شهرسازی اسلامی


6 اسفند 1397


معرفی برنامه:
آنچه شهرسازی اسلامی را به عنوان دانشی بومی در برابر شهرسازی غربی تعریف می‌نماید، تفاوت ارزش‌ها و دستگاه معرفتی حاکم بر این رشته از یک سو (جهان‌بینی اسلامی) و موضوعات مورد مطالعه و پژوهش و اهداف حاکم بر آن (بومی و دینی بودن) از سوی دیگر است. در سیر تطور و تحول رویکردها و نظریه‌ها در دانش شهرسازی اگرچه شاهد نقد رویکردهای مدرنیستی، توجه به تفاوت‌ها و هنجارها، نسبی‌گرایی و حرکت به سوی ارتقاء کیفیت و انسانی‌تر نمودن محیط‌های شهری هستیم که در برخی موارد ممکن است به ظاهر منطبق بر تعاریف و آرمان‌های جامعه اسلامی نیز باشد. اما به دلیل تفاوت در ماهیت فکری، باورها، آرمان زندگی شهری و نیازهای جوامع مسلمان لزوم تعریف رشته شهرسازی اسلامی و تبیین جایگاه آن در ارتباط با سایر رشته‌ها ضروری به نظر می‌رسد.  
مکتب اسلام مطابق فطرت و سرشت انسان اصول علمی و قوانین مناسب را که منشاء سعادت انسان است و رفتارهای فردی، اجتماعی و سبک زندگی او را تنظیم می‌کند، ارائه می‌دهد. با توجه به مطالب فوق، شهرسازی اسلامی عبارت از نظریه‌ها و کنش‌های شهری مبتنی بر اندیشه و فرهنگ اسلامی است که معناها و سبک زندگی اسلامی را بازنمایی می‌کند. به بیان دیگر، کنش‌هادر این شهر (اعم از الگوها، مدل‌ها، سبک‌ها، عناصر، محیط، فضا، مکان و در نهایت رفتارها)، بازنمایی معناها و سبک زندگی اسلامی خواهد بود.
با توجه به موارد فوق الذکر و علی‌رغم سابقه چندین دهه‌ای رشته‌های مرتبط با برنامه‌ریزی و طراحی محیط کالبدی در کشور، لزوم بازتعریف رشته‌های مذکور با رویکرد احیا و استخراج ارزش‌های اصیل اسلامی- ایرانی و کاربست آن‌ها در حوزه عمل ضروری است.


معماری
دکتری
1397/12/06

آرم شورای عالی انقلاب فرهنگی

اطلاعات تماس

تهران، خیابان طالقانی، شماره 436

کدپستی: 1591814313
(+9821) 66976601 - 7