گزارش ده ساله اجرای مصوبه «منشور توسعه فرهنگ قرآنی» خلاصهای از وضعیت اجراییسازی این مصوبه، است که در سال 1388 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده، و ذیل وظایف سیزدهگانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی تهیه و منتشر شد.
گزارش عملکرد ده ساله اعتبارات اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی و
گزارش ده ساله اجرای سند توسعه فرهنگ قرآنی، که براساس وظایف سیزده گانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی جهت ارائه به شورای عالی انقلاب فرهنگی تنظیم شده است، توسط مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی منتشر شد.
در مقدمه این گزارش آمده است: همچنین پیروزی انقلاب اسلامي ايران، براي تحقق حكومت حق و عدل قرآن، حرکت عظیمی بود که توسط بزرگمردي قرآنشناس در پیکره ملتی به استثمارکشیده شده، روح ایمان و مجاهدت برای احیای آرمانها و ارزشهای الهی را دمید تا با راهبری او و بیداری ملت، انقلابي تحقق يابد که منادي و زمينهساز برپايي حاكميت فرهنگ قرآن بر پهنه گيتي باشد.
با این حال، با گذشت چهار دهه از استقرار نظام اسلامی در ایران، همچنان مشکل بزرگ مسلمین این است که قرآن کریم را کنار گذاشتهاند و تحت لوای دیگران درآمدهاند
[1] و علیرغم قوت گرفتن روحیه اسلامخواهی و انگیزهها و دغدغههای دینی در لایههای مختلف اجتماعی، توجه عمومی جامعه نسبت به قرآن کریم و آموزههای انسانساز آن، با شاخصهای یک جامعه قرآن بنیان فاصله دارد. رهبر انقلاب اسلامی در این باره میفرمایند: «حقيقت اين است كه ما هنوز از قرآن خيلى دوريم و خيلى فاصله داريم. دلهاى ما بايد قرآنى بشود. جان ما بايد با قرآن انس بگيرد.»
[2] ایشان در فراز دیگر میفرمایند: «ما امروز يك حكومت اسلامى و يك جامعه اسلامى هستيم؛ اما اين قدمهاى اول است. آن مقدارى كه ما از اسلام داخل كشورمان و داخل حكومتمان در گفتار و كردار دولتمردانمان مشاهده ميكنيم، اين، آن اقلِ قليل از اسلام است؛ اين كمتر از آن چيزى است كه براى يك جامعه اسلامى مورد نياز است. همه بركاتى كه تا امروز بر نظام جمهورى اسلامى مترتّب شده، بر همين اقل قليل مترتّب شده است.
[3] بنابراین قرآن به مثابه ظرفيتي بينظير و موقعیتی راهبردی در دست جامعه اسلامي و نقطه قوتي در مقابل بيگانگان است كه جامعه ميتواند از معارف عميق آن براي برنامهريزيهاي گوناگون خود در جهات متعدد بهرهمند شود.
در این گزارش تلاش بر این است خلاصهای از وضعیت اجراییسازی مصوبه منشور توسعه توسعه فرهنگ قرآنی که در سال 1388 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است ذیل وظایف سیزدهگانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی تهیه و ارائه شود.
بهمنظور تمهيد پشتيبانيهاي اعتباري لازم براي تحقق اهداف، سياستها و راهبردهاي منشور توسعه فرهنگ قرآني و ايجاد نظام مشاركت مالي در اجراي برنامههاي راهبردي قرآني كشور تشكيل صندوق مشاركت توسعه فرهنگ قرآني در جلسه 708 مورخ 9/12/90 شوراي عالي انقلاب فرهنگي به تصويب رسيده که گزارش وضعیت اجرای آن ذیل بند یازده وظایف شورا ارائه شده است.
امید که با استفاده از نظرات و پیشنهادات کارشناسان و صاحبنظران محترم، این گزارش بتواند نقطه عزیمتی برای تدوین کتاب سال قرآن جمهوری اسلامی ایران باشد که از سال 1399 در برنامه فعالیتهای دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی قرار گرفته است.
[1] صحیفه امام، ج 13، ص 275.
[2] بيانات مقام معظم رهبری 24/4/89
[3]. بيانات مقام معظم رهبری 4/7/1385
گزارش عملکرد ده ساله اعتبارات اجرای منشور توسعه فرهنگ قرآنی
و گزارش ده ساله اجرای سند توسعه فرهنگ قرآنی در فایلهای زیر قابل مشاهده است: