کد خبر: 16072| تاریخ انتشار: سـه شنبه ، ۷ بهمن سال ۱۳۹۹ | ساعت ۱۱:۲۶:۰ | تعداد بازدید: ۱۸۸۶

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها بر لزوم به‌کارگیری قالب پژوهشی در فعالیت‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها تأکید کرد.
هفتاد و سومین نشست شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها عصر دوشنبه با حضور دکتر  محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد، دکتر غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، دکتر سیما سادات لاری معاون فرهنگی ـ دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حجت‌الاسلام و المسلمین حمید محمدی دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی و جمعی از رؤسای دانشگاه‌های معارفی کشور به ریاست حجت‌الاسلام و المسلمین رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در مکان آن نهاد برگزار شد.
حجت‌الاسلام و المسلمین رستمی در این نشست یکی از بهترین نمادهای آموزش عالی کشور را میزان استقبال از برنامه‌های دینی، معنوی، مذهبی و به ویژه قرآنی از سوی دانشجویان دانست و گفت: خیلی‌ها سعی دارند، فضای دانشگاهی و مجموعه آموزش عالی کشور را مجموعه‌ای ناوابستۀ به دین و ناباورِ نسبت به ارزش‌ها و هنجارهای اسلامی معرفی کنند. قطعاً کم‌کاری‌هایی از جانب ما که باید چهرۀ حقیقی فضای دانشگاه را نشان دهیم، وجود دارد؛ با این حال، حقیقت صحنۀ آموزش عالی کشور، صحنه‌هایی است که در آن، استقبال بی‎نظیر از فعالیت‌های قرآنی می‌بینیم به گونه‌ای که پر دامنه‌ترین فضاهای دانشجویی کشور را در این فعالیت‌های دینی شاهدیم. در دوره‌هایی نزدیک به 300 هزار نفر در بخش‌های مختلف جشنوارۀ قرآنی شرکت می‌کنند که عملاً در هیچ جشنواره‌ای خارج از دانشگاه‌ها این میزان استقبال را نداریم. در درون دانشگاه‏‌ها نیز پر استقبال‌ترین برنامه‌ها، جشنوارۀ قرآنی است. در کنار آن، فعالیت‌های کانون‌های فرهنگی و تشکلات مذهبی دانشگاه‌ها، نمازهای جماعت و سایر فعالیت‌های مذهبی، حاکی از روح جاری در فضای دانشگاهی نسبت به فعالیت‌های دینی است.
وی افزود: هرچه در حوزه قرآن و عترت بتوانیم باید کار کنیم؛ قطعاً جوانانی که با قرآن انس می‎گیرند، قرآن با روح و جانشان آمیخته می‌شود و تبدیل به برکتی دائمی در وجودشان می‌شود. محیط‌هایی که در آنها انس با قرآن باشد، سراسر نورانیت است و تا حدود زیادی از وسوسه‌های شیاطین مصونیت دارد؛ بنابراین لازم است توجه جدی به رسالت خود داشته باشیم.
به سمت پژوهش‌های قرآنی در بستر دانشجویی برویم
حجت‌الاسلام و المسلمین رستمی با تصریح بر اینکه با شیوع ویروس کرونا با واقعیت‌ها و ظرفیت‌هایی در فضای عمومی و ارتباطات فرهنگی و اجتماعی کشور و نیز با اقتضائاتی در فضای دانشگاهی در بخش‌های آموزش و پژوهش مواجه شدیم که قبلاً مورد توجه و مسئلۀ ما نبود، گفت: این واقعیت‌ها و اقتضائات اکنون به صورت جدی تبدیل به فرهنگ جاری در دانشگاه‌ها شده است. در این راستا در جشنواره قرآنی دانشگاهی باید این نکته مورد توجه ما قرار بگیرد که ضمن توجه به جنبه‌های ترویجی و سنت‌های قرآنی مثل تلاوت، حفظ و بخش‌های آوایی و هنری، نیاز است محتوا و تعمیق در مفاهیم در قالب پژوهش‌های قرآنی ان شاءالله در دستور کار قرار گیرد.

در حوزه فعالیت‌های دینی بیشترین مشارکت را داشتیم
دکتر غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی، اجتماعی وزارت علوم در ادامه این نشست گفت: یکی از مواضعی که بیشترین همراهی و یکپارچگی را با یکدیگر داریم، حوزه فعالیت‌های دینی است که در صدر آن‌ها جشنواره مربوط به قرآن قرار دارد. همیشه در بین دستگاه‌های مختلف این حوزه، اتفاق نظر و اجماع را داشتیم که امیدواریم با قدرت و قوت بیشتری ادامه داشته باشد.
وی افزود:  امروز 40 فعالیت قرآنی در جهت مشارکت بیشتر دانشجویان و علاقه‌مندان به این حوزه پیش‌بینی شده است. اقدام دیگر ما در جهت جذب به فعالیت‌های قرآنی، این است که صاحبان پایان‌نامه و رساله‌هایی که در زمینه قرآن تولید می‌شود، دعوت کنیم و از بین آن‌ها برگزیدگانی را مشخص و تقدیر کنیم.
برنامه‌ای برای لایه‌های عمومی دانشجویی تدارک ندیدیم
علی اصغر شعاعی رئیس شورای قرآن و عترت دانشگاه علوم و معارف در ادامه این نشست ضمن نقدی از عدم نفوذ جشنواره‌های قرآنی در قشر عمومی دانشگاه‌ها گفت: جشنواره سه بخش کلی دارد: معارفی، شفاهی و ارسال آثار. این سه بخش، سه نوع مهارت خاص دارد. شاید برخی دانشگاه‌ها واجد یک تخصص باشند، اما واجد معارف نباشند. ما به یک دانشگاه می‌گوییم با تمام ظرفیت‌هایی که دارید، تمام این بخش‌ها را اجرا کنید. معمولاً در برخی از بخش‌ها دچار اشکال می‌شوند و از دانشگاه‌ها کمک می‌گیرند. چه خوب است که برخی از بخش‌ها را به دانشگاه‌های مربوطه واگذار کنیم. نکته دیگر اینکه عاجزانه از عزیزان درخواست دارم این جلسات را یک سال یا دو سال یک بار تشکیل ندهید؛ اگر بناست 6 ماه یک بار باشد، دستور جلسات یادمان نرود.
وی افزود: آیا شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت تنها جشنواره‌ای است و کارهای دیگر دانشجویی مانده است؟ چند نفر از دانشجویان در این جشنواره شرکت می‌کنند؟ مابقی دانشجویان چطور؟ دوم اینکه ما لایه‌های خواص، خوبان و حرفه‌ای‌ها را مدنظر قرار دادیم و عموم دانشجویان خبر ندارند جشنواره‌ای وجود دارد. ما چه برنامه‌هایی اجرا کردیم تا لایه‌های عمومی شرکت کنند. این جشنواره در مأنوس کردن جوانان با قرآن به طور شایسته موفقیتی ندارد. من به عنوان قاری بین‌المللی و دبیر جشنواره می‌گویم جشنواره در لایه‌های عمومی نفوذ نکرده و قشر عمومی را با خود همراه نکرده است. سوم اینکه ما به عنوان شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآنی، در سطح عمومی کشور چه کاری انجام می‌دهیم. نیاز است کمیته‌ای تحت عنوان فرهنگ‌سازی تشکیل شود و دانشگاه‌ها راهکارهایی برای تعمیق قرآن در جامعه پیدا کند. ما باید برای فرهنگ قرآنی در جامعه فکر کنیم.
این نقد علی اصغر شعاعی از سوی برخی اعضای این شورا با ذکر استدلال‌هایی مورد نقد جدی قرار گرفت.
در ادامه این نشست هر یک از مسئولان حاضر در جلسه گزارش‌هایی از فعالیت‌های قرآنی خویش در سال جاری ارائه دادند.

منبع:تسنیم

لطفا کد زیر را وارد نمایید

اخبار مرتبط

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7