کد خبر: 26331| تاریخ انتشار: یـک شنبه ، ۱۱ آذر سال ۱۴۰۳ | ساعت ۱۰:۱۱:۰ | تعداد بازدید: ۱۹۲

وزیر علوم با اعلام اینکه مرکز جذب اعضای هیئت علمی از مهمترین کانون‌های حیاتی و ارزشمند آموزش عالی است، گفت: روند جذب گذشته با ایراداتی همراه بود که با کمک هیئت عالی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی این ایرادات رفع شد و در اولین فراخوان به شیوه جدید عمل خواهد شد تا شاهد جذب بهترین نخبگان به عنوان عضو هیئت علمی باشیم.
حسین سیمایی وزیر علوم در جریان حضور رئیس جمهور، گزارش کوتاهی از اقدامات وزارت علوم و برنامه های این وزارتخانه از زمان استقرار دولت ارائه کرد که بخش‌های مهم آن را در زیر می‌خوانید.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در آغاز سخنان خود با قدردانی از حضور رئیس جمهور و هیئت همراه گفت: انتخاب دکتر پزشکیان به عنوان رئیس جمهور امید را در دل دانشگاهیان کشور زنده کرده است.

وی در تشریح برخی اقدامات وزارت علوم از آغار دولت چهاردهم تاکنون گفت: به علت شرایط انتخاباتی کشور و عبور از حالت گذار، تعمیر و بازسازی خوابگاه‌های دانشجویی در آستانه آغاز سال تحصیلی با تزریق هزار میلیارد تومان سرعت گرفت و پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشت.

وی دومین اقدام وزارت علوم را تامین اعتبار ۱۰۰۰ میلیارد تومانی برای پرداخت بدهی حق التدریس اعضای هیئت علمی و مدرسان دانشگاه‌ها عنوان کرد و گفت: پیمانکاران تغذیه دانشجویی نیز ۱۰۰۰ میلیارد تومان از دانشگاهها مطالبه داشتند که با همکاری سازمان برنامه و بودجه این اعتبارات تامین و پرداخت شد تا با آرامش به استقبال سال تحصیلی جدید برویم.

*اصلاح روند جذب اعضای هیئت علمی

وزیر علوم با اعلام اینکه مرکز جذب اعضای هیئت علمی از مهمترین کانون‌های حیاتی و ارزشمند آموزش عالی است، گفت: روند جذب گذشته با ایراداتی همراه بود که با کمک هیئت عالی جذب شورای عالی انقلاب فرهنگی این ایرادات رفع شد و در اولین فراخوان به شیوه جدید عمل خواهد شد تا شاهد جذب بهترین نخبگان به عنوان عضو هیئت علمی باشیم.
وی همچنین خواهان همراهی سازمان اداری و استخدامی با فرایند جذب اعضای هیئت علمی و اختصاص ردیف استخدامی به تعداد مورد نیاز وزارت علوم شد و گفت: ظرفیت جذب اعضای هیئت علمی در فراخوان‌ها بر اساس اعلام نیاز دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و بررسی کارشناسی وزارت علوم صورت می‌گیرد.

*راه‌اندازی میز اقتصاد آموزش عالی

وزیر علوم گفت: اعضای هیئت علمی جوان با مشکلات معیشتی بویژه در موضوع مسکن روبه‌رو هستند؛ برای مثال یک عضو هیئت علمی تازه استخدام، حقوق کمی دریافت می‌کند که قطعاً پاسخگوی هزینه مسکن و سایر نیازهای ضروری معیشتی او نیست.

وی ادامه داد: در همین راستا، میز اقتصاد را در وزارت علوم راه‌اندازی کرده‌ایم تا با استفاده از کمک‌های خیّرین آموزش عالی، ظرفیت‌های مغفول در بودجه سنواتی، افزایش بودجه سنواتی، کمک‌های نهادهای مالی عمومی و بانک ها، برخی از مشکلات را حل کنیم.

*روند انتصاب رؤسای دانشگاه‌ها

وزیر علوم گفت: بنا نداریم روسای دانشگاه‌ها را به صرف اینکه در دولت گذشته منصوب شده اند تغییر دهیم، بنای ما استمرار ماموریت تمام روسای دانشگاه‌هایی است که مدیریت خوب در ایجاد وفاق و استفاده از ظرفیت‌ها را دارند.
*دانشگاهها و پژوهشگاه‌های وزارت علوم با بودجه ناچیز خود اقدامات خارق‌العاده انجام می‌دهند

معاون پژوهشی وزیر علوم نیز در ادامه این نشست گفت: کل بودجه سالانه وزارت علوم، دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و فناوری معادل یک میلیارد دلار است که کمتر از بودجه یک دانشگاه دارای رتبه ۱۰۰ در دنیاست.
پیمان صالحی اظهار داشت: وزارت علوم و دانشگاه‌ها با یک میلیارد دلار بودجه توانسته اند رتبه ۱۷ وب آوساینس و ۱۶ اسکوپوس را در جهان کسب کنند که در حد معجزه است؛ اقداماتی که حاصل تلاش مضاعف استادان، دانشجویان و محققان کشور است. چرا که بیش از ۹۰ درصد این اعتبار صرف حقوق و دستمزد و هزینه های خدمات دانشجویی و کمتر از ۱۰ درصد برای پژوهش و فناوری صرف می‌شود.

وی افزود: در اکثر سالیان گذشته رتبه علمی ایران در دنیا افزایش داشته است و این اتفاق در حالی افتاده که بودجه وزارت علوم و دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها از ۲ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۰ به یک میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.

صالحی اظهار داشت: برخلاف برخی صحبت‌هایی که در خصوص استقلال مالی دانشگاههای دنیا از بودجه دولتی مطرح می شود؛ میانگین تأمین مالی دانشگاه‌های دولتی در برخی کشورهای اروپایی شامل آلمان، فرانسه، سوئد، نروژ و فنلاند حداقل ۷۰درصد از بودجه دولتی است. در سال ۱۴۰۲ دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، امیرکبیر، علم و صنعت حدود ۳۰درصددرآمد اختصاصی داشته‌اند و سهم اعتبار دولتی آنان ۷۰ درصد بوده است.

وی افزود: در اکثر کشورهای دنیا دولت‌ها زیرساخت‌های آموزش و پژوهش را فراهم می‌کنند و اعضای هیئت علمی با اخذ گرنت از صنایع و حوزه های کاربرد در جامعه، طرح پژوهشی می دهند و مشکلات جامعه را حل می‌کنند و ما نیز می‌بایست در همین راستا اقدام کنیم.
معاون پژوهشی وزیر علوم گفت: در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۲ هزار قرارداد همکاری اعضای هیئت علمی با بخش صنعت و جامعه امضا شده که ارزش آنها بالغ بر ۷ هزار میلیارد تومان است.

صالحی ادامه داد: ما با بخشی از بودجه وزارت علوم توانسته ایم مدیریت ۵۸ پارک علم و فناوری استانی و دانشگاهی را به انجام رسانیم که موجب اشتغال بیش از ۱۴۰ هزار نفر شده است.

معاون پژوهشی وزیر علوم در پایان ضمن تاکید بر پیش بینی قوانینی برای افزایش سهم بودجه بخش دولتی و غیر دولتی در تولید ناخالص ملی گفت: فاینانس ظرفیت خوبی برای حمایت از تجهیز آزمایشگاه‌های وزارت علوم است اما پس از طی تمام مراحل و تصویب شورای اقتصاد با عدم حمایت بانک‌ها مواجه می‌شویم که در این خصوص نیازمند رفع این مشکل توسط دولت هستیم.

*برنامه وزارت علوم برای ساخت ۳۰ هزار خوابگاه متاهلی

در ادامه این نشست، مهدی قاسمی مشاور وزیر علوم در اقتصاد آموزش عالی گفت: ساخت ۳۰ هزار خوابگاه متاهلی را در دستور کار قرار داده‌ایم و برای ساخت مسکن اعضای هیئت علمی نیز در حال تدوین الگوی جدیدی هستیم.

وی افزود: باید نظام تامین مالی در وزارت علوم تغییر کند و سهم بخش ارتباط با صنایع در کل بودجه این وزارت افزایش یابد که این امر از مسیر نهادینه سازی ماموریت حل مسائل جامعه توسط دانشگاه‌ها تحقق می‌یابد.

قاسمی افزود: متاسفانه دانشگاه‌ها به نوعی با تله فقر مواجه هستند و سرمایه اولیه برای انجام پژوهش و نوآوری و کسب ارزش افزوده ندارند.

مشاور وزیر علوم اظهار داشت: باید برای کاهش مشکلاتی مالی وزارت علوم و دانشگاه‌ها به سمت افزایش مشارکت های مردمی و استفاده از کمک های خیّرین آموزش عالی حرکت کنیم.

وی راه دیگر دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی برای حل مشکلات مالی را استفاده از ظرفیت های قانون جهش تولید دانش بنیان شامل استفاده از مشوق‌های معافیت مالیاتی برای شرکت های همکار با دانشگاه‌ها و ایجاد سازمان‌های سرمایه گذار اعلام کرد و تآکید کرد باید از این ظرفیت بهره‌مند شویم.

منبع:روابط عمومی وزارت علوم

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7