی گسترش داد.
وی با ارائه پیشنهاداتی در خصوص فرهنگ سازی در حوزه برگزاری مناظره و کرسی‌های آزاداندیشی در سطح جامعه گفت: ابتدا باید نوعی از آموزش مناظره را در دانشگاه‌ها اجرا کنیم و مرحله اول آن این است که کسانی که وارد این مقوله می‌شوند آموزش لازم را در این حوزه ببینند و همچنین ادبیات این مقوله در دانشگاه‌ها ایجاد شود.
رییس دانشگاه سوره در ادامه بر درگیر کردن آموزش و پرورش کشور با مقوله آزاداندیشی تأکید کرد و گفت: ورود آموزش و پرورش به مقوله ایجاد کرسی‌های آزاداندیشی می‌تواند به این امر ختم شود که میوه آن را در دانشگاه بچینیم. بنابراین به نظر می‌رسد موضوع آزاداندیشی به ایجاد سامانه بزرگ کشوری نیاز دارد که پلتفرمی برای گفت‌وگوی دانشجویی باشد. بنابراین باید ابزاری ایجاد کرده این مناظره‌ها ضبط و نگهداری شود و در این راستا می‌توان از ظرفیت صداوسیما و خبرگزاری‌ها استفاده کرد. همچنین می‌توان از ظرفیت افراد موثر رسانه‌های اجتماعی و کسانی که به این حوزه علاقه دارند بهره برد.
دکتر ساعی افزود: اکنون در شورای ملی گفت‌وگو بحث «خانه ملی گفت‌وگو» مطرح است که کار ملی بزرگی است و می‌توان با همکاری وزارت علوم، دانشگاه آزاد و... آن را راه اندازی کرد. همچنین باید برای آن ردیف بودجه در نظر گرفت و آن را به سند ملی گفت‌وگو تبدیل کرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه برای مسابقات مناظره نیاز به ایجاد ادبیات نظری داریم، گفت: اینکه گفت‌وگو در جمهوری اسلامی به چه معنی است. در این خصوص تمامی مجموعه‌هایی که زیر نظر جهاددانشگاهی قرار دارند دخیل هستند. همچنین نیاز به داوری داریم و باید تیم داوری از جنس افرادی باشد که در حقوق و اخلاق تبحر دارند و در زمان اجرای مناظره‌ها راجع به آن صحبت کنند.

برگزاری سومین دوره از رویداد سراسری کرسی‌های آزاداندیشی توسط دانشگاه آزاد
در ادامه این نشست دکتر سیدحمید مهدیون نماینده دانشگاه آزاد در خصوص برگزاری رویداد سراسری کرسی‌های آزاداندیشی در این دانشگاه توضیحاتی ارائه کرد و گفت: امسال سومین دوره از این مسابقات برگزار می‌شود که با مشارکت وزارتخانه‌های علوم و بهداشت است و بیش از 5700 تیم در این رویداد سراسری حضور دارند.
شایان ذکر است؛ مرحله کشوری این دوره از مسابقات با حضور 64 گروه دانشجویی از دانشگاه‌های سراسر کشور از 5 تا 10 خرداد ماه در تهران برگزار می‌شود.

منبع:روابط عمومی جهاددانشگاهی

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7