دکتر کبری خزعلی رییس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور در برنامه تلویزیونی در خصوص تحولات جمعیت سخن گفت.
دکتر کبری خزعلی در این برنامه تلویزیونی به سیاستهای تشویقی و حمایتی برای بانوان در حوزه فرزند آوری و جبران کاهش نرخ جمعیت اشاره کرد و گفت: از سال 1390 و به دنبال تأکید مقام معظم رهبری مصوبه بسیار جامع و خوبی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است، که این مصوبه توسط رییس جمهور ابلاغ و برای هر سه قوه، لازم الاجرا میباشد و حوزههای مربوط به خانواده، زنان، اشتغال، تحصیل و غیره را شامل میشود.
دکتر خزعلی ادامه داد: در حال حاضر در مجلس شورای اسلامی به طور دقیق روی جزئیات این مصوبه کار میشود و ان شاالله به زودی شاهد تصویب آن در صحن علنی مجلس خواهیم بود.
رییس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده اضافه کرد: با تصویب این مصوبه، خانوادههایی که منتظر تولد فرزند هستند امکانات و تسهیلات بسیار خوبی در اختیارشان قرار خواهد گرفت.
وی بیان کرد: بر طبق این مصوبه، سه دهک پایین جامعه یک بسته حمایتی تغذیهای، یک بسته حمایتی دارو، درمان و آزمایشات ضروری و سایر امکانات مانند مرخصیهای لازم و بیمه زنان خانهدار و غیره را تا دو سالگی فرزند دریافت میکنند.
دکتر خزعلی افزود: بر اساس مصوبهای که در سال 91 ابلاغ شده، اگر برای دانشجویان در دوران تحصیل، بارداری صورت بگیرد میتوانند، برای هر فرزند از مرخصی دو ساله(چهار نیم سال) استفاده کنند همچنین یک نیمسال نیز در دوران بارداری، بدون احتساب سنوات، به آنها مرخصی داده میشود.
وی تأکید کرد: در این طرحی که در مجلس در دست تصویب است برای ورود این دانشجویان به دوره تخصصی و استخدام، و همچنین ادامه تحصیل امتیازات خاصی در نظر گرفته شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: برخی از بخشهای این مصوبه هم اکنون در جامعه اجرا میشود و برخی موارد که احتیاج به بررسی دقیقتری دارند توسط مجلس در دست بررسی است.
دکتر خزعلی خاطر نشان کرد: متأسفانه برخی دستگاههای مربوطه اصلاً همکاری نمیکنند بعنوان مثال در مرخصی 9 ماهه بانوان و مرخصی دو هفتهای پدر، تمامی دستگاهها ملزم به اجرا هستند ولی متأسفانه شاهد هستیم که برخی دستگاهها همکاری لازم را انجام نمیدهند.
وی تأکید کرد: مجلس شورای اسلامی در صدد است یک طرح جدیدی را تصویب کند با تاکید بر این نکته که تمامی بیمهها ملزم به همکاری در خصوص مرخصی 9 ماهه بانوان هستند.
رییس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده در پاسخ به سوالی در خصوص دلایل عدم اجرای کامل سیاستهای جمعیتی گفت: متأسفانه در چند سال اخیر آمارهای غلطی در خصوص جمعیت ارائه شده بود که این آمارهای اشتباه، منجر به ایجاد وضعیت کنونی کشور در حوزه جمعیت شده است.
وی ادامه داد: با مسببین این حادثه برخورد قانونی شد و حتی وزیر بهداشت نامهای محضر رهبر معظم انقلاب نوشتند و به این آمارهای اشتباهی در حوزه جمعیت اشاره کردند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: با بررسیهای دقیق و پژوهشهای صورت گرفته، مشخص شد که این آمارها کاملاً غلط است لذا بعد از آن، تحولات مربوط به جمعیت در کشور آغاز شده و متأسفانه هنوز بخش عمدهای از این مصوبه اجرایی نشده است.
دکتر خزعلی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه مردم چه زمانی میتوانند شاهد اجرایی شدن این مصوبه در صحن جامعه باشند گفت: این بستگی به تصویب مصوبه، در مجلس شورای اسلامی دارد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این نکته، که این مصوبه حدود 8 سال است که بین دولت و مجلس در حال رد و بدل شدن است گفت: دلیل اصلی این امر بار مالی مصوبه است که خوشبختانه اخیراً پیش بینی بار مالی آن صورت گرفته است.
وی تأکید کرد: با توجه به بحران شدید جمعیت که با آن رو به رو هستیم، باید برای اجرای این مصوبه همت مضاعف داشته باشیم، کما اینکه در تمام دنیا به همین صورت است.
رییس شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده با اشاره به نکته که کشورهای غربی نیز با بحران جمعیت مواجهند و در این حوزه کار میکنند افزود: مشوقهای کشورهای دیگر به مراتب وسیعتر و خیلی متنوعتر است، تا بلکه از طریق این مشوقها بتوانند تغییری در جمعیت کشورشان ایجاد کنند.
دکتر خزعلی خاطر نشان کرد: جمعیت باعث رشد و توسعه اقتصادی در کشور است و کمبود جمعیت باعث رخوت و سستی یک جامعه میشود، با کاهش جمعیت با کاهش شدید نیروی کار، نخبگان، جوانان و غیره مواجه خواهیم بود که این بسیار خطرناک است.
وی ادامه داد: تا تصویب این مصوبه در مجلس، باید خومان نسبت به کشور و انقلاب احساس مسئولیت کنیم و باید بانوان خود، احساس خطر کنند و هر مادری که میتواند و در سن باروری است اگر یک فرزند اضافه کند ما کاملاً از این بحران عبور خواهیم کرد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص ضمانت اجرای این مصوبه نیز گفت: در این مصوبه تضمینهای خیلی خوبی گذاشته شده از مسئولین گزارش خواسته میشود و این گزارشات راستی آزمایی میشوند همچنین از زمانیکه رییس قوه قضایه گفتند ترک عمل جرم است و مجازات دارد حرکات خوبی از سوی قوه قضائیه انجام شده است.
دکتر خزعلی اضافه کرد: متأسفانه برخی خانوادهها با باورهای بسیار غلط و غیر علمی از باروری جلوگیری میکنند و مردم باید خودشان متوجه این خطر باشند و با یک اقدام مثبت، خودشان تصمیم به تغییر بگیرند.
وی ادامه داد: بر اساس آمار اعلامی از سوی وزارت بهداشت، سقطهای غیرقانونی انجام شده در کشور حدود 250هزار سقط جنین در سال و همچنین طبق آمار ارائه شده یکی از مسئولان وزارت بهداشت تا 600 هزار در سال عنوان شده است که متأسفانه آمار بسیار بالایی است.
دکتر خزعلی خاطرنشان کرد: در موضوع غربالگریها ما استاندارد جهانی را قبول داریم اما در حال حاضر در کشورمان برای تمامی زنان باردار انجام غربالگری شدیداً توصیه میشود، درحالیکه در کشورهای دیگر در سنین بالای 40-35 و تنها در شرایط خاص و برای زنانی که بیماری خاص و زمینهای دارند، غربالگری انجام میشود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: در حال حاضر کشورهای غربی این نوع غربالگری را قبول ندارند و در حال تشویق برای افزایش جمعیت هستند.