مصوبه شماره:3333 (شماره ابلاغ :6127)

  • جلسه: 882
  • |
  • تاریخ تصویب: 9 خرداد 1402
  • |
  • تاریخ ابلاغ: 3 تیر 1402
  • |
  • شماره مصوبه: 3333
  • |
  • شماره ابلاغ: 6127

«آيين‌نامه جذب دانش‌آموختگان برتر برگزیده بنياد ملي نخبگان به عنوان عضو هيأت علمي در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي و پژوهشي كشور»


بنیاد ملی نخبگان
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه­ها
دانشگاه آزاد اسلامی

سازمان اداری و استخدامی کشور
سازمان برنامه و بودجه کشور
هیأت عالی جذب اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی کشور

دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی


«آيين‌نامه جذب دانش‌آموختگان برتر برگزیده بنياد ملي نخبگان به عنوان عضو هيأت علمي در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي و پژوهشي كشور» که در جلسه 882 مورخ 1402/03/09 شورای عالی انقلاب فرهنگی و بر اساس مصوبه جلسات 408 و 409 مورخ 1402/02/19 و 1402/03/02 شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ می‌شود:

مقدمه
با عنایت به رهنمودها و تأکیدات مقام معظم رهبری در رابطه با ضرورت و اهمیت نگهداشت نخبگان علمی کشور از طریق فراهم ساختن تسهیلات جذب آنها به‌عنوان عضو هیأت علمی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی کشور و در راستای تحقق راهبردهای کلان 2-2-4 و 3-1-2 سند راهبردی کشور در امور نخبگان، (مصوب 17/08/1391 شورای عالی انقلاب فرهنگی)، «آيين‌نامه جذب دانش‌آموختگان برتر برگزیده بنياد ملي نخبگان به‌عنوان عضو هیأت علمي در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي و پژوهشي كشور» در قالب مواد آتی تدوین گردیده و برای کلیه دستگاه­ها و نهادهای ذیربط، لازم الاجرا است.

ماده 1- تعاریف و اختصارات
اصطلاحات و اختصارات به ‌کار رفته در این آیین‌نامه در معانی مشروحه ذیل است:

1-1- هیأت عالی جذب: «هیأت عالی جذب اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی کشور».
1-2- بنیاد: «بنیاد ملی نخبگان»
1-3- دبیرخانه جذب: «دبیرخانه جذب نخبگان و استعدادهای برتر» مستقر در بنیاد
1-4- وزارتین: «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» و «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی»
1-5- مؤسسه: هر یک از دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی وابسته به وزارتین، دانشگاه آزاد اسلامی و یا سایر دستگاه‌های اجرایی که با مجوز شورای عالی انقلاب فرهنگی یا شورای گسترش آموزش عالی وزارتین و یا سایر مراجع ذی‌صلاح قانونی فعالیت می‌کنند.
1-6- دانش آموخته برتر: بر اساس سند راهبردی کشور در امور نخبگان، به دانش آموخته برجسته و کارآمد دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزش عالي داخل و خارج کشور و حوزه‌های علميه اطلاق می‌شود که در خلق، گسترش و پياده‌سازي علم، فناوری، هنر، ادب و فرهنگ کشور در چارچوب ارزش‌های اسلامی ظرفیت بالقوه و يا اثرگذاری بارزي داشته باشد و همچنین فعالیت‌های وی بر پایه هوش، خلاقیت، انگیزه و توانمندی‌های ذاتی از یک‌ سو و خبرگی، تخصص و توانمندی‌های اکتسابی از سوی دیگر، موجب تسریع پیشرفت و اعتلاء کشور شود.
1-7- برگزیده: دانش‌آموخته برتر واجد شرایط حمایت بنیاد جهت جذب به عنوان عضو هیأت علمی

ماده 2- هدف
هدف این آیین‌نامه، تدوین و اعمال ضوابط ویژه برای تسهيل و تسريع در فرآیند جذب و استخدام دانش‌آموختگان برتر برگزیده بنیاد ملی نخبگان به‌عنوان عضو هیأت علمی در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي و پژوهشي كشور و رفع موانع مربوطه است.

ماده 3- هیأت جذب نخبگان
اعضاي هیأت جذب نخبگان عبارتند از:
3-1- رئیس بنیاد ملی نخبگان یا قائم مقام بنیاد (رئیس هیأت جذب نخبگان)
3-2- رئیس هیأت عالی جذب یا نماینده تام‌الاختیار
3-3- رئيس نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه‌ها یا معاون ذی‌ربط
3-4- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یا معاون ذی‌ربط
3-5- وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا معاون ذی‌ربط
3-6- رئیس دانشگاه آزاد اسلامی یا معاون ذی‌ربط
3-7-  دبیر هیأت جذب نخبگان
3-8- دبیر هیأت مرکزی جذب وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی (حسب مورد)
3-9- پنج نفر از اساتید سرآمد دانشگاهی و حوزوی با تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی که دونفرشان از میان بانوان باشند.
تبصره 1- معاونین ذی­ربط موضوع بندهای 3 تا 6 فوق باید شخصاً و ثابت در جلسات هیأت شرکت نمایند.

تبصره 2- جلسات هیأت جذب نخبگان با حضور رئيس هیأت جذب نخبگان و حداقل دو سوم اعضا رسميت مي‌يابد و مصوبات آن با رأی موافق اکثریت حاضران معتبر مي‌باشد.

تبصره 3- آيين‌نامه داخلي هیأت جذب نخبگان در اولين جلسه آن به تصويب مي‌رسد.

تبصره 4- اجرای تبصره 1 ماده 1 مصوبه جذب، نگهداشت و تعامل مؤثر و بازگشت نخبگان (مصوب جلسه 841 شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ 04/03/1400)، بر اساس مصوبات هیأت جذب نخبگان و توسط دبیرخانه جذب انجام می­شود.

ماده 4- فرآیند شناسایی
4-1- شناسایی «برگزیده» در دبیرخانه جذب مطابق با ­شاخص­هایی خواهد بود که توسط بنیاد تدوین و توسط هیأت امنای بنیاد تصویب می­‌شود.

تبصره 1- تا زمان تأیید شاخص­های فوق، شناسایی «برگزیده» مطابق فرآیند «شیوه‌نامه‌ تسهیلات جذب دانش‌آموختگان برتر دانشگاهی در مؤسسه‌های علمی بنیاد» (موضوع ابلاغیه شماره 67608/5/د مورخ 1401/04/12 بنیاد و اصلاحیه‌های بعدی آن)، تحت نظارت دبیر هیأت جذب نخبگان در دبیرخانه جذب انجام می‌شود.
تبصره 2- معاونت علمی و فناوری اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، وزارتین و رؤسای مؤسسات می‌­توانند نسبت به معرفی دانش­آموختگان برجسته دانشگاهی و حوزوي به دبیرخانه جذب جهت بررسی سوابق اقدام نمایند.

تبصره 3- بنياد ملي نخبگان می‌تواند از طرق مختلف براي شناسايي فعال (پيشيني) دانش‌آموختگان برتر دانشگاه‌هاي ممتاز داخل و خارج کشور اقدام نمايد.

4-2- استعلامات و تحقیقات فرد برگزیده معرفی شده از طرف دبیرخانه جذب حسب مورد در مرکز جذب وزارتین و یا مرکز جذب و امور هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی انجام می‌شود و کارگروه صلاحیت عمومی متشکل از اعضای زیر تشکیل می‌شود:

4-2-1- نماینده هیأت عالی جذب
4-2-2- نماینده هیأت مرکزی جذب مربوطه (مسئول کارگروه)
4-2-3- نماینده بنیاد
4-2-4- نماینده نهاد نمايندگي مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها
4-2-5- سه نفر از اعضای کارگروه‌ صلاحیت عمومی مؤسسات
تبصره 1- اعضای کارگروه بند 4-2-5 با تأیید هیأت عالی جذب و با حکم رئیس هیأت عالی جذب به مدت چهار سال منصوب می‌شوند.
تبصره 2- مهلت انجام استعلامات و تحقیقات، تشکیل جلسات کارگروه و همچنین اعلام نتیجه بررسی صلاحیت عمومی برگزیدگان به دبیرخانه جذب توسط مرکز جذب مربوطه حداکثر دوماه است.
تبصره 3- مهلت پاسخ به استعلامات از سوی مراجع ذی‌صلاح حداکثر سی روز کاری است. در صورت عدم دریافت پاسخ در مهلت مقرر، صلاحیت عمومی فرد معرفی شده به صورت مشروط تأیید گردد.
تبصره 4- نتیجه بررسی صلاحیت عمومی توسط کارگروه بررسی صلاحیت عمومی برای هیأت‌های اجرایی جذب مؤسسات، مکفی و ملاک عمل خواهد بود.

ماده 5- فرآیند جایابی و جذب
5-1- «برگزیده» جهت ارسال تقاضای جذب به عنوان عضو هیأت علمی، حسب مورد می‌تواند از طریق راهکارهای ذیل اقدام نماید:
5-1-1- ارائه تقاضا از طريق فراخوان­هاي عمومي: شرکت در فراخوان‌های عمومی جذب اعضای هیأت علمی و ارسال سوابق به مؤسسات جهت بررسی در چارچوب ضوابط مربوطه
5-1-2- ارائه تقاضا در خارج از بازه‌های زماني فراخوان­هاي عمومي: ارسال تقاضا به هیأت‌های اجرایی جذب مؤسسات در خارج از بازه‌های زمانی فراخوان‌های جذب عمومی، از طریق مرکز جذب مربوطه با ارائه معرفی‌نامه از دبیرخانه جذب

تبصره1- «موسسه» مکلف است پس از تأیید تقاضاي برگزيدگان از طریق فراخوان و یا خارج از آن توسط هیأت اجرایی موسسه، درصورت تأمین ردیف استخدامی؛ بلافاصله حکم پیمانی یک‌ساله برگزیده را (با قابلیت تمدید به مدت یکسال توسط موسسه) صادر کرده و در مدت مذکور فرآیند جذب و اخذ تأیید هیأت مرکزی مربوطه را انجام دهند.

تبصره2- هیأت اجرائی موسسه تقاضاهای دریافتی برگزیدگان از طریق فراخوان و یا خارج از آن را حداکثر در مدت دو ماه بررسی کرده و درصورت عدم اولویت درخواست، نتیجه را همراه با ارائه دلایل به هیأت مرکزی جذب مربوطه و دبیرخانه جذب اعلام نماید.

5-1-3- ارائه تقاضاي جایابی متمرکز به هیأت جذب نخبگان: برگزیده باید هفت مؤسسه مرتبط شامل حداقل سه دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی و پژوهشی خارج از کلان‌شهرها را به ترتیب اولویت به دبیرخانه جذب پیشنهاد نماید. تقاضای جایابی به همراه نظر کارگروه صلاحیت عمومی درخصوص برگزیده در هیأت جذب نخبگان بررسی و درصورت تأیید، حسب مورد جهت جایابی محل خدمت به وزارتین و یا دانشگاه آزاد اسلامی ارسال می‌شود.
تبصره- وزارتین و یا دانشگاه آزاد اسلامی مکلفند حداکثر ظرف مدت یک ماه گزارش اقدامات و نتیجه جایابی برگزیده را به هیأت جذب نخبگان اعلام ‌کنند. پس از تعیین مؤسسه محل خدمت برگزیده و اختصاص ظرفیت استخدامی، نتیجه جهت صدور حکم پیمانی یک‌ساله برگزیده به مؤسسه ابلاغ می‌شود.
5-2- «مؤسسه»، نتیجه بررسی تقاضای برگزیده را به مرکز جذب مربوطه و دبیرخانه جذب اعلام می‌نماید.
5-3- بررسی تقاضای برگزیدگان مشمول خدمت نظام وظیفه عمومی، همانند سایر برگزیدگان انجام می­پذیرد و صدور حکم کارگزینی و اتمام فرآیند استخدام برای آنها، مستلزم ارائه مدارک مربوطه مطابق با قوانین و مقررات خواهد بود.
5-4- «مؤسسه» موظف است درصورت تصمیم به لغو قرارداد پیمانی برگزیده، تأیید نهایی مرکز جذب وزارتین و يا دانشگاه آزاد اسلامی را در این خصوص حسب مورد اخذ نماید. هیأت مرکزی جذب نیز پیش از تأیید، نظر مشورتی دبیرخانه جذب را اخذ می‌نماید.
ماده 6- وظایف و تعهدات دستگاه‌های ذی‌ربط
6-1- سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه مکلفند در اجرای این آیین‌نامه سالانه بر مبنای مصوبات هیأت جذب نخبگان در خصوص تأمین ردیف مجوز استخدام و تأمین و تخصیص منابع مالی لازم؛ اقدام نمایند.
6-2- کلیه دستگاه‌های اجرایی، وزارتین و دانشگاه آزاد اسلامی مکلفند:
6-2-1- از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه سالانه حداقل 20% از اعضای هیأت علمی مورد نیاز مؤسسات تابعه خود را از میان معرفی‌شدگان دبیرخانه جذب (درصورت وجود متقاضی)، جذب نمایند.
6-2-2- بررسی پرونده معرفی‌شدگان دبیرخانه جذب برای جذب به‌عنوان هیأت علمی را در کلیه مراحل جذب، استخدام و تبدیل وضعیت استخدامی در اولویت قرار دهند.
تبصره: هیأت­هاي اجرايي جذب مؤسسات مکلفند پرونده برگزیده را بدون غربالگری اولیه بررسي نمايند.
6-3- از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه، در شهریورماه هر سال گزارشی از وضعیت جذب و استخدام برگزیدگان و روند اجرای آن را جهت بررسی توسط هیأت جذب نخبگان، به دبیرخانه جذب ارسال نمایند.
6-4- مراکز جذب وزارتین و دانشگاه آزاد اسلامی موظفند حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه، دسترسی‌های لازم در سامانه‌های مربوطه را به این منظور برای دبیرخانه جذب ایجاد کنند.
6-5- تقاضای برگزیدگانی كه قبل از اجراي اين آيين‌نامه در فراخوان‌هاي عمومي جذب شركت كرده‌اند، مي‌بايست حداكثر ظرف مدت دو ماه از تاريخ ابلاغ اين آيين‌نامه، توسط مراکز جذب وزارتین و دانشگاه آزاد اسلامی تعيين تكليف شود.
6-6- اعتراض برگزیده نسبت به تصمیم مؤسسات در خصوص تقاضای جذب، طبق مفاد دستورالعمل رسیدگی به شکایات متقاضیان جذب هیأت علمی (مصوب جلسه 312 مورخ 28/01/1402 هیأت عالی جذب)، وصول و بررسی خواهد شد.
6-7- بنیاد مکلف است از طریق اصلاح شیوه­نامه­های مربوطه از جمله حمایت­های پسادکتری و نظام وظیفه، امکان حمایت مالی از برگزیده را در طی فرآیند جذب فراهم آورد و همچنین تمهیدات لازم را برای ارتقای توانمندی وی به‌عمل آورد.
ماده 7- دبیرخانه جذب، مسئولیت رصد و پایش وضعیت جذب برگزیدگان، شناسایی موانع جذب، نگهداشت، اثرگذاری و کارآمدی ایشان و همچنین ارائه گزارش سالیانه در این خصوص به هیأت جذب نخبگان و شورای عالی انقلاب فرهنگی را بر عهده دارد.
ماده 8- برگزیدگانی که بر اساس فرآیند این آیین‌نامه به عنوان عضو هیأت علمی جذب می‌شوند، تابع آیین‌نامه استخدامی اعضای هیأت علمی مؤسسه محل خدمت خود خواهند بود.
ماده 9- تفسیر موارد ابهام و اجمال در این آیین‌نامه و همچنین تصمیم‌گیری در خصوص موضوعات پیش‌بینی نشده و موارد خاص بر عهده هیأت عالی جذب است.
ماده 10- این آیین‌نامه مشتمل بر یک مقدمه، 10 ماده و 15 تبصره در جلسه شماره 882 مورخ 09/03/1402 شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب گردید و بر کلیه آیین‌نامه‌ها، مصوبات و تصمیمات مشابه در موارد مغایرت، حاکم است.


سید ابراهیم رئیسی
رئیس ­جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی


رونوشت به انضمام يك نسخه مصوبه، به:
 
  • دفتر مقام معظم رهبري (مدظله‌العالی)
  • دفتر رئیس‌جمهور
  • مجلس شوراي اسلامي
  • شورای نگهبان قانون اساسی
  • قوه قضائیه
  • ديوان محاسبات كشور
  • معاونت امورمجلس رياست جمهوري
  • معاونت حقوقي رياست جمهوری
  • اداره كل تدوين و تنقيح قوانين و مقررات نهاد رياست جمهوري
  • دفتر بازرسي ويژه رئیس‌جمهور
  • وزارت دادگستري (براي درج در روزنامه رسمي كشور)
  • اداره کل حوزه ریاست و روابط عمومی
  • دفتر امور شورای عالی و شورای معین
  • و اداره کل امور حقوقی و تدوین مقررات ابلاغ مي‌شود.



آخرین مصوبات

  • «تأیید انتخاب رئیس جهاد دانشگاهی»
  • «الحاق یک تبصره به ماده واحده اصلاح و تکمیل مصوبه سیاست­‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)»
  • «تکمیل ترکیب اعضای شورای عالی نوجوانان و جوانان»
  • «تایید انتخاب رئیس بنیاد ایران­شناسی»
  • «حذف تبصره 2 مصوبه الزام کلیه مؤسسات آموزشی، تحقیقاتی و حرفه­ای در حوزه تخصصی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به کسب مجوز فعالیت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی»
  • «ابقاء نمایندگان شورای عالی انقلاب فرهنگی در هیأت­های عالی تجدیدنظر وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی»
  • «آیین­‌نامه ستاد راهبری و نظارت سلامت»
  • «اصلاح و تکمیل مصوبه سیاست­ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش­عالی (پس از پایان متوسطه)»
  • «انتخاب نمایندگان شورای عالی انقلاب فرهنگی در شورای ستاد راهبری و نظارت سلامت»
  • «انتخاب عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی جمهوري اسلامي ايران»
  • «اصلاح تبصره 2 الحاقی ماده 37 آیین­‌نامه داخلی شورای عالی انقلاب فرهنگی»
  • «اصلاح و تکمیل موادی از آیین­نامه داخلی شورای عالی انقلاب فرهنگی»
  • «تعیین تکلیف ظرفیت پزشکی و دندان­پزشکی در مقطع عمومی»
  • «تعیین روز شهدای خدمت در تقویم رسمی کشور»
  • «تشکیل ستاد راهبری و نظارت سلامت شورای عالی انقلاب فرهنگی»
  • ماده واحده «لزوم عدم مغایرت مفاد مقررات پشتیبان مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی با اصل مصوبات»
  • «اساسنامه بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی
  • «تعیین الزامات اعمال صلاحیت­های سنجش، پذیرش، ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش کشور»
  • ماده واحده «اصلاح و تکمیل موادی از اساسنامه ستاد مرکزی اعتکاف»
  • ماده واحده «تعیین مناسبت جدید با عنوان روز قم در تقویم رسمی کشور»
  • آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

    اطلاعات تماس

    تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

    کدپستی: 1591814313
    (+9821) 66976601 - 7