کد خبر: 26925| تاریخ انتشار: یـک شنبه ، ۱۲ اسفند سال ۱۴۰۳ | ساعت ۱۳:۵۵:۰ | تعداد بازدید: ۴۹۴

جلسه 240 شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی به ریاست دکتر سعید رضا عاملی و با موضوع بررسی ماده فناوری آیین‌نامه ارتقای اعضای هیئت‌علمی برگزار شد.

به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر سعیدرضا عاملی در این جلسه با تأکید بر نقش محوری علوم انسانی و هنر در عرصه فناوری، اظهار داشت: علوم انسانی و هنر، نه‌تنها از فناوری تأثیر می‌پذیرند، بلکه خود جوهره فناوری هستند و باید مسیر و جهت‌گیری توسعه فناوری را هدایت کنند.
وی با اشاره به جلسات متعدد برگزارشده پیرامون مواد مختلف آیین‌نامه ارتقا، از جمله مواد 2، 3 و 4، پیشنهاد داد ماده 1 آیین‌نامه که به جنبه‌های اسلامی‌سازی دانشگاه‌ها می‌پردازد، در شورای اسلامی شدن دانشگاه مطرح و بررسی شود تا از نظرات کارشناسان در ابعاد اجرایی و فرهنگی آن بهره‌برداری شود.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی با تأکید بر رویکرد آماده‌سازی آیین‌نامه برای ارائه به شورای عالی انقلاب فرهنگی، از اعضای شورا خواست نظرات و ملاحظات خود را به‌منظور اعمال اصلاحات نهایی ارائه نمایند.   
دکتر عاملی ضمن قدردانی از زحمات دکتر کوثری، معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در تدوین ماده فناوری، بر ضرورت متعادل‌سازی و یکپارچگی مواد مختلف آیین‌نامه تأکید کرد تا از هرگونه تکرار و تقاطع احتمالی جلوگیری شود.    

تعریف فناوری در علوم انسانی و لزوم اثرگذاری بر مسیر فناوری   
دکتر عاملی در ادامه سخنان خود، به نکته کلیدی در خصوص تعریف فناوری در حوزه علوم انسانی و هنر اشاره کرد و گفت: در آیین‌نامه ارتقای اعضای هیئت‌علمی، علوم انسانی، اجتماعی و هنر را با تعریفی که مبتنی بر رویکرد TRL(سطح آمادگی فناوریارائه‌شده، خود فناوری می‌دانیم. این بدان معناست که این حوزه‌ها نه‌تنها مصرف‌کننده فناوری نیستند، بلکه در فرآیند فناوری بازتعریف شده و جایگاه ویژه‌ای دارند.      
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی بر اهمیت اثرگذاری علوم انسانی و هنر در مسیر توسعه فناوری تأکید کرد و با ذکر مثال‌هایی به تبیین این موضوع پرداخت: اندیشه اسلامی به‌طورقطع بر حوزه هوش مصنوعی تأثیرگذار است. جهت‌گیری هوش مصنوعی، موضوعی بسیار حیاتی است و باید به این سمت حرکت کند که انسان از آن محو نشود و عملکرد انسانی تضعیف نشود. عملکرد طبیعی انسان، معارف اسلامی و ادبیات همگی در این مسیر تأثیرگذار هستند و باید به این تأثیرگذاری تصریح شود. 
دکتر عاملی از دکتر کوثری خواست تا با لحاظ کردن این نکات و اصلاح موارد پیشنهادی اعضا، متن ماده فناوری را نهایی سازد. وی همچنین پیشنهاد داد جلسه‌ای اختصاصی برای بررسی ماده 1 آیین‌نامه با حضور متخصصان و صاحب‌نظران، برگزار شود تا این ماده نیز به نحو مطلوب تدوین شود.           

آیین‌نامه ارتقا، سندی راهبردی برای تحول علوم انسانی    
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی با تأکید بر اهمیت آیین‌نامه ارتقای اعضای هیئت‌علمی به‌عنوان سندی راهبردی برای تحول علوم انسانی، تصریح کرد: این آیین‌نامه، جهت و مسیر حرکت علوم انسانی را تعیین می‌کند و باید با دقت و ظرافت تدوین شود.           
در ادامه دکتر سحر کوثری، معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در این جلسه با بیان اینکه این ماده باهدف ارج نهادن به فعالیت‌های فناورانه و نوآورانه اساتید در کنار فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی تدوین‌شده است، به تبیین مبانی نظری و منطق تنظیم این ماده پرداخت.      
وی با اشاره به رویکرد تکاملی فناوری (Technology Readiness Level - TRL) و مدل تعالی سازمانی EFQM، توضیح داد که «ماده فناوری» در راستای تکمیل و تعمیق رویکرد TRL در کل آیین‌نامه ارتقا طراحی‌شده است. به این معنا که فعالیت‌های مرتبط با مراحل اولیه شکل‌گیری و توسعه فناوری (TRL 1-3) بیشتر در مواد آموزشی و پژوهشی آیین‌نامه دیده‌شده و «ماده فناوری» بر فعالیت‌های مرتبط با مراحل میانی و پایانی چرخه فناوری (TRL 4-9) که شامل تجاری‌سازی، کاربردی‌سازی و اثرگذاری فناوری است، تمرکز دارد.        
دکتر کوثری در ادامه، به تعریف فناوری و نوآوری در حوزه علوم انسانی، اجتماعی و هنر پرداخت و با تأکید بر گستردگی و تنوع تعاریف موجود، ایجاد «ارزش» و «نوآوری» را به‌عنوان محور اصلی در این حوزه معرفی کرد. وی ارزش ایجادشده در این حوزه را شامل دو نوع «ارزش ابزاری» و «ارزش ذاتی» دانست و مخاطبان آن را نیز به دو گروه متخصصان و حرفه‌ای‌ها و عموم جامعه تقسیم کرد.    
بر اساس این مدل، دکتر کوثری آثار و دستاوردهای فناورانه اساتید را در سه حوزه کلان اثرگذاری اقتصادی، اثرگذاری اجتماعی و اثرگذاری حاکمیتی دسته‌بندی و مصادیق عینی هرکدام را بر اساس اسناد بالادستی، پژوهش‌های انجام‌شده و نظرات کارشناسان، به تفصیل تشریح کرد.        
وی تأکید کرد در ارزیابی فعالیت‌های فناورانه، علاوه بر کمیت، کیفیت و اثربخشی فعالیت‌ها نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت. وی همچنین به ضرایب تشویقی در نظر گرفته‌شده برای اساتید گروه هنر و بانوان دارای فرزند زیر دو سال که در امر توسعه فناوری سرآمد باشند، اشاره کرد.
در پایان جلسه، جدول پیشنهادی «ماده فناوری» و نحوه اعمال آن در جداول حداقلی امتیازات آیین‌نامه ارتقا موردبحث و تبادل‌نظر اساتید حاضر قرار گرفت. مقرر شد نظرات و پیشنهاد‌های مطرح‌شده در جلسه و همچنین بازخوردهای دریافتی از دانشگاه علامه طباطبایی، جمع‌آوری و در تدوین نهایی «ماده فناوری» مورد توجه قرار گیرد.

منبع:مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7