کد خبر:29004   تاریخ انتشار: دوشـنـبه ، 20 بهمن سال 1404 ساعت 10:31:0

مصوبه «مسائل، راهبردها، اقدامات ملی و تقسیم کار دستگاهی در زمینه پیشگیری فرهنگی و اجتماعی از مصرف دخانیات در کشور»

دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصوبه «مسائل، راهبردها، اقدامات ملی و تقسیم کار دستگاهی در زمینه پیشگیری فرهنگی و اجتماعی از مصرف دخانیات در کشور» که در جلسه 922 مورخ 1404/7/22 شورای عالی انقلاب فرهنگی و بر اساس مصوبه جلسه 537 شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است؛ به شرح ذيل براي اجراء ابلاغ کرد.


به گزارش مرکز رسانه و روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی، مشروح مصوبه «مسائل، راهبردها، اقدامات ملی و تقسیم کار دستگاهی در زمینه پیشگیری فرهنگی و اجتماعی از مصرف دخانیات در کشور» به شرح ذیل است
مقدمه
مصرف دخانیات به‌ویژه در میان جوانان و نوجوانان تهدیدی جدی برای سلامت عمومی و سرمایه‌­های اجتماعی ایران محسوب می­شود. بر اساس اطلاعات و آمارهای موجود؛ سن شروع مصرف به شکل نگران­‌کننده­ای کاهش یافته است. همچنین؛ شاهد روند رو به رشد مصرف دخانیات در بین زنان و دختران کشور نیز هستیم. این مسئله نه تنها بار اقتصادی و درمانی سنگینی بر دوش نظام سلامت می­گذارد؛ بلکه با افزایش آسیب­های اجتماعی، چالشی اساسی در مسیر پیشرفت کشور ایجاد خواهد کرد. تجربه جهانی نشان داده است سیاست­های صرفاً محدودکننده و تنبیه‌محور کارایی پایینی در کنترل مصرف دخانیات، دارند. آنچه می­تواند تحول ایجاد کند عبارت است از تدابیر و طراحی مداخلات هوشمندانه فرهنگی و اجتماعی که ریشه­های پذیرش مصرف دخانیات را در لایه­ های مختلف جامعه هدف قرار می­دهد. مطابق اقدامات ملی 17 و 18 راهبرد کلان 6 نقشه مهندسی فرهنگی کشور؛ «طراحی و تدوین برنامه جامع فرهنگی و اطلاع­رسانی مضرات و آسیب‌های فردی و اجتماعی مصرف دخانیات از طریق مراجع تخصصی و حرفه‌ای و مراکز فرهنگی و تربیتی مرتبط» و «برنامه‌ریزی برای ارتقای مهارت و توانمندسازی خانواده‌­های در معرض آسیب و یا آسیب‌دیده در حوزه دخانیات و گسترش اقدامات پیشگیرانه و درمانی با بهره‌گیری از آموزه‌های دینی و فرهنگی»، صراحتاً مورد تأکید قرار گرفته است.
رویکرد فرهنگی و اجتماعی به موضوع مصرف دخانیات را می‌توان به عنوان مکملی بر قوانین موجود در این عرصه و دریچه‌ای نو در برنامه کنترل و مبارزه ملی با دخانیات در کشور دانست. در این راستا، این مصوبه بر پنج عرصه اولویت­دار، شامل: مدارس، دانشگاه­ها و مراکز آموزش عالی، آثار و تولیدات چندرسانه‌­ای، فضای مجازی، اماکن عمومی و محیط‌های کاری با هماهنگی و مشارکت دستگاه­ها، خبرگان، فعالان و گروه­های مردمی فعال در حوزه پیشگیری و مقابله با مصرف دخانیات، به شرح ذیل تمرکز دارد:

 



تبصره 1- ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات، مسئول پیگیری اجرا و نظارت بر حسن اجرای راهبردها و اقدامات این مصوبه و کارکردسنجی دستگاه‌های ذی­ربط و ارزیابی میزان اثربخشی اقدامات مذکور است.
تبصره 2- دستگاه‌های محوری موظفند ظرف مدت 6 ماه از زمان ابلاغ این مصوبه، نسبت به تهیه برنامه عملیاتی ذیل راهبردها و اقدامات تعیین شده، اقدام نموده و گزارش آن را به ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات ارائه نمایند.
تبصره 3 - دستگاه­های محوری در اجرای راهبردها و اقدامات فوق‌الذکر از ظرفیت سایر دستگاه­های ذی­ربط و گروه­ها و تشکل­های مردمی استفاده می­کنند.
تبصره4- ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات، سالیانه گزارش اجرای راهبردها و اقدامات ملی فوق­الذکر و اثربخشی آنها را با همکاری دستگاه‌های محوری تهیه و به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه می‏نماید.
این مصوبه مشتمل بر یک مقدمه، 5 عرصه و 4 تبصره در جلسه 922 مورخ 1404/7/22 شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ، لازم ­الاجرا است.
 
[1] . قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات