نتایج رتبهبندی و ارزیابی ۱۱۵ دانشگاه دولتی و ۱۷ دانشگاه غیردولتی کشور توسط مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) اعلام شد.
به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی به نقل از مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) سید احمد فاضلزاده در این خصوص گفت: رتبهبندی و ارزیابی 115 دانشگاه دولتی و 17 دانشگاه غیردولتی کشور توسط گروه رتبه بندی ISC انجام گرفت و نتایج این ارزیابی در جلسه 970 شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امروز (یکشنبه 3 دیماه 1402) مورد تایید قرار گرفت.
فاضلزاده افزود: در این رتبهبندی، معیارهای کلی در ارزیابی و رتبهبندی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در 6 حوزه آموزش (با وزن 30 درصد)، پژوهش (با وزن 25 درصد)، فنآوری و نوآوری (با وزن 20 درصد)، بینالمللی سازی (با وزن 10 درصد)، اثرگذاری اقتصادی (با وزن 10 درصد) و خدمات اجتماعی، زیرساخت و تسهیلات (با وزن 5 درصد) است که نسبت به سالهای گذشته تغییری نداشته است.
وی افزود: هر کدام از این معیارهای اصلی، به تعدادی شاخص اصلی و زیر شاخص تقسیم میشوند که عملکرد دانشگاه در هر یک از آنها به صورت جداگانه ارزیابی میشود. در جدول 1 معیارهای اصلی نشان داده شده است.
رئیس موسسه ISC ادامه داد: اطلاعات مورد نیاز به منظور رتبه بندی دانشگاه ها و موسسات پژوهشی از سه طریق جمع آوری شده است:
1- اطلاعات پژوهشی بر مبنای پایگاه های ملی و بین المللی که استخراج و پایش آن بر عهده مدیریت رتبه بندی و تحلیل استنادی موسسه ISC می باشد.
2- خوداظهاری دانشگاه ها که از طریق تکمیل پرسشنامه الکترونیکی رتبه بندی توسط رابطین در دانشگاه ها به دست می آید.
3- برخی اطلاعات آموزشی که از طریق وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا سازمان های زیر مجموعه در اختیار گروه رتبه بندی قرار داده می شود.
وی گفت: در رتبه بندی سال 1401-1400، مجموعا تعداد 115 دانشگاه دولتی و 17 دانشگاه غیردولتی حضور دارند که اطلاعات آنها مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است و بر اساس ماهیت، هر یک طبقه بندی شده و مورد رتبهبندی قرار گرفته اند. تفاوت این طبقهبندی با رتبه بندی سالهای پیش در این است که دانشگاه های وابسته به دستگاههای اجرایی در یک دستهبندی جدا قرار گرفتهاند. همچنین در رتبهبندی در عملکرد دانشگاههای جامع، صنعتی، کشاورزی، هنر و دانشگاه های اجرایی لحاظ شده است.
آمار حضور دانشگاه ها براساس طبقه بندی دانشگاه ها به شرح جدول 2 می باشد:
رتبه 71 دانشگاه های جامع حاضر در رتبه بندی در جدول 3 نشان داده شده است.
رتبه 25 دانشگاه صنعتی کشور در جدول 4 نشان داده شده است.
رتبه دانشگاه های کشاورزی، هنر، زیرنظام و دانشگاه های دستگاه های اجرایی در جداول 5 تا 8 نشان داده شده است.
رتبه دانشگاه های کشور به صورت درهمکرد در جدول 9 نشان داده شده است.
دانشگاه های غیردولتی کشور برای اولین بار در نظام رتبه بندی ملی ISC مورد ارزیابی قرار گرفتند که نتایج رتبه بندی این دسته از دانشگاه ها در جدول 10 نشان داده شده است.