دکتر بهرام عیناللهی در آیین افتتاحیه بیست و چهارمین همایش آموزش علومپزشکی که چهارشنبه شب در دانشگاه علومپزشکی ایران برگزار شد، با بیان اینکه آموزش پزشکی ایران در منطقه حرف اول را میزند، خاطرنشان کرد: آموزش پزشکی ایران در سطح جهانی نیز موفق به حساب میآید. نتیجه وضعیت آموزش پزشکی ایران در سطح جهانی منجر به ایجاد یک نظام سلامت برای حل مشکلات شده است.
آموزش باید پاسخگو و متعالی باشد
وزیر بهداشت گفت: هنگامی میتوان گفت که یک شیوه آموزشی "خوب" است که «پاسخگو»، «متعالی» و «نوین» باشد.
دکتر عیناللهی با بیان اینکه رهبری بارها بر موضوعاتی همچون رشد علمی، حرکت علمی و حرکت به سمت مرجعیت علمی تاکید کردهاند، خاطرنشان کرد: رهنمودهای ایشان را برای رسیدن به مرجعیت علمی در همه زمینهها به ویژه علومپزشکی درنظر گرفتهایم.
دانشگاه باید محصول محور باشد
وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی درباره تفاوت دانشگاههای نسل اول با سایر نسلها گفت: دانشگاههای نسل اول فقط آموزش محور بودند و هدف آنها فقط تربیت متخصص بود. در دانشگاههای نسل دوم، شرایط کمی بهتر شد و دانشگاهها پژوهشمحور شدند. دانشگاههای نسل سوم علاوه بر آموزش و پژوهش به موضوع کارآفرینی نیز توجه کردهاند.
دکتر عیناللهی ادامه داد: دانشگاههای نسل سوم حل مشکلات مردم را جزو هدفهای اصلی خود میدانند و فقط به تربیت پژوهشگر توجه نمیکنند.
وی با تاکید بر اینکه شیوه آموزشی ما «درونزاد محور» بود اما در حال حاضر به سمت آموزش محصول محور میرویم، تصریح کرد: اگر صرفا مسائل تئوری را به دانشجو آموزش دهیم، فایدهای ندارد؛ اما اگر مسائلی آموزش داده شود که منجر به حل مشکلات مردم شود، موفق به ارائه آموزش محصول محور شدهایم.
وی با بیان اینکه آموزش غیرفعال به نحوی است که استاد فقط یک جزوه در اختیار دانشجو قرار میدهد،گفت: دوره این روش تدریس گذشته است. این روزها، آموزش بر مبنای فعال بودن است و دانشجو به صورت فعال در کلاس حضور دارد.
وزیر بهداشت درباره بکارگیری روشهای نوین آموزشی خاطرنشان کرد: در گذشته جزوه در اختیار دانشجو قرار میگرفت اما با انفجاری که در دنیای فناوری شکل گرفته است، این امکان فراهم است که از تصاویر سهبعدی، شبیهسازها استفاده کنیم. ما باید تلاش کنیم که روشهای آموزشی را بروزرسانی کنیم اگرچه کار سختی به حساب میآید.
آموزش پزشکی ایران مورد تایید فدراسیون جهانی
وی با بیان اینکه آموزش نباید «معلولی» باشد بلکه باید «عللی» باشد، افزود: آموزش نباید محدود به درمان باشد بلکه باید درباره علل و چرایی بیماریها آموزش داده شود. آموزش نباید فقط مبتنیبر متن و جزوه باشد بلکه نیازهای جامعه را باید درنظر بگیرد.
دکتر عیناللهی با بیان اینکه آموزش پزشکی ایران جزو ارکانهای اصلی فدراسیون جهانی آموزش پزشکی است،گفت: تایبدیههای آموزشی که از سوی ما صادر میشود مورد تایید فدراسیون جهانی آموزش پزشکی است. در این راستا یک تیم از اعضای فدراسیون آموزش پزشکی طی هفته آتی به ایران سفر میکنند.
مسئولیت پذیری یک استاندارد مهم است
وی درباره رویکرد «دانشگاه پاسخگو، مسئولیت اجتماعی» توضیح داد: دانشگاهها و دانشکدههای علومپزشکی میبایست مسئولیت اجتماعی داشته باشند، اگر یک دانشکده بهداشت وجود دارد و به مسائل بهداشتی ورود نمیکند، فقط دانشجو فارغ التحصیل کرده است. در حالی که دانشکده بهداشت میبایست مشکلات حوزه بهداشت یک استان را حل کند. مسئولیتپذیری، یک استاندارد مهم است که باید در دانشگاههای کشور وجود داشته باشد.
وزیر بهداشت ادامه داد: ادغام آموزش پزشکی در دوران پس از انقلاب شکل گرفت. اگر انقلاب اسلامی شکل نمیگرفت، ادغام آموزش پزشکی هم صورت نمیگرفت. ادغام آموزش پزشکی جزو دستاوردهای بزرگ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
وی با تاکید بر اینکه قویترین نظام سلامت را در منطقه داریم که این موضوع علیرغم تحریمها حاصل شده است، تصریح کرد: دستیابی به این موضوع به لطف زحمات روسای دانشگاهها و همچنین ادغام نظام آموزش و سلامت است. وزرای بهداشت دیگر کشورها نیز به این موضوع اذعان دارند که موفقیت ایران از طریق ادغام آموزش و نظام سلامت حاصل شده است و آنها نیز آرزوی چنین سیستمی را دارند. افتخار ما این است که نظام آموزش پزشکی ما پاسخگو است.
رتبه اول اسکوپوس را به دست آوردهایم
وی با اشاره به فعالیت ۱۸ دانشکده پزشکی و ۴۸۱ دانشکده در دیگر رشتههای علوم پزشکی در کشور، درباره جامعه آماری دانشگاهها و دانشجویان علومپزشکی گفت: در این دانشکدهها ۶۲۸ رشتهمحل دکتری،۱۰۷۹ رشتهمحل کارشناسیارشد و ۱۵۵۹ رشتهمحل کارشناسی و ۷۳۶ رشتهمحل کاردانی وجود دارد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه «امید به زندگی» از شاخصهای سلامت است،گفت: ایران از منظر این شاخص با آمریکا در یک سطح قرار دارد. در اوایل انقلاب، امید به زندگی حدود ۵۰ سال بود که در حال حاضر بیشتر از ۷۴ سال است.
دکتر عیناللهی خاطرنشان کرد: ایران در جایگاه اول Scopus قرار دارد که ۷۸۱۸۴ مقاله نمایهسازی شده است. ۸۴۰ مرکز تحقیقاتی داریم و در این زمینه باید رشد کنیم. انجام امور تحقیقاتی را به عنوان شاخص عملکردی روسای دانشگاهها میدانیم.
وی با بیان اینکه اعتباربخشی دانشگاهها میتواند به صورت درونی و بیرونی انجام شود،گفت: من از روسای دانشگاهها میخواهم که گروههای آموزشی خود را بهطور مداوم ارزیابی و رتبهبندی کنند.
وی ادامه داد: اگر میخواهیم تعالی آموزشی داشته باشیم،باید از روشهای جدید بهره ببریم. "استاد"،مهمترین عامل در امر آموزش است چرا که وظیفه هدایت و رهبری دانشجو را برعهده دارد. بنابراین لازم است روسای دانشگاه در جذب اساتید حساسیت داشته باشند و اساتید متخصص و انقلابی را جذب کنند. کسی که متخصص است شاید استاد خوبی نباشد چرا که استادی به مهارت نیاز دارد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه دانشگاهها باید به شبیهساز مجهز شوند و یک متخصص پیش از اینکه وارد اتاق عمل شود با شبیهسازکار کرده باشد، تاکید کرد: ما به استفاده از هوش مصنوعی در آموزش نیاز داریم و از واقعیتمجازی استفاده کنیم و کلاسها را سه بُعدی برگزار کنیم و درسی مانند آناتومی به دلیل مشکلات شرعی که دارد میتواند با شبیه سازها آموزش داده شود.
احداث دانشگاه سبطین در راستای دیپلماسی علمی
وزیر بهداشت ادامه داد: تاسیس اولین شعبه دانشگاه علومپزشکی در کربلا با نام سبطین جزو دیپلماسی علمی است. این دانشگاه با هزینه عراقیها تاسیس شد اما نیروی انسانی و هئیتعلمی را ما تامین کردیم.
دکتر عیناللهی با بیان اینکه هدف ما کسب مرجعیت علمی است، گفت: این موضوع از طریق وسایلی مانند توسعه آموزش ترکیبی، توسعه بینالمللیسازی، ماموریت محور کردن و گسترش ظرفیت پژوهشی به دست میآید.
وی افزود: همه دانشگاه یک ماموریت واحد ندارند و ماموریتها متفاوت است. دسترسی به برخی از اطلاعات سخت است که موجب بروز مشکلاتی میشود. اگر دیتا در دسترس نباشد، انجام کار ویژه سخت است.
وزیر بهداشت با اشاره به ضرورت حرکت دانشگاه ها برای تحقق شعار سال با عنوان «مهار تورم، رشد تولید» گفت: یکی از دانشگاههای علومپزشکی، بهترین دانشکده داروسازی را دارد اما دارو تولید نمیکند. انتظار داریم که در زمینه افزایش تولید دارو فعالیت کند. هنگامی که ظرفیت و دانشمندان حضور دارند باید دارو تولید شود.
وی در پایان گفت: آمادگی داریم که مجوزهای لازم درخصوص غذا و دارو را برای انجام امور تحقیقاتی به دانشگاههای بزرگ اعطا کنیم تا دیگر گرفتار اخذ مجوز نباشند. ما با حمایت از طرحهای فناورانه میتوانیم سبب ارزآوری شویم.